Brođanka koja je jedva preživjela COVID: "Nikada više neću biti ono što sam bila"

18.09.2021.

21:14

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/B.A./HRT

Julijana Rosandić

Julijana Rosandić

Foto: Dnevnik / HRT

Julijana Rosandić iz Slavonskog Broda razboljela se od COVID-a prije otkrića cjepiva i jedva preživjela. Onima koji se još dvoume vezano uz cijepljenje, poručuje: vi imate izbor!

Brođanku Julijanu Rosandić koronavirusna infekcija pokosila je potkraj prošle godine.


- Bila sam u komi sve to vrijeme, malo više od šest tjedana. I nisam bila ničega svjesna, kaže.


U brodskoj bolnici, priključena na respirator, ipak se izborila za život. Još se oporavlja.


- Bila sam totalno nepokretna, izgubila sam 17 kila, atrofirani mišići... Točno još mjesec dana njege je trebalo da ja dođem k sebi. Ja nikada više neću biti ono što sam bila prije korone, kaže.


Više od 700 pacijenata s post-COVID simptomima obradili su brodski liječnici od početka godine. Za neke je izlječenje bilo osobito traumatično. 


- Razvijali su i epileptične statuse, od starta niz epileptičnih napada između kojih pacijenti nisu dolazili svijesti, kaže prim dr. sc. Lidija Šapina, dr. med., s Odjela za neurologiju OB-a Slavonski Brod.


- Velik postotak pacijenata koji nisu cijepljeni, a imali su koronu, bili su teško bolesni, s respiratornom insuficijencijom i promjenama u plućima koje mogu biti i trajne, ističe Maja Franić, dr. med., iz Pulmološke ambulante OB-a Slavonski Brod.

Svi koji se nisu cijepili imaju izbor. Mi nismo imali izbora

Julijana Rosandić

Julijana se razboljela prije otkrića cjepiva. Čim je mogla, cijepila se. 


- Svi koji se nisu cijepili imaju izbor. Mi nismo imali izbora, kaže.


Poruka je jasna. Ako se i zaraze, cijepljeni se pacijenti s bolešću lakše nose.


- Imaju bolje ishode i taj omjer, rekao bih, je gotovo 20 naprama deset u ovom četvrtom valu, kaže doc. dr. sc. prim. Josip Samardžić, dr. med., ravnatelj OB-a Slavonski Brod.


Za četvrti val u Brodu se već više tjedana ozbiljno pripremaju. Brojevi rastu pa i bolnica ponovno diže COVID kapacitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!