Dretar i Borić o inicijativi oporbe za opoziv premijera

03.02.2023.

11:39

Autor: V.K/Studio 4/IMS/HRT

Dretar i Borić o SMS-ovima

Dretar i Borić o SMS-ovima

Foto: HTV / HRT

Prije početka sjednica Hrvatskog sabora Tatjana Munižaba razgovarala je o kompromitirajućim SMS-ovima i posljedicama koje su ili bi mogli prouzročiti na domaćoj političkoj sceni, s Davorom Dretarom, saborskim zastupnikom Domovinskog pokreta i Josipom Borićem, saborskim zastupnik HDZ-a.

Domovinski pokret je inicijator prikupljanja potpisa za opoziv predsjednika Vlade. 

Dretar je istaknuo kako se radi o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću za što su u samo 2-3 dana prikupili više nego dovoljno potpisa. Govori kako se sada radi na završnom dorađivanju teksta koji će biti urudžbiran u Hrvatskom saboru i očekuje se u roku od 30 dana, kako i nalaže poslovnik da se nađe na dnevnom redu.

Očekuje preko 50 potpisa, što, kako kaže, znači da se konačno kompletna oporba u Saboru oko ove teme ujedinila.

Borić je naglasio kako su vladajući bili iznenađeni s izjavom Ivana Penave koji je rekao da su najprije između oporbe potpisali sporazum da će prikupiti potpise i onda je rekao da će u proceduru poslati interpelaciju o opozivu premijera.

- Nema potrebe da se mi oko toga previše brinemo. Oni o opozivu govore još od kolovoza prošle godine. Očito je da su sada našli vrijeme kada pokušavaju pobjeći od nekih svojih poteza koje su vukli i najbolje u svemu je da se odmah ide, ni manje, ni više, na opoziv premijera ili cijele Vlade, kazao je.

Oporbi bez najmanje 2 zastupnika iz vladajuće koalicije inicijativa propada. Na pitanje kako misle razbiti „armirani beton” vladajuće koalicije, kako ih naziva premijer, Dretar je kratko odgovorio: pozivanjem na savjest.

- Ivan Penava često naglašava da ga kontaktiraju aktualni članovi HDZ-a i izražavaju svoje nezadovoljstvo načinom na koji HDZ vodi državu, govori Dretar.

Dodaje kako je oporba shvatila da je sada pravo vrijeme stoga što je Hrvatska dovedena do nevjerojatne pozicije iz koje više ne može naprijed.

- Čovjek koji je promijenio 20-ak ministara i za ništa nije znao je nesposoban ili govori neistinu, ustvrdio je Dretar.

Do sada je vladajuća većina bila neupitna, a koalicijski partneri bili su odani. Sada Ivano Hrelja i Predrag Štromar izjavljuju da su na strani HDZ-a, ali ako se dokaže istinitost SMS-ova, mogli bi uskratiti potporu vladajućoj stranci.

- To su tumačenja medija. Mi ćemo i dalje imati 77 ruku, naglasio je Borić.

Rekao je kako zna zašto je Domovinski pokret pokretač cijele ove priče.

- Nedavno smo svjedočili da je nalaz revizije tvrdio da u toj stranci ima toliko problema da su jedini od svih stranaka dobili negativno mišljenje. Utvrdilo se kod njih 14 teških povreda u financijskom poslovanju koje je DORH preuzeo, govori Borić.

Dodaje kako oporba izmišlja teme jer nemaju nikakvih politika.

-Što se tiče SMS-ova, činjenica je da je DORH imao ukupan tekst tih transkripata i postavlja se pitanje što su oni s tim radili da se to moralo rješavati kroz medije, rekao je.

Dretar je replicirao rekao kako je Domovinski pokret kada je uočio nepravilnosti u stranci maknuo prvog čovjeka stranke. Kako kaže, kada HDZ to napravi on će biti sretan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!