Osuđene na rad za opće dobro nakon priznanja krivnje za namještanje natječaja

09.11.2022.

11:37

Autor: M.M./HRT/Hina

Osuđene na rad za opće dobro nakon priznanja krivnje za namještanje natječaja

Osuđene na rad za opće dobro nakon priznanja krivnje za namještanje natječaja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Još dvoje od ukupno deset okrivljenih, iz slučaja u kojem su glavni optuženici gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek, u srijedu je priznalo krivnju pa su sporazumno osuđeni na rad za opće dobro i novčane kazne.

Optužnicu protiv desetero optuženih u ovom slučaju Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podnio je u 25. svibnja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je održana sjednica optužnog vijeća na kojoj je potvrđena optužnica i donesena presuda stručnjakinji za EU fondove Ivi Grdić i Petekovoj savjetnici i konzultantici Mirjani Prodan koje su u cijelosti priznale kaznena djela.

Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Maja Štampar Stipić osudilo je na temelju nagodbe Grdić na 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro i novčanom kaznom od 100.000 kuna (13.400 eura), dok je Prodan također osuđena na zatvorsku kaznu od 11 mjeseci zamijenjenu radom za opće dobro, ali i novčanu kaznu od 200.000 kuna (26.700 eura).

Grdić je priznala da je sudjelovala u namještanju natječaja za izradu reciklažnog dvorišta i solarne elektrane koji je 2018. raspisala Nova Gradiška kako bi te poslove dobila Petekova tvrtka, dok je Prodan priznala da je sudjelovala u namještanju natječaja za Petekovu tvrtku za izgradnju pročistača i sustava javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Ne navodeći identitete okrivljenika EPPO je nakon postignutih nagodbi izvijestio kako je današnjim osuđujućim presudama utvrđeno da su Grdić i Prodan prilagođavale dokumentaciju o nabavi u postupcima javne nabave.

EPPO je precizirao da su Grdić i Prodan, u razdoblju između 2018. i 2021., promijenile zahtjeve tehničke sposobnosti te kriterije ocjene i bodovanja ponuda, a sve kako bi Petekovoj tvrtki dodijelile nekoliko projekata sufinanciranih iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije.

- Danas imamo dvije nove presude. Te presude su donesene na temelju sporazuma stranaka. Odnose se na dvije optuženice, četvrtooptuženicu i osmooptuženicu, koje su prije svega proglašene krivima zato što su sudjelovale u manipulacijama javnih nabava u Velikoj Gorici i Novoj Gradišci. I nakon toga su, naravno, osuđene na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koje su im zamijenjene radom za opće dobro na slobodi. Pored toga odmjerena im je djelomična novčana kazna. S time da je četvrtoopuženica dobila kaznu od 200 tisuća kuna, a osmooptuženica kaznu od 100 tisuća kuna, rekao je Tomislav Kamber, tužitelj hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja.

U istom postupku su krajem rujna objavljene presude za Zvonka Marasa iz tvrtke Solarna energija te Tomislava Jelisavca i Katarinu Gašparac iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba.

Nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom proglašeni su krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Maras i Jelisavac osuđeni su na rad za opće dobro, dok je Katarini Gašparac zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom.

Petek optužen i u kraku afere Janaf

Uz kaznu od osam mjeseci zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro Maras, koji je bio optužen u kraku slučaja zajedno s gradonačelnikom Nove Gradiške, će morati platiti i 26.700 eura kazne.

Novčana kazna od 13.400 eura dosuđena je i Jelisavcu, dok je voditeljica odjela za EU projekte u istoj tvrtki Katarina Gašparac uvjetno osuđena na godinu zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi kazneno djelo.

EPPO je izvijestio da su troje osuđenih teretili za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna eura pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije i Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

EPPO-va optužnica tereti Grgića, koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnika Nove Gradiške, da je dva puta od Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanim s Petekom osigurao dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je s bivšim velikogoričkim gradonačelnikom Barišićem dogovorio kako će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama.

Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf zajedno s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem.

Neslužbeno se doznaje da Grgić poriče krivnju, dok ju je Barišić u većem dijelu priznao, ali se još uvijek nije nagodio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!