09:16 / 04.06.2020.

Autor: HRT

Jedna novooboljela osoba u posljednja 24 sata

-

-

Foto: - / -

U posljednja 24 sata zabilježena je jedna novooboljela osoba, a riječ je o osobi koja dolazi iz Koprivničko-križevačke županije.
U Hrvatskoj je jedna nova osoba zaražena koronavirusom. I to u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćio je danas Nacionalni stožer. Na bolničkom je liječenju još 39 osoba, od kojih su 3 na respiratoru.

Od dosad ukupno potvrđenih 2.247 osoba, dosad se oporavilo  njih 2.105 osoba, a preminule su 103 osobe.

Beroš: Protokoli za turističke objekte

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade iznio je najnovije podatke vezane za epidemiju koronavirusa.

Istaknuo je između ostalog kako su u svakoj fazi brojke bile stabilne, a broj novooboljelih niti u jednom trenutku nije premašio broj novoozdravljenih.

- U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom bolničke zdravstvene ustanove povećavaju broj pregleda i zahvata. U primarnim respiratornim intenzivističkim centrima i dalje su osigurani kapaciteti za prijem mogućih novih oboljelih od Covida-19. U suradnji sa HZZJ-om pripremaju se nove upute za posjete pacijentima na liječenju u bolničkim ustanovama, rekao je.

Najavio je kako HZZJ, Ministarstvo turizma i ekspertna skupina kriznog stožera Ministarstva zdravstva pripremaju protokole u slučaju sumnje na slučaj zaraze koronavirusom u turističkim objektima.

- Bolnički sustav  je protekloga tjedna nastavio s povećanjem redovitoga rada, i dalje rade na evaluaciji liste čekanja, objavio je.

- Ovako smo dobro pozicionirani zahvaljujući ponajprije djelatnicima  zdravstva ali i ostalih resora te građanima. Vlada RH epidemiju je dočekalo spremno i na taj je način bez panike provodila nužne javno-zdravstvene epidemiološke mjere kojima je spriječeno nekontrolirano širenje zaraze. Pažljivo pratimo stanje u svijetu i posebno u onim državama iz kojih želimo primati turiste, poručio je Beroš.

Unatoč dobrim rezultatima, ministar kaže da još nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije.

- Recentni primjeri Slovenije i Njemačke s novim žarištima pokazuju da se virusa nije tako lako riješiti. Dok god imamo privilegij popuštanja mjera i dalje pozivam građane da ustrajemo u prevenciji i ostanemo odgovorni. I da zaključim - zdravlje nije sve, ali sve  bez  zdravlja je ništa, završio je Beroš.O režimu putovanja idući tjedan

U svijetu je koronavirusom zaraženo gotovo šest i pol milijuna ljudi, a više od 380 tisuća je umrlo. Dok Svjetska zdravstvena organizacija i dalje upozorava na teško stanje u Južnoj Americi, većina europskih zemalja nastavlja ublažavati mjere, pa je tako i Italija jučer otvorila granice i dopustila slobodno kretanje unutar zemlje. Austrija se otvara za susjedne zemlje, no za Hrvatsku će o režimu putovanja odlučiti  idući tjedan.

- Ukinut ćemo sve provjere vezane za koronavirus, kao i provjeru zdravstvenog stanja za ovih sedam država; Njemačku, Lihtenštajn, Švicarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku i Mađarsku. Kada je riječ o Italiji, nažalost podaci vezani uz pandemiju još ne dopuštaju takav korak, poručio je Alexander Schallenberg, austrijski ministar vanjskih poslova.● Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i župan zadarski Božidar Longin u četvrtak su u Zadru istaknuli velika očekivanja vezana uz dolazak turista u Zadarsku županiju jer je to "korona free" zona. Poručili su da zdravstveni sustav ima plan funkcioniranja ako ponovno bude oboljelih.

● Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping najavili su intenzivniju suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i savladavanju ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom, javljaju njemački mediji pozivajući se na kinesku državnu agenciju Xinhua.

● Odluka švedskih vlasti da ne uvedu karantenu poput one uvedene u većini europskih zemalja naišla je na potporu građana, no posljednjih tjedana u porastu su kritike zbog visoke stope smrtnosti povezanih s koronavirusom u usporedbi s drugim nordijskim susjedima, posebno među starijom populacijom.

● Njemačka i još tri države članice Europske unije formiraju savez koji bi osigurao pristup i poštenu distribuciju cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta kada bude pronađeno i odobreno, piše u četvrtak dnevnik Handelsblatt.

● Osmogodišnjakinja koja se tijekom karantene u Mjanmaru zbog Covida-19 borila protiv dosade pomaganjem roditeljima u pripremi večere, postala je viralna kuharska zvijezda.

● Državni zavod za statistiku (DZS) na svojim službenim internetskim stranicama kreirao je novu rubriku COVID-19: Podaci, posvećenu učincima koronavirusa na društveno-ekonomske pokazatelje.

U navedenoj rubrici može se pronaći posljednje raspoložive podatke za razna statistička područja, kao što su BDP, Industrija, Trgovina na malo, Cijene, Transport, Robna razmjena, Stanovništvo itd. Podaci su dostupni putem interaktivnih grafikona, vizualizacija podataka, kao i poveznica na posljednja Priopćenja, Statistiku u nizu i Baze podataka. Rubrika COVID-19: Podaci redovito se ažurira najnovijim podacima prateći promjene iz mjeseca u mjesec i pristupiti joj možete na poveznici https://www.dzs.hr/Hrv/Covid-19/pocetna.html.

● Vlasti u Sjevernoj Makedoniji u četvrtak su izdale novi nalog za uvođenjem policijskog sata - nakon što je porastao broj novih slučajeva zaraze Covidom-19. To je samo tjedan dana nakon ukidanja većine restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

● Ljudi širom Hong Konga u četvrtak pokušavaju pronaći načine za obilježavanje godišnjice pokolja na pekinškom trgu Tiananmen, usprkos zabrani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!