Bez obzira na sve poteškoće - pokreće ih čovjekoljublje

12.05.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Nizom javno-zdravstvenih manifestacija u Hrvatskoj je obilježen Dan sestrinstva. Prilika je to da se istakne važnost ove struke, ali i problemi s kojima se susreću medicinske sestre i tehničari. Dodijeljena su i priznanja. KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu jedini u Hrvatskoj ima sustav mentoriranja medicinskih sestara i tehničara. Njih 150 prošlo je edukaciju i za to su primili priznanje.

Pod sloganom "Naše sestre, naša budućnost", Međunarodni dan sestrinstva obilježen je i u svim drugim dijelovima Hrvatske gdje je ponovno istaknuta nezaobilazna uloga sestara i tehničara u zdravstvenoj skrbi, njezi i edukaciji pacijenata.

I dok su jučer prosvjedovali zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, danas su savjetovali građane i brinuli se za njihovo zdravlje.

Medicinske sestre i tehničari građanima su mjerile tlak, šećer, indeks tjelesne mase, educirali ih o njezi kože, prevenciji hipertenzije, radu hitnih službi i defibrilaciji, o upalnim bolestima crijeva i preventivnim programima ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

-  Mjerimo tlak i šećer, to su prvi prediktori koji utječu na pokazatelje i sprečavanje bubrežne bolesti, kazala je Gordana Novaković, dopredsjednica Hrvatske nefrološke udruge medicinskih sestara i tehničara.

Osim toga, udruge su promovirale i prezentirale svoj rad, s posebnim osvrtom na važnost obrazovanja medicinskih sestara i tehničara. Akciju je organizirala Hrvatska komora medicinskih sestara, u suradnji sa sestrinskim sindikatom i stručnim udrugama.


Zdravstvenom sustavu nedostaje oko 4 tisuće sestara i tehničara. Zbog boljih radnih uvjeta i veće plaće u inozemstvu mnogi napuštaju Hrvatsku.

- Koeficijent na plaću magistre sestrinstva priznat je sestrama na rukovodećim funkcijama i na nekim više, manje, rukovodećim mjestima. Magisterij nije priznat svim magistrama sestrinstva, kaže Vanda Cattonaro, mag. sestrinstva u patronažnoj službi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Članica Skupštine Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Jelena Bilić istaknula je kako sestre barem polovicu svog radnog vremena odrađuju za nekoga tko nedostaje, a plaća i uvjeti njihova rada nisu primjereni standardima i normativima, zbog čega je ugrožena i sigurnost bolesnika.

Smatra kako u javnom zdravstvenom sustav trebaju biti svi jednaki te da i ostali u sustavu, uz liječnike, zaslužuju jednaki tretman od Vlade. 

- Samo smo htjeli pokazati da smo tu, da smo uporni, da smo uporni u poboljšanju zdravlja naših građana, dodaje Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara. Naglasio je kako je potrebno hitno povećati plaće medicinskim sestrama i na taj način zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo.

Bez obzira na sve poteškoće - pokreće ih čovjekoljublje. Jer sestrinstvo je životni poziv.

- Kad im je teško da im pomognemo, kad su sretni da budemo tu uz njih, od najgorih do najboljih trenutaka, kaže Ivan Lalić, medicinski tehničar, KBC Zagreb.

Dodjele priznanja sestrama mentorima 


U KBC-u Sestre milosrdnice svečano su dodijeljena priznanja prvim sestrama mentorima u toj bolnici, ali i u Hrvatskoj. Naime, taj je KBC prvi krenuo s provedbom mentoriranja te se može pohvaliti prvim sestrama koje su završile edukaciju za mentore. U program mentoriranja novozaposlenih sestara uključen je cijeli niz aktivnosti kako bi bile što uspješnije integrirane u radni proces uz očuvanje kvalitete zdravstvene njege i sigurnosti bolesnika.

Svoje znanje od danas će prenositi novim kolegama.

- Cijelim procesom mentorstva sam se vodila jer znam kako je meni bilo na početku rada. Vodila sam se svim svojim izazovima i na taj način sam zapravo htjela pomoći kolegicama, kaže Kanita Antolović, medicinska sestra KBC-a Sestre milosrdnice.

Timski rad ključ je uspjeha.

- Medicinske sestre i tehničari su osnova toga dijela tima zajedno sa svima ostalima i na tome vam zahvaljujem, poručuje Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

U povodu Međunarodnog dana sestrinstva

A na svemu što čine za pacijente zahvalio im je i ministar Vili Beroš te istaknuo da je Vlada prepoznala njihovu ulogu i struku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!