Stručnjaci: "Nema razumijevanja za stvarne probleme naše djece i mladih"

12.05.2023.

13:20

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Boris Jokić

Boris Jokić

Foto: HTV/IMS / HRT

Uoči Međunarodnog dana obitelji organizirana je panel-rasprava o mentalnom zdravlju mladih. Prema Institutu za društvena istraživanja, koji je proveo istraživanje na 44 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola, sve je više pojedinaca koji se osjećaju lošije nakon pandemije i potresa, ali odnosi među vršnjacima i u obitelji blago su se poboljšali.

Govorilo se, naravno, i o tragičnim događajima u Srbiji koji nas, poručeno je s panela, na najgori način podsjećaju na posljedice zanemarivanja mentalnog zdravlja djece i mladih.

- Često se mogu čuti opaske da loše mentalno zdravlje nije veiliki problem za tinejdžere, da oni imaju samo promjene raspoloženja ili žele pažnje, da zdrave osobe ne osjećaju emocionalne tegobe ili proživljavaju teške trenutke, rekla je Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

- Čujemo kako loše roditeljstvo uzrokuje probleme s mentalnim zdravljem ili da su mentalni problemi znak slabosti, nastavila je.

- Mislim da smo svi čuli ovakve komentare i to su oni komentari koje moramo ozbiljno shvatiti jer ti ljudi ne razumiju koji su stvarni problemi naše djece, naših mladih i suvremenih obitelji, naglasila je.

Anksioznost i depresija


- Od prije pandemije, mi stručnjaci smo u istraživanjima vidjeli da od 2011. imamo jedan skok u anksioznim i depresivnim problemima kod mladih. I prije pandemije smo govorili da je stanje alarmantno, uz pandemiju se situacija dodatno pogoršala, istaknula je dr. sc. Ljiljana Muslić, psihologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da je velik problem i kombinacija više mentalnih poremećaja istovremeno.

- Zapravo bih rekla da su prvnenstveno problemi anksiozno-depresivni, a onda su tu i još neki problemi koji se na to nadovezuju, nagasila je.


Pandemija i potres


Dr. sc. Boris Jokić,psiholog s Instituta za društvena istraživanja, osvrnuo se na utjecaj potresa i pandemije na mentalno stanje mladih.

- Što se tiče odnosa pandemija i potresa, oni nisu učinili negativne stvari među mladim ljudima, štoviše naši rezultati pokazuju da su se poboljšali prijateljski i obiteljski odnosi, ustvrdio je.

Istaknuo je kako su ovim stanjem najviše pogođene mlade djevojke.

- Međutim ono što naši rezultati dodatno pokazuju, naročito u srednjoškolskoj dobi, da su ovi događaju posebno utjecali na mentalno zdravlje mladih, pogotovo djevojaka i djevojčica, stoga bi sustav trebao adresirati taj problem, pozvao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!