Nema opasnosti za zdravlje na području uz plažu Banj

20.02.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: H. Gunjača/A. Bralić/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Prostor bivšeg TEF-a u Šibeniku

Prostor bivšeg TEF-a u Šibeniku

Foto: HTV / HRT

U javnost iznesene tvrdnje o velikom i za ljude štetnom onečišćenju i šibenske plaže Banj, odnosno prostora bivše Tvornice elektroda i fero-legura u Šibeniku - nisu točne! Tvrdi to šibenska gradska vlast, saborski zastupnici s tog područja te znanstvenik koji je vodio istraživanja na tom prostoru. Riječ je o vrijednom zemljištu uz more, na kojemu je planiran projekt širenja grada.

Upravo činjenicu da je na tome području planiran projekt širenja grada, lokalni političari vide kao razlog tvrdnji o onečišćenju, uoči raspisivanja međunarodnog natječaja za potencijalne ulagače. Ne poriču pritom da tlo i morski sediment na lokaciji nekadašnje tvornice sadrži toksične tvari, policikličke aromatske ugljikovodike, no tvrde - ne u koncentraciji koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje. 


Analize su rađene više puta, a zbog budućih investicija uskoro će se ponovno ispitivati razina onečišćenja toga prostora. 


Novu je analizu naručila Europska banka za obnovu i razvoj. 


Prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), veličine 28 ha, najvrjednije je zemljište na hrvatskoj obali, planirani su na njemu i komercijalni i sadržaji javne namjene, a na tvrdnje o opasnom zagađenju toga prostora zajednički su istupili i vladajući i oporba. 

U javnosti iznesene tvrdnje o, za zdravlje ljudi, opasnom onečišćenju, potkrijepljene studijom, podignule su na noge šibenske političare.


- Sve tri lokacije s obzirom na aromatske ugljikovodike su potpuno bezopasne, neopasne za ljude, s dozvoljenim životom, gradnjom i intervencijom, izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.


- Koncentracije nađene na 12 m dubine nemaju nikakve veze s kupanjem. Koncentracije nisu nađene u vodenom stupcu, nađene su u sedimentu i sanacija sedimenta, da se izvadi sav sediment šibenskog zaljeva je zapravo neizvediva, ističe dr. sc. Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković.


Izmjene koncentracije bi bile opasne po ljudsko zdravlje kad bi netko jeo sediment, dodaje Cukrov.


- Ako bi recimo mjesec dana svaki dan zaronili na 12 m, pojeli pola kile sedimenta, onda bi mogli imati negativne posljedice. Ovako možete gurati ruke, sjediti u tome i to nije opasno po ljudsko zdravlje, navodi Cukrov.


Bivši SDP-ov dogradonačelnik Šibenika poziva se, pak, na ispitivanje onečišćenja teškim metalima iz 2011.


- Ta studija u svom zaključku kaže, da ne ulazimo u sve detalje, da je to zemljište apsolutno pogodno za izgradnju plaže, ističe bivši dogradonačelnik Šibenika i saborski zastupnik Socijaldemokrata Franko Vidović.


Saborski zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović, čiji vijećnici održavaju HDZ-ovu gradsku većinu, u ovome vidi moguću, specijalnu informacijsku operaciju, zbog projekt Batižele.


- Netko ciljano želi ugroziti ovaj projekt, odnosno sniziti cijenu zemljišta, otjerati možda konkurenciju i dobiti to, možda, znatno povoljnije nego što bi trebao dobiti, smatra Zekanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!