Jedna doza krvi može spasiti čak tri života

25.10.2022.

19:57

Autor: Ruža Ištuk/IMS/Dnevnik/HRT/T.D.

Darivanje krvi

Darivanje krvi

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Hrvatskoj je više od 150 000 darivatelja krvi i danas je njihov dan. Zahvaljujući toj nesebičnoj, solidarnoj i anonimnoj gesti, spašeni su mnogi životi. Krv je nezamjenjiva i jednom dozom mogu se spasiti tri života. Mnogi su je dali i danas, a višetrukim darivateljima dodijeljene su zahvalnice i priznanja. U Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka je reporterka HTV-a Blanka Kukec koja se javila u Dnevnik te rekla kako u KBC-u Rijeka dobro stoje sa zalihama krvi, ali stanje se vrlo brzo može promijeniti. 

Blanka Kukec je razgovarala za Dnevnik HTV-a sa specijalisticom transfuzijske medicine iz KBC Rijeka Martom Šerer Vičević koja je rekla da najčešće nedostaju koncentrati eritrocita 0 i A krvne grupe.

- Trenutno imamo dobre zalihe svih krvnih pripravaka i grupa što ne znači da za koji dan neće biti suprotno. Potreba za većim količinama krvi se najviše primijeti u ljetnoj sezoni s većim priljevom turista, velike prometne nesreće, operacije, rupture aneurizma, a tu su i kronični hematološki bolesnici koji su ovisni o transfuzijskom liječenju.

Naglasila je kako im nedostaje mlađa dobna skupina darivatelja, od 18 do 40 godina.

- Bilo bi dobro kad bi osvježili davalaštvo s mlađim ljudima, zaključila je.

Leon Rončević krv je počeo davati s 18 godina. Volonter je i liječnik i krv daje 33. put. 

- Znam da se svi mi možemo naći u situaciji gdje nam treba pomoć, ovo stvarno ništa ne košta a zapravo možemo s time nekome spasiti život, kazao je Leon Rončević. 

Motiva za darivanje krvi ne nedostaje ni mlađima ni starijima.

- Motovira me to da nekom pomognem, jer kako kaže moja mama - bolje sto puta nešto dati nego da tebi nešto treba pa tako eto i u ovoj situaciji, kazala je Lucija Braje.

- Moraš imati u srcu da voliš drugima pomagati. Znači, jedan dio pomaganja je kad ti daješ krv, a dao sam preko 100 puta, rekao je Ivan Skrbin, koji krv daje već 40 godina. 

Povelje zahvalnosti uručene su brojnim višestrukim darivateljima krvi u Brodsko-posavskoj županiji.

- Dajem krv, dajem krvne pripravke, dajem sve što može pomoći ljudskoj rasi, znači od plazme, od tromba. Trombociti su imuni dio našeg organizma koji pomažu djeci, daju se samo djeci koja su bolesna od teških bolesti, a to vam je leukemija, rak, kazao je Antonije Lanc, koji je krvi darovao već 109 puta.

Darivanje krvi je, kažu, transfuzija ljubavi.

- Izniman, human, solidaran čin koji ne boli, koji ne košta ništa i koji oplemenjuje čovjeka. Pozivamo sve one koji su stariji od 18 godina, mlađi od 65 godina, koji imaju više od 50 kg i mogu odvojiti pola sata da dođu i daruju krv, izjavio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, kazala je da je bolesnim ljudima, a posebno u transplantacijskoj medicini, ginekologiji i svim vrstama kirurgije nezamislivo bez darivane krvi.

U hrvatskim bolnicama svaki dan potrebno je 800 doza krvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!