Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan

20.02.2023.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/Vijesti/HRT/A.S./P.F.

Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan

Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već treći dan sanira se onečišćenje mora kod Kostrene, u obalnom području oko Rafinerije nafte Rijeka. Poznato je da je došlo iz INA-e, koja je odmah angažirala tvrtku za uklanjanje onečišćenja, a uzroci se utvrđuju. Nagađa se da bi uzrok mogle biti plime i oseke, a ne isključuje se ni mogućnost da je riječ o posljedici potresa na otoku Krku.

Glažar: Još se uvijek radi Sanacija


I dalje se čisti akvatorij ispred riječke rafinerije. U INA-i još ne znaju što je uzrok onečišćenja, a ovlaštene tvrtke skimerima uklanjaju uljni film s površine mora. Sve kontrolira i lučka kapetanija. 

- Sanacija traje. U ovom trenutku ne mogu reći sa zadovoljstvom "da, ona je gotova". Sanacija još nije gotova, ona još traje. Dobili smo dva očitovanja INA-e gdje su prvo dali informaciju što se dogodilo. Danas su dali i očitovanje gdje oni jasno i glasno govore da su oni od 15. studenoga prošle godine izvan pogona tako da su na taj način odagnali nekakvu grešku u tehnološkom procesu, istaknuo je Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka, govoreći o najnovijim informacija u središnjem Dnevniku HTV-a o stanju kod Kostrene.

Dodao je kako smo svjedoci niskih koje se događaju zadnjih dana. 

- U takvim okolnostima onda se razina mora spusti i jednostavno iz tih krških krajeva odnosno s područja kostrenskog poluotoka na kojem je više od 50 godina locirana rafinerija INA rijeka može doći do probijanja, curenja u more - no naglašavam, unutar zaštitnih brana. Tri su zaštitne brane posloženo i normalno da u tom akvatoriju može doći i došlo je do onečišćenja. Odmah je angažirana dezinsekcija sa svom svojom opremom - skimeri, vakuum cisterne, plovila, zaštitne brane, upijajući jastučići, objasnio je.

- U slučaju ovog sanacijskog procesa možemo biti sigurni da se ono radi. Nastojat ćemo da se to odradi maksimalno. Kada se amplitude mora dignu trebalo bi biti bolje, dodao je Glažar.

- To je smjesa ugljikovodika i vode koja je izašla na površinu - uljni film koji na površini izgleda kao dugine boje na površini. To su neki zaostali ugljikovodici za koje ne nzamo u ovom trenutku od kada datiraju. Dođe plima, skine s tih škrapa, podigne i kad dođe oseka onda to izlazi van u more, objasnio je situaciju Nikola Praštalo, rukovoditelj proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, INA.

Onečišćenje se dogodilo u moru u kojem se ljeti kupa ''pola Rijeke''. Stoga su Mještani Kostrene zabrinuti. Ovo je već drugi ekološki incident u samo nekoliko mjeseci. U studenom je iz termoelektrane Urinj iscurilo loživo ulje.

Sreća u nesreći je što se onečišćenje  nije proširilo na obalu. More će se čistiti dok se ne vrati u prvobitno stanje.

Prijepodnevna situacija kod Kostrene


Čišćenje mora od uljnog filma koji je tijekom vikenda uočen kod Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, još traje, no, stanje je znatno bolje i stalno se nadzire, izjavio je tijekom prijepodneva riječki lučki kapetan Darko Glažar.

- Radi se o uljnom filmu, dakle nisu neki veliki ugljikovodici koji su istekli. Tamo su, kao što znate, preventivno postavljene brane i jedan od uzoraka koji bi mogao biti jest sada izuzetno niske vode i ti kraški tereni. Onda je mogućnost veća da to iz podzemlja ide u more. Ono što je bitno da su tamo ekipe koje rade, odmah je pozvana dezinsekcija. Još je jedna firma, koja je ugovorno vezana s INA-om za kopno. Obala nije zahvaćena, to je dobro, tako da je uljni film koji je izašao van tretiran kao da je ulovljen, rekao je Glažar.

Izvijestio je i da su na tom području preventivno postavljene brane, u slučaju da u more dospije još onečišćenja pošto je riječ o kraškom terenu, te dodao kako plovila riječke Lučke kapetanije stalno nadziru područje.

- Ja sam isto tako zatražio službeno očitovanje rafinerije o samom događaju, još uvijek s njihove strane nisam dobio nikakav odgovor. Očekujem da dobijem informaciju o samom uzroku. Isto tako da dobijemo informaciju o samoj sanaciji svega ostaloga, na čemu ja kao načelnik općine Kostrene i inzistiram, rekao je Dražen Vranić, načelnik općine Kostrena. 

Još traje projekt nadogradnje

U INA-inoj Rafineriji nafte Rijeka u tijeku je projekt nadogradnje u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna. Uz izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, bit će rekonstruirana i postojeća postrojenja.

Potkraj siječnja iz INA-e su naveli kako radovi na projektu nadogradnje riječke Rafinerije teku prema planu, a završeno je više od 70% projekta koji obuhvaća projektiranje, nabavu i izgradnju postrojenja.

Rad Rafinerije je zbog radova obustavljen u studenom, a privremeni zastoj proizvodnje trajat će do travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!