Teške bolesti i omikron: Traži se dodatna zaštita za najosjetljivije pacijente

23.09.2022.

17:05

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Teške bolesti i omikron

Teške bolesti i omikron

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prvi je dan jeseni. Nekima omiljeno godišnje doba, a nekima, poput imunokompromitiranih osoba, najava sezone viroza i ugroza za njihovo narušeno zdravlje, pogotovo u ovim pandemijskim vremenima. Šesnaest udruga pacijenata i jedno stručno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora potpisalo je otvoreno pismo upućeno zdravstvenom sustavu. Njime traže dodatnu zaštitu za najosjetljivije pacijente kojih je u Hrvatskoj oko 3 i pol tisuće.

Šest godina gospodin Hanžek boluje od karcinoma limfnih čvorova. Iza njega je šest kemoterapija i bolest je, srećom sada u stanju mirovanja. No, prije tri tjedna je zaražen "omikronom" te svjedoči - nije baš sve prošlo bezazleno kao kod većine zaraženih.

- Nije bilo bezbolno, tri dana mi je trajala temperatura, počelo je s 39.5 pa pala na 38. Bilo je jako znojenje, presvlačenje majca, glavobolja, curenje nosa, sličilo mi na jaču gripu, rekao je Zdravko Hanžek, Varaždin.

Iako je stanje u bolnicama stabilno, raste broj hospitaliziranih - najviše onih starijih, ali i imunokompromitiranih - poput gospodina Hanžeka.

- Imamo trenutno 20 COVID pozitivnih pacijenata koji su smješteni na lokaciji Klenovnik i u narednom razdoblju ne očekujemo veći priljev COVID pozitivnih pacijenata, rekao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Šesnaest udruga zajedno s liječnicima poslalo je otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva. Ne zalažu se za nova zatvaranja već za odgovorno ponašanje te osiguranje terapija za osobe s teškim bolestima.

- Europska agencija za lijekove odobrila je, to se zove profilaksa na COVID-19, znači zaštita imunoklonskim antitijelima. Znači da bi se dozvolom pristupa tim lijekovima i aplikacijom kod naših oboljelih napravila dugotrajnija zaštita kroz određeno vrijeme, tu bi se moglo raditi od šest mjeseci do godine dana, rekao je Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemije i limfoma.

Gospodin Hanžek upozorava da je virus i dalje prisutan, mutira. Boji se da smo se previše opustili.

- Ne nosimo maske, što ja osobno smatram da osim u zdravstvenom sustavu i u ljekarna da griješimo, trebalo bi vratiti maske u zatvorene prostore i kod okupljanja više ljudi, smatra Zdravko Hanžek.

Iz Bolnice za plućne bolesti u Klenovniku poručuju da je COVID donio u sustav gomilu problema. Najžalosnije je to da se i danas mnogi oboljeli od plućnih bolesti boje kontakata i svjesno su izolirani jer za njih i omikron soj može biti fatalan. Izolacije pak dovode do daljnjeg otuđivanja, depresije, anksioznosti, i na kraju, novih dijagnoza.

Epidemiologinja Marina Payern Pal rekla je gostujući u Regionalnom dnevniku da ne trebamo govoriti o strahu nego o oprezu.

- Koronavirus je prisutan u našoj sredini. Nažalost brojke od 5. rujna ponovno rastu, trenutno se govori o 500-tinjak novooboljelih u sedam dana i 900 u 14 dana, rekla je. 

Istaknula je da to nalaže oprez kod pacijenata koji boluju od kroničnih bolesti.

- Iako ne postoje službene mjere koje zabranjuju okupljanje i nošenje maske, definitivno je za preporučiti da se oni s tim oprezom ponašaju - da izbjegavaju velike skupove, vode brigu o higijeni ruku i nošenju maski, istaknula je. 

Osvrnula se i na sutrašnji prosvjed mladih liječnika.

- Reforme su potrebne, problemi su uočljivi i mislim da ima smisla pokušati promijeniti i poboljšati, zaključila je epidemiologinja Payern Pal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!