Ministar Piletić otvorio zgradu Obiteljskog centra u Koprivnici

12.05.2023.

15:05

Autor: Hina

Marin Piletić na radnom ručku

Marin Piletić na radnom ručku

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić otvorio je u petak u Koprivnici novu zgradu Obiteljskog centra, poručivši da će centar biti prisutan u svim segmentima obiteljske potpore.

Uloga Centra bit će snaženje obitelji, djece bez odgovarajuće roditeljske podrške i podrška potencijalnim udomiteljima i posvojiteljima, rekao je novinarima Piletić, napomenuvši da su kroz Program konkurentnost i kohezija predvidjeli gotovo 90 milijuna eura kako bi se takvi projekti nastavili planirati i graditi.

Dometnuo je kako gotovo da nema kutka u Hrvatskoj u kojem se, bilo da je riječ o Obiteljskim centrima ili Hrvatskom zavodu za socijalni rad nije krenulo u takav investicijski ciklus. Jedna takva podružnica Obiteljskog centra, najavio je, uskoro će biti otvorena i u Virovitici.

Za obiteljske centre rekao je da rade na osnaženju obitelji te će njihovi stručnjaci, osposobljeni za razne programe, pružati niz programa podrške. Naglasio je da je njihova primarna zadaća preventivno djelovanje kao samostalne ustanove izdvojene iz postupanja što je glavna zadaća Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Stručnjaci zaposleni u Obiteljskom centru financirani su projektnim sredstava, a s obzirom na to da je on pri samome kraju, Obiteljski centar izradio je kompletnu sistematizaciju koja je poslana Ministarstvu na odobrenje.

- To znači da smo predvidjeli radna mjesta koja su sada programska i na određeno pa će stručnjaci Centra imati priliku nastaviti svoj rad i dobiti ugovore na neodređeno, istaknuo je Piletić.

Cilj Vlade


Cilj Vlade da standard građana do 2030. bude vrlo sličan zapadnim zemljama.

Upitan kako spriječiti iseljavanje građana iz Hrvatske, ministar je rekao da je prosječna neto plaća u njihovom mandatu povećana za 48 posto, a do kraja mandata predviđaju dodatno porezno rasterećenje kako bi svim zaposlenima u Hrvatskoj rasla plaća.

- Bez adekvatne plaće u Hrvatskoj, moći ćemo samo raspravljati o demokratskoj revitalizaciji zemlje, rekao je Marin Piletić te dometnuo kako je cilj Vlade da standard građana do 2030. bude vrlo sličan onom u zapadnim zemljama.

Komentirajući podatak Hrvatskog zavoda za statistiku po kojem je u 2022. najmanje rođene djece u povijesti Hrvatske, rekao je da Središnji ured za demografiju i mlade najavljuje novu demografsku strategiju te da danas, nema više županije i grada koji ne potiče širenje obitelji, a uz to mogu se čuti i najave povećanja roditeljskih naknada.

- Najbolja moguća mjera jest da omogućimo roditeljima koji rade smještaj djece u vrtiće jer u većim gradovima kapaciteti u vrtićima nisu dostatni, kazao je Piletić.

Izgradnja novih vrtića


Vlada je, napomenuo je, dosad potaknula lokalnu samoupravu da izgradi 500 predškolskih ustanova, a u sljedećem razdoblju planira se izgraditi najmanje 250 vrtića diljem Hrvatske.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić rekao je da samo ulaganje u zgradu neće ništa značiti bez ljudskosti.

- Danas treba puno solidarnosti pogotovo u ovo vrijeme u kojem se sve više ganja profit, a onda zaboravimo gdje smo putem izgubili ljude koji su pali u poteškoće, rekao je.

Župan Darko Koren smatra da su Obiteljski centri važni kako bi obitelj vratili na mjesto koje je potrebno svakom društvu te pomažu svima koji su ostali bez obitelji da joj pronađu neki supstitut.

Izgradnja Obiteljskog centra vrijedna je 921.900 eura, od čega većinu financira Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!