Kako će završiti izbor glavnog ravnatelja HRT-a?

18.10.2021.

07:34

Autor: Vijesti/P.F./HR/HRT

Kako će završiti izbor glavnog ravnatelja HRT-a?

Kako će završiti izbor glavnog ravnatelja HRT-a?

Foto: U mreži Prvog / Hrvatski radio

Sjednicu će danas održati saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. Na dnevnom je redu povlačenje iz procedure prijedloga odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a od 13. listopada te utvrđivanje novog prijedloga odluke.

O tome kako će završiti izbor glavnog ravnatelja HRT-a raspravljalo se jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

- Mi smo učinili sve da se to dogodi i da glasovanje bude u prošli petak, odnosno da se plenarna sjednica održi kako se trebala održati, u četvrtak, da se raspravi tko je najbolji kandidat, s najboljim programom od 13 prijavljenih kandidata. No, međutim neke stvari nisu odrađene sukladno onome što je i poslije i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav rekao, rekao je u emisiji  Goran Ivanović, član saborskog Odbora za medije (HDZ).

- Dobro je u samom startu rekao, mi smo napravili sve da bi mi izabrali Šveba za ravnatelja, misleći na svoju političku garnituru. Međutim, Odbor za Ustav, poslovnik i Politički sustav potvrdio je upravo ono o čemu smo mi pričali. Sve je to rađeno na jedan traljav i krajnje kompromitirani način, rekao je  Matko Kuzmanić, član saborskog Odbora za medije (Klub socijaldemokrata).

 

- Istina je da je Most inicirao ovu "ad hoc" akciju na koju su nas zapravo natjerali vladajući. U pravu je kolega Ivanović, tu se mogu složiti s kolegom Kuzmanićem, da su oni učinili sve da proguraju gospodina Šveba na čelo HRT-a. Tu je prekršeno niz zakona, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

- Poslovnik nije, malo sam više upućen u taj dio, samo zakon, on je organski zakon. Taj normativ, instrument koji zastupnici stalno krše. Svaki dan imamo višestruko kršenje  organskog zakona. Predsjedavajući daju opomene i te opomene ništa ne znače, rekao je potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Snimka cijele emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog" na temu izbora glavnog ravnatelja HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!