Kako pronaći profesore kemije, fizike i matematike?

06.06.2023.

19:56

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/P.F./HRT

Traže se profesori

Traže se profesori

Foto: Dnevnik / HRT

Prirodoslovno-matematički fakultet obilježava 77. obljetnicu osnutka. Nagrađeni su najbolji mladi znanstvenici, profesori i studenti. Iako među maturantima već godinama raste interes za studij matematike, kemije i fizike, malo se diplomiranih PMF-ovaca vidi u razredu, jer prilika za dobro plaćene poslove u gospodarstvu ima napretek. S druge strane, u školama muku muče kako pronaći profesore kemije, fizike i matematike - kojih nedostaje.


Nije okrugla obljetnica, ali je važna - 77 godina na PMF-u obrazuju buduće profesore - fizike, kemije, biologije, matematike, geologije, geofizike i geografije.

I maturanti kao prvi izbor često biraju te smjerove.

- Za nastavničke smjerove matematike pa i biologije i kemije, interes postoji, za jednopredmetne nastavničke smjerove je nešto manji, istaknuo je  izv. prof. dr. sc. Ivica Đilović, Kemijski odsjek PMF-a.

No, iako su ih za prirodoslovlje zainteresirali baš njihovi profesori, rad u školi nije izbor ni budućem matematičaru Josipu ni kemičaru Domagoju.

- Svuda fali matematičara, i u školama i u prosvjeti, ali i u bankama, u programerskom svijetu, svuda, izjavio je Josip Kolić, student 1. godine, istražički smjer, Matematički odsjek PMF-a.

- U istraživačkoj strani, ne samo da ima istraživanje nego ima i industrija. Ne samo da je traženije nego u Hrvatskoj i cjenjenije, mislim da je i po pitanju plaće bolja situacija nego u školi, smatra Domagoj Ivanović, student 3. godine, istražički smjer, Kemijski odsjek PMF-a.

A oglasne ploče na PMF-a najbolje pokazuju koliko u školama nedostaje stručnjaka s tog fakulteta. No, kad pri kraju studija dođe vrijeme za odluku o karijeri teško će se škole izboriti za stručnjake u konkurenciji s gospodarstvom.

- Nas na 5. godini već love i zovu tvrtke, bore se tko će koga uzeti. Opcije za zapošljavanje su stvarno beskonačne, naglasila je Patricija Dovjanić, studentica 5. godine, istražički smjer, Matematički odsjek PMF-a.

I nije teško doći do profesora iz STEM područja samo u hrvatskim školama, ističu čelnici PMF-a. Škole trebaju postati poželjan poslodavac, kažu.

- Kako drugi poslodavci pristupaju tom problemu, onda su to stvari koje se nude mogućnost dodatnog obrazovanja, izvrsne mentorske prilike u kompanijama i upravo to ljudi očekuju i u školama, rekao je prof. dr. sc. Luka Grubišić, pročelnik Matematičkog odsjeka PMF-a.

- Recimo liječnici su riješili taj problem u manjim mjestima s 20% višim plaćama u ruralnim sredinama. To funkcionira na neki način. Možda treba dati priliku za rješavanje stambenog pitanja da se profesori osjećaju cijenjeno, predložio je  prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

A do tog se osjećaja ne dolazi ni brzo ni lako. Stoga, ni nove stipendije za deficitarne nastavničke smjerove od 600 eura mjesečno, uz obvezu rada u školi, neće brzo preokrenuti negativne trendove koji su prisutni godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!