Peović, Orešković i Habijan o radu Sabora, uvođenju obveznog cijepljenja...

16.07.2021.

09:44

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Dalija Orešković, Katarina Peović, Damir Habijan

Dalija Orešković, Katarina Peović, Damir Habijan

Foto: Davorin Visnjic PIXSELL / PIXSELL/HRT

Hrvatski sabor završio je s radom i odlaze na dvomjesečnu Ustavom zajamčenu stanku. Saborske zastupnice Katarina Peović (Radnička fronta) i Dalija Orešković (Centar), te saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" analizirali su rad proljetnog dijela Hrvatskog sabora. Govorili su i o uvođenju obveznog cijepljenja za tri sektora, zdravstvo, obrazovanje i socijalnu skrb, te su komentirali izbor predsjednika Vrhovnog suda. 

Peović: Stožer je podilazio lobističkim skupinama

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović kazala je kako je stanka u radu Sabora  potrebna za one zastupnike i zastupnike koji su bile aktivni. Pitanje je hoće li ta stanka biti toliko dugačka, s obzirom na to da se uvijek može očekivati i izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora. 

- Moguće je da će doći do izvanrednog zasjedanja, jer je svakako važno da Sabor bude prisutan kod važnih pitanja, bez obzira na tu stanku, rekla je Peović.

Saborska zastupnica Radničke fronte komentirala je uvođenje obveznog cijepljenja. Naglasila je kako je Radnička fronta apsolutno za cijepljenje i da je vrlo važno da se svi cijepe.

Podržat će svaki vladajući prijedlog koji ide u tom smjeru. Kritizirali su najavljenu mjeru da se radnike na neki način diskriminira s davanjem potpora onima koji su se cijepili.

- Smatramo da to nije solidarno, ravnopravno, jer ne možete dovesti radnike u situaciju da možda izgube radno mjesto zbog toga, dodala je.

- Puno poštenije bi onda bilo, ako je tako, da vlada nađe neke oblike gdje ćemo svi barem biti jednaki. Logičnije bi bio da se prvo restrikcije postave prema onima koji su na prvoj linije obrane, zdravstvenim djelatnicima, radnicima u obrazovanju, istaknula je Peović.

Saborska zastupnica Radničke fronte naglasila je kako je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu podilazio lobističkim skupinama i zato je Hrvatska petnaesta na svijetu na ljestvici oboljelih od COVID-a. Taj podatak je zabrinjavajući. 

Habijan: Vlada je na vrijeme počela komunicirati o cjepivu

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan istaknuo je kako je prošlo godinu dana od konstituiranja Hrvatskog sabora i da je bilo vrlo dinamično i konstruktivno. Bilo je puno zakonskih prijedloga koji su pokazali spremnost Vlade Andreja Plenkovića da vrlo odlučno krene u provođenje određenih reformi koje je obećao i u predizbornom programu. Habijan j istaknuo kako je vrlo zadovoljan sa zakonskim prijedlozima koji su i izglasani u Hrvatskom saboru.

- Hrvatski sabor treba gledati na svojevrsnu političku arenu gdje dolazi do sukobljavanja mišljenja i oproba nastoji poentirati na nekim svojim prijedlozima, poručio je Habijan.

Svaka oporbena interpelacija nije prošla, ne samo što HDZ sa svojim partnerima ima većinu, već što se i vidjelo da oporba nije ujedinjena i sama nije vjerovala u te svoje prijedloge. Habijan je komentirao mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja.

- Složio bih se s onim što je rekao predsjednik Vlade, obvezno cijepljenje zasigurno ne. Mislim da je to kategorički opovrgnuo, dodao je.

Što se tiče uvođenja obveznog cijepljenja za tri kategorije, obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo Habijan bi prepustio stručnjacima. Naglasio je kako treba vidjeti kakav bi to prijedlog bio, jer u ovom trenutku još nema takvog prijedloga.

Vlada je na vrijeme počela komunicirati o cijepljenju građana smatra Habijan. Problem oko nedovoljnog broja procijepljenih građana vidi u tome što postoje određene grupacije, pa čak i kod određenog broja zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru koji u svojim izlaganjima šire teorije koje kod djela javnosti stvaraju određenu skepsu, ali i virtualne teorije koje donose nepovjerenje određenog broja građana u cijepljenje.

- Jedini način da se vratimo na "staro normalno" je cijepljenje, dodao je.

Komentirao je i izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Orešković: Stožer je izgubio kredibilitet i povjerenje

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković rekla je da je vrlo bitno kako građani ocjenjuju rad zastupnika, ali da je njezina ocjena kritičnija od njihove. Rad Sabora ne ocjenjuje po onome što su radili, već ono što se nije našlo na dnevnom redu, primjerice izvješća nadležnih tijela koja provode kontrolu rada državne vlasti.

Po njoj vladajući bježe od odgovornosti, a zabrinjava je što se rijetko ili uopće ne otvaraju velike teme. Orešković je jedna od aktivnijih zastupnica, ali dobiva i česte opomene i to, kako kaže zbog lošeg saborskog Poslovnika.

Saborska zastupnica Centra naglasila je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite izgubio kredibilitet i povjerenje onog trena kada su se počeli uvoditi dvostruki standardi, odnosno dvostruki kriteriji za različite skupine.

- Ako se ponovno krene u takav jedan pristup, putem uvođenja obveznog cijepljenja za pojedine sektore, misli da to predstavlja samo nastavljanje te jedne iste filozofije i logike po kojoj uvijek postoje jednaki i jednakiji od drugih. Bilo u pravima ali i u nametnutim obvezama, poručila je Orešković.

Ta pozicija se s pravne strane ne može braniti, stoga takvu ideju neće podržati. Svaka najava ovakvih restriktivnih mjera su uvijek selektivna, a sve to pokazuje slabost Andreja Plenkovića i Vlade u cjelini da se nose s koronakrizom smatra Orešković.

Govorila je i o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!