Kako prepoznati znakove toplinskog udara i zaštititi se, odgovara dr. Klarić

21.07.2022.

11:36

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Dr. Lara Klarić

Dr. Lara Klarić

Foto: HRT / HTV

Zbog toplinskog vala primijećen je veći broj hitnih intervencija povezanih s visokim temperaturama, a tako je i u Varaždinu. Dr. Lara Klarić opisala je za HTV na koji način se mogu primijetiti znakovi toplinskog udara te kako se najbolje zaštititi. 

- Važno je pravilno primijetiti ako se radi o toplinskom udaru ili toplinskoj iscrpljenosti. Mogu se očekivati glavobolje, mučnine i povraćanje. S obzirom na moguće sniženje tlaka, može doći i do nesvjestice, a eventualno i do ubrzanog disanja, ubrzanog rada srca, ili čak do grčenja mišića, kazala je dr. Lara Klarić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Ako primijetite simptomi, dodaje, važno je da se osoba primjereno ohladi.

- Može joj se dati da pije hladnu vodu – ali može biti i mlaka. Također, osobu treba odvesti u hlad ili klimatizirani prostor, i staviti joj hladne obloge oko vrata i na tijelo kako bi se što brže rashladila, kazala je Klarić. 

Iako se mnogi ovih dana imaju prilike skloniti u hlad tijekom dana, što je s onima koji su prisiljeni raditi ili boraviti po najvećem suncu?

- Hidracija je najvažnija, treba piti jako puno tekućine – idealno vodu. Trebalo bi izbjegavati alkohol i kavu, jer mogu dovesti do dehidracije tijelo. Pokrivala za glavu su veoma bitna, kao i provođenje vremena u hladu što je više moguće. Ako osjetite da vam je loše, važno je to reći nekome, skloniti se sa sunca i obaviti sve prethodno spomenute radnje, zaključila je dr. Klarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!