Josić: Očinski dopust bit će minimalno 10 dana

19.03.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Dan očeva obilježava se 19. ožujka. To je dobra prilika za raspravu o tome kakva je danas uloga oca u obitelji te što se danas zapravo očekuje od muškarca u toj ulozi. Nedeljko Marković, socijalni radnik i predsjednik udruge „Pragma“ kazao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da se danas, osim financijske sfere, od oca očekuje da razvije i jednu emocionalnu vezu sa svojim djetetom i bude prisutan od samog rođenja. 

- Očekuje se da preuzme i one poslove koji su tradicionalno bili vezani uz žene, prije svega kućanske poslove. Danas vidimo da je dobro za cijelu obitelj da i muškarci i žene dijele te poslove, da zajednički skrbe o djetetu te da oboje iskazuju emocionalnu i drugu privrženost tom djetetu, istaknuo je Marković. 

Odgovarajući na pitanje što očeve danas sprječava da daju svoj maksimum, Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica "Mamforce standarda", kazala je da je veći dio društava u svijetu ipak tradicionalan te da postoji velika društvena stigma o tome što su očekivanja od muške, a što od ženske rodne uloge.

- Očekuje se da je majka ta koja će biti s djetetom – to se prepoznaje po tome što su i dalje majke te koje su na rodiljnom i roditeljskom dopustu, koji se kolokvijalno i dalje zove porodiljni dopust i za očeve i za majke. Tata neće ići na porodiljni, nego na očinski dopust. Ima puno prostora da se to promijeni, i da nazovemo stvari pravim imenima, dodaje Kobas Dešković.

"Očinski dopust za početak, minimalno 10 dana"

Željka Josić
, državna tajnica za demografiju i mlade iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, ističe kako se pojmovi često brkaju te kako potpore već jako dugo nose svoje pravo ime. Prvih šest mjeseci je rodiljni dopust, a drugih šest mjeseci je, kaže, roditeljski dopust.

- Ako govorimo u zakonskom okviru, naši očevi i danas imaju mogućnost koristiti dio rodiljnog dopusta koji najčešće koriste majke - to je prvih šest mjeseci koji su u visini pune plaće, a drugih šest mjeseci roditeljski dopust, koji je sada do maksimalnog iznosa od 5600 kuna koji ćemo u novom zakonskom okviru podići. Kad je 2017. nastupilo prvo povećanje roditeljskog dijela potpore, primijetili smo da je i veći broj očeva odlučio koristiti daj dio. To je još uvijek jako mali broj očeva, ali nam je drago da ipak u društvu postoji svijest da je otac jako važan u odrastanju djeteta i njegovom razvoju, kaže Josić.

Napominje kako se u novi zakonski okvir uvodi i pravo na očinski dopust koji će, za početak, biti minimalno 10 dana. U ovom trenutku ih nećemo obvezati na to, ali poslodavci će im morati dati slobodno ako oni iskažu želju, dodala je Josić te napominje da to "ide na teret države, i plaća se u visini njihove plaće".

Kako potaknuti i motivirati očeve da uzimaju dopust?

- Vidimo da danas djeci nedostaje više vremena koje provode sa svojim očevima, jer i dalje očevi više rade, više rade prekovremeno, više rade vikendima, te imaju jedan ritam koji je vezan uz financijsko osiguravanje egzistencije obitelji – to znači da oca nema u kući i da je taj teret i dalje prebačen na majku. Djeci nedostaju sve one aktivnosti koje ih povezuju s ocem i koje pokazuju da su očevi važni, te pružaju i emocionalnu toplinu koja je važna za dugoročni dobar razvoj djeteta. Djeca kojoj u djetinjstvu nedostaje uloga njihovog oca, kasnije imaju problema u uspostavljanju odnosa. Želimo to prevenirati i poručiti očevima neka se ne srame iskazati emocionalnu toplinu i podršku, rekao je Marković.

Situacija u Europskoj Uniji razlikuje se od zemlje do zemlje, kaže Kobas Dešković, a Hrvatska od većine njih ima puno bolje prakse.

- Trenutačno je najbolje stanje u skandinavskim državama. Švedska je tu zlatni primjer, ali oni su se s tim aktivno počeli baviti 1974. godine. Tamo 70% roditelja koriste to svoje pravo, i vrlo su fleksibilne mogućnosti korištenja. Kod nas je to malo 'kruto' po sadašnjem zakonu, dodala je. 

"Poslodavac može biti veliki partner obiteljima"

U vezi s tim što bi poslodavci mogli učiniti kako bi ohrabrili očeve da iskoriste svoj očinski dopust, Josić napominje da "poslodavac može bit veliki partner obiteljima".

- Mi možemo propisati odlične zakone, ali moramo imati partnere s druge strane. U pravilu naši poslodavci to odobravaju, ali trebamo ih više senzibilizirati na fleksibilnije oblike korištenja. Zakonima koji su sada u proceduri težimo da budu fleksibilniji i više prijateljski nastrojeni obitelji. Kroz to vjerujemo da ćemo u nekom budućem razdoblju omogućiti balans između obiteljskog i poslovnog života, te da ćemo očeve više uključivati, izjavila je Željka Josić.

Marković poručuje da bi svi očevi trebali provoditi više vremena s djecom, te iskoristiti slobodno vrijeme u zajedničkim aktivnostima.

- One mogu biti kreativne, ali i jednostavne. Djeca samo žele osjetiti da je njihov otac uz njih, da ih voli, čuva i poštuje. To je poruka koja vrijedi sad, a vrijedit će i za stotinjak godina, kazao je Marković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!