Jurećim vodenim skuterima lako je stati na kraj

16:24 / 15.08.2021.

Autor: Zoran Kukilo/More/P.F./HRT

Vodeni skuter

Vodeni skuter

Foto: More / HRT

Špica je turističke sezone, Dalmacija ''puca po šavovima'', traži se krevet više. Maksimalna je gužva tako i u pomorskom prometu pa ne čudi što je posljednjih dana i sve više nesreća na moru.

U tragičnoj nesreći u Marini pokraj Trogira poginula je njemačka turistica nakon što je vodenim skuterom udarila u jedrilicu. I taj je slučaj pokazao koliko opasna može biti zabava s tim sve moćnijim strojevima na moru.

- Skuter je plovilo kao i svako drugo. Što tu učiniti? Mislim da bi u prvom redu trebalo pitati ljude koji se time bave što tu učiniti. Činjenica je da su ti skuteri prije 20 godina bili plovila mala sa 20, 40 konja, a danas je to po nekoliko stotina konja, skroz su se opcije promijenile, rekao je sudski vještak za pomorski promet Damir Višić.

Te se brzine lako mogu ograničiti, kažu iznajmljivači skutera na splitskim Bačvicama. Mobitelom s obale određuju i brzinu i prostor plovidbe iznajmljenog skutera.

- Aplikacijom se preko mobitela spojite na jet-ski i on do 300 metara od obale nema gas, ograničen je na 6 milja i ne može brzo ići. Nakon žute bove dobije punu snagu, a ako napusti zonu koju smo mi predvidjeli na aplikaciji on opet gubi gas, objasnio je Karlo Koludrović, iznajmljivač vodenih skutera.

Gas se gubi i ako se dva vodena skutera previše približe na moru. Glavna opasnost i najčešći prekršaj je glisiranje na manje od 300 metara od obale. Stalno se upozoravaju i kupači da ne plivaju izvan plutajućih barijera na mjestima gdje je gust pomorski promet ili se iznajmljuju vodeni skuteri.

- Nije problem samo skuter problem je uopće odnos prema moru. Mislim da bi se trebalo malo poraditi na edukaciji ljudi, približiti more ljudima ili ljude moru, smatra sudski vještak Višić.

Uzaludne su i kontrole i svi zakoni ako se netko neodgovorno i divljački ponaša na moru. Nelegalni iznajmljivači i privatni vlasnici vodenih skutera moraju biti svjesni da nepoštivanjem pravila ugrožavaju i svoje i tuđe živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!