11:38 / 10.03.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT

Milanoviću vraćen prijedlog: Tko će na čelo Vrhovnog suda i kako?

Jandroković, Đurđević i Milanović

Jandroković, Đurđević i Milanović

Foto: P. Macek/S. Midzor/B. Scitar / PIXSELL

U javnom prostoru ne prestaju prepucavanja o načinu izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda. Nakon što je prekjučer predsjednik Republike Zoran Milanović poslao Hrvatskom saboru prijedlog odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda, u kojem je kao svoju kandidatkinju naveo profesoricu Zlatu Đurđević, predsjednik Sabora Gordan Jandroković vratio mu je prijedlog na doradu jer je uočio nedostatke.

Prema članku 170. Poslovnika, ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnijet Saboru nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke. U protivnom, smatrat će se da prijedlog nije podnesen Saboru, tvrde u Uredu predsjednika Sabora. 

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević, predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, ocijenivši da ona "nije dio klike koja ne dopušta promjene". Đurđević je pristala biti kandidatkinjom, rekao je Milanović novinarima i najavio da će istog dana poslati prijedlog u Hrvatski sabor.

U HDZ-u pak tvrde da predsjednik Milanović mora poštovati i Ustav i zakon, a potez Gordana Jandrokovića smatraju ispravnim.

- Jer je on utvrdio da manjka onaj dio da kandidat kojeg je on poslao u Sabor nije prošao javni poziv. I sada ćemo vidjeti koja će biti reakcija. Naprosto, sve ono što dolazi na Sabor mora biti u skladu sa zakonom. Ovdje to nije slučaj. Fali prijava na javni poziv, smatra Dražen Bošnjaković.

Izbor čelnika Vrhovnog suda tema i u sabornici


U Klubu zastupnika HDZ-a ističu da neće podržati nezakonit prijedlog. A čudnim ocjenjuju to što SDP podupire potez predsjednika Milanovića iako je, tvrde, prilikom izmjena Zakona 2018. hvalio proceduru.

- Tadašnji saborski zastupnik, bivši ministar pravosuđa, a sada predstojnik Ureda predsjednika, (op.a. Orsat Miljenić) izjavio je tada tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima kako je svakako jedna od najboljih stvari koji je donio zakon uređenje izbora predsjednika Vrhovnog suda, kazao je HDZ-ov zastupnik Damir Habijan.

Kako je govorio Orsat Miljenić

Prozivanja iz redova HDZ-a Orsat Miljenić danas nije želio komentirati. Tijekom saborske rasprave uoči donošenja izmjena i dopuna Zakona o sudovima 2018. - govorio je ovako: "Svakako jedna od najboljih stvari koju donosi zakon je uređenje izbora predsjednika Vrhovnog suda. Tu smo definitivno bili deficitarni dosada i to je odličan pomak".

Izmjene zakona 2018. podrazumijevale su i to da se kandidati za predsjednika Vrhovnog suda javljaju na javni poziv. Jednog od njih izabire predsjednik Republike, a zatim o njegovu prijedlogu glasovanjem odlučuju saborski zastupnici. A da zakonsku proceduru javnog poziva predsjednik Milanović nije poštovao - upozorava i Dalija Orešković, koja bi za Zlatu Đurđević rado glasovala, ali ne na ovakav način.

- Vjerujem da je potez Zorana Milanovića potaknut dobrim namjerama, ali će nas u suštini vratiti nekoliko koraka unatrag, stoga je ovakav način nametanja izbora problematičan, štetan i nepotrebno dovodi do ustavne, političke i pravne krize, kazala je.

Dok je sve neizvjesnije što će se događati u postupku izbora predjednika Vrhovnog suda, sigurno je jedino da se politički odnosi - sve više zaoštravaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!