Kako do liječnika?

26.01.2023.

17:09

Autor: Sanja Kos Bojanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nedostatak liječnika

Nedostatak liječnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

O zdravlju stanovnika Koprivničko-križevačke županije brine se 21 tim liječnika opće obiteljske medicine. Trenutačno situacija izmiče kontroli - liječnici odlaze, a drugi ne dolaze. Ne samo da je do liječnika teško doći u ruralnim mjestima nego ih nema ni u gradovima. Početkom godine dvije tisuće pacijenta ostalo je bez liječnika obiteljske medicine u Koprivnici i Križevcima.

Otkako je nakon 40 i više godina radnog staža doktor Stipe Milinković, ujedno načelnik općine Gola, otišao u mirovinu, ta prekodravska općina nema stalnog liječnika obiteljske medicine. Jedna je liječnica ostala godinu dana, a druga tri mjeseca. Ne pomažu ni izdašni poticaji koje osigurava općina.

Besplatan stan, opremljena ambulanta, kao i dobri uvjeti za miran život u ovoj općini nisu dovoljan mamac za liječnike obiteljske medicine. U općini Virje imaju više sreće pa su obje njihove ambulante popunjene. Mladi liječnik prije godinu dana došao je iz Bjelovara. Na posao putuje pa mu je općina ponudila stan, a nagradili su ga i s 40 tisuća kuna.

- Ja bih tu ostao. Zadovoljan sam jako obiteljskom medicinom i nadam se da će što više kolega u budućnosti shvatiti da je to lijep posao, širok posao gdje vi radite dugoročno s pacijentom i gdje vi steknete lijep odnos, rekao je Miran Huzjak, liječnik opće medicine u Virju.

Uz Virje i Golu još šest općina i grad Križevci potiču liječnike da ostanu u njihovim sredinama.

U Križevcima su sa stotinu tisuća kuna nagradili ginekologinju, a jednak iznos osigurali su i za pedijatra. Liječnika na tržištu nema, većina ih želi ostati u velikim gradovima pa u županijskom domu zdravlja imaju težak zadatak. Za sada se snalaze tako da postojeći liječnici rade u dvije ili više ambulanti.

Liječnici obiteljske medicine uglavnom su preopterećeni administrativnim poslom, a na dan prosječno kroz ambulantu prođe i stotinu pacijenata.

Najavljene reforme zdravstva trebale bi se ubrzati i hitno pozabaviti i tim problemima primarne zdravstvene zaštite. Jer sadašnjom situacijom ne mogu biti zadovoljni ni liječnici ni pacijenti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!