19:11 / 27.02.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Čeka se potvrda još jednog slučaja južnoafričkog soja, britanski uzeo maha

Jasmina Vraneš

Jasmina Vraneš

Foto: Dnevnik / HRT

Za sada su u našoj zemlji potvrđena dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa, a profesorica Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", rekla je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako najkasnije do srijede očekuju potvrdu još jednog slučaja.

- Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara, rekla je Vraneš, dodavši da se pomno nadziru i njihovi kontakti.


- Odista nas zabrinjava unos tih sojeva. Ti sojevi, južnoafrički, kao i brazilski, odnosno, bolje reći, južnoafrička nova varijanta i brazilska varijanta su također, kao i britanska nova varijanta, vrlo, vrlo infektivne i lako se šire u populaciji, rekla je Vraneš.


Rekla je i kako ih južnoafrička i brazilska varijanta zabrinjavaju tim više što mogu izbjeći učinku cijepljenja i učinku monoklonskih protutijela, odnosno davanju hiperimunog seruma, koji posebno pomaže starijim osobama i osobama koje imaju komorbiditet.

Britanska varijanta u Hrvatskoj na razini od 20-ak posto

Vraneš je rekla kako se vidi da je britanska nova varijanta sada toliko raširena da ljudi govore o pandemiji unutar pandemije.


- I kod nas je tako i naši rezultati to pokazuju, u NZJZ-u, gdje smo mi nasumično pomoću PCR-testa, detektirajući dvije karakteristične mutacije koje se kod tih novih varijanti mogu uočiti kao tipične, utvrdili da u Gradu Zagrebu već imamo oko 25 posto učestalost britanske nove varijante, rekla je Vraneš.


- U cijeloj Hrvatskoj britanska nova varijanta na razini je od 20-ak posto, a u Gradu Zagrebu i malo više, oko 25 posto po našoj procjeni, dodala je.

Vraneš je također istaknula kako postoji jako puno varijanti i da virus neprestano mutira.


- Brojne mutacije su opisane i brojne različite varijacije virusa cirkuliraju. Značajne su ove tri zato što su hiperinfektivne, zato što se strašno šire, puno brže nego ona originalna varijanta, rekla je Vraneš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!