11:53 / 12.03.2021.

Autor: HRT

Milanović: Jandroković je ukrao moj prijedlog, to ni Šeks nije radio

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović optužio je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je ukrao njegov prijedlog za imenovanjem Zlate Đurđević na čelo Vrhovnog suda, a članove Odbora za Ustav koji su taj potez podržali nazvao 'stranačkom vertikalom'. Odgovor premijera bio je vrlo kratak: "Grow up, respect the Law!". 


- Gordan Jandroković je moj prijedlog o kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda stavio u ladicu - na što nema pravo. To ni Šeks nije radio kad je bio predsjednik Sabora. Kao što je Jandroković za Leku govorio da je Milanovićev batler, što je visoki rang posluge, onda je po toj logici on Plenkovićev batler, kazao je predsjednik Zoran Milanović. Dodao je kako je Leko za Jandrokovića 'aristokracija'.

- Jandroković je napravio ono što ne smije raditi i samo ga imunitet štiti od posljedica. Ukrao je dokument koji sam mu poslao, upustio se u ocjenjivanje njegove zakonitosti, da bi rekao da nije u skladu s Poslovnikom i da to neće staviti na dnevni red. Nije napisao ni što to trebam popraviti po Poslovniku, a ako to ne napravim smatrat će se dokument nije ni poslan. To je serija pogreški na razini 1. osnovne. Je li nešto zakonito može odlučiti samo Sabor, a ne predsjednik Sabora. Osim toga ja sam se pozvao na Ustav, a o Ustav u odgovoru nije ni spomenut, smatra Milanović.

- Jandrokovića je podupro i HDZ. Ovo je presedan i od sad on, ili bilo tko treći s dokumentima i prijedlozima može raditi što god hoće. To je poruka HDZ-a cijelom Saboru i njihovim partnerima. Ako žele da im Jandroković po svom nahođenju provodi zakonodavnu analizu prijedloga, neka na to pristanu. Ali to je put u tiraniju, rekao je Milanović koji je Jandrokovića nazvao "stranačkim ovlaštenikom". Ovakvo rješenje Milanović smatra "neinteligentnim". Pametnije bi bilo, kaže - da je taj prijedlog stavio pred Sabor i da je "Sabor to odbio". 

Ovo je presedan, i ući će u Poslovnik

Komentirao je izjavu Dražena Bošnjakovića da "predsjednik Sabora mora biti budan". Takve smo izjave mogli čuti u prošlosti od raznih komitetlija i "tako je vjerni Gogo, postao i budni Gogo", a to mu je dao za pravo i saborski Odbor. To bi za 10 dana trebalo biti u Saboru potvrđeno kao dio Poslovnika, upozorio je.

- Ključno je pitanje u ovoj sagi hoće li na čelo sustava doći bolja i kvalitetnija osoba. To je moj kandidat. O njoj će se do srpnja razgovarati, bez obzira na sve smicalice koje će nam priuštiti do lokalnih izbora, rekao je Milanović. Naveo je izjavu predstojnice Katedre za Ustavno pravo na Sveučilištu u Zagrebu da se "zakonima i smicalicama izmijeni Ustav".

Cititao je Ustav u kojemu kaže, od riječi do riječi piše da se "Državno sudbeno vijeće bavi svim, osim imenovanjem i postupkom imenovanja predsjednika Vrhovnog suda". Dodao je kako sad gleda "majstore u Ustavnom sudu iz osovine kako pripremaju rješenja da daju za pravo onima koji su prekršili Ustav".

Za Zlatu Đurđević kazao je "kvalitetna osoba". "Moj kandidat je prof. Đurđević, odbijte je, I dare you”, poručio je. Za Ustavni sud je rekao da je "već političko tijelo, a da je pakirati ga političarima - loše. "Želim promjene, ljudi ih ne žele, žele betonirati postojeće stanje koje treba mijenjati. Zlata Đurđević nije nikakav revolucionar", rekao je Milanović.

Plenković: Grow up, respect the Law! 

Novinari su premijera pitali za komentar ovih Milanovićevih tvrdnji. "Samo jedna poruka što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda 'Grow up, respect the law!'. To je jedino što ću reći o tome, a o veleposlanicima ima vremena, odgovorio je premijer Plenković koji se u Bruxellesu sastao s s izvršnim potpredsjednikom EK Valdisom Dombrovskisom koji je zadužen za pripremu i odobravanje nacionalnih planova oporavka svih članica EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!