Jandroković u Dnevniku: Kolona sjećanja da, ali vidjet ćemo u kojem obliku

03.11.2020.

19:26

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

default error photo
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bio je gost središnjeg Dnevnika HTV-a.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bio je gost središnjeg Dnevnika HTV-a. Rekao je kako će forma održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru ovisiti o broju novozaraženih, naglasivši da će se morati voditi računa o zaštiti zdravlja ljudi, ali i da se na dostojanstven način obilježe Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škarbnje.

Branko Nađvinski pitao je predsjednika Sabora hoće li ove godine, s obzirom na epidemiološke mjere, biti Kolone sjećanja u Vukovaru.

- Od ove godine to je neradni dan, dajemo tom danu veliko značenje. Želimo i buduće naraštaje podsjećati što se događalo. Imamo specifičnu situaciju, epidemiološke mjere odredit će opseg manifestacije. Kolona sjećanja da, ali u kojoj formi i s kojim brojem ljudi, ovisit će o tome koliko ćemo imati novozaraženih, teško bolesnih i umrlih. Moramo na dostojanstven način obilježiti taj dan, ističe Gordan Jandroković.

Na pitanje razgovara li se s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom o organizaciji Dana sjećanja, kaže da taj dan zajedno organiziraju Vlada i grad Vukovar.

Vjeruje da će se postići razuman dogovor, koji će voditi računa o zaštiti života i zdravlja onih koji će tamo biti te o dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.  

Govorio je predsjednik Sabora i o današnjem Aktualnom prijepodnevu u Saboru. - Mislim da je rasprava bila primjerena trenutku u kojem se nalazimo, očito su zastupnici i zastupnice pristupili Aktualnom prijepodnevu dosta odgovorno, bez preteških riječi, bez incidenata, bilo je zanimljivih pitanja i odgovora. Bilo je u skladu s vremenom u kojem živimo, istaknuo je predsjednik Sabora.

Temeljem odluke Ustavnoga suda, vezano uz način na koji zastupnici u posebnim okolnostima mogu sudjelovati u raspravama, Gordan Jandroković kaže da su ispoštovali odluku Ustavnoga suda i da sada svi zastupnici sudjeluju u raspravi.

- Rasporedili smo se po pet dvorana, imamo i videovezu. Doći će do određenog usporavanja, ali ne toliko da bi to utjecalo na učinkovitost i donošenje zakona.

Sutra neće biti velike polemike o izvješću o radu Vlade, dodaje, ali očekuje interesantne rasprave o rebalansu te proračunu za 2021. godinu.

- Svima je u interesu da prevladamo ovo teško razdoblje. Očekujem da ćemo biti odgovorni i ozbiljni, rekao je predsjednik Sabora Jandroković, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da će podržati lockdown, ali da ne želi policijski sat. Komentirao je i ideju da bi zapravo Sabor trebao odlučivati o zatvaranju gospodarstva.

- Nema lockdowna ni policijskog sata. Ne znam što će predsjednik Republike podržavati.Što će biti i kako će biti odlučit će Hrvatski sabor. Ako bude kakvih sporova odlučit će Ustavni sud koji je već jednom odlučio da je sve što je učinjeno u skladu s Ustavom i zakonom i to trebaju poštovati svi pa i predsjednik Republike.

Na pitanje jesu li važniji životi građana ili gospodarstvo, kaže da su životi na prvom mjestu, ali i dodaje da se mora voditi računa o gospodarskoj aktivnosti i ekonomiji. Očekuje i nada se da će se građani koji za sada to ne čine, striktnije držati mjera. Kaže da mnogo toga ovisi o ponašanju građana.

- Naše brojke su velike, ali su puno niže od brojnih drugih zemlja. Vjerujem da smo ušli u jednu fazu u kojoj će doći do stagnacije broja novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!