Kako se Okučani bore protiv iseljavanja

21.06.2022.

07:00

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Okučane uglavnom povezujemo s oslobodilačkim ratnim operacijama, no danas je to mjesto na sjecištu paneuropskih cestovnih i željezničkih pravaca gdje se otvaraju novi obrti. 

Općina svim silama želi zaustaviti iseljavanje. Mladim obiteljima koje žele ondje živjeti, daju potporu od 35 tisuća kuna pri kupnji prve nekretnine. Možda je i to bio razlog da gospođa Lidija i suprug pokrenu obrt u Okučanima. I to nakon godina rada u državnim službama:

- Općina nam je jako izašla u susret. Dobili smo potporu za samozapošljavanje od HHZ-a. Te smo dobili potporu općine Okučani, koja nam je isto jako dobro došla, objašnjava Lidija Plužarić, obrtnica iz Okučana.

Mnogi su smatrali da obrt kojim se Plužarići bave, u manjoj sredini, nema budućnosti. Uz pomoć obrtnicima, u posljednje dvije godine u Okučanima je otvoreno 15 novih obrta, uprava nastavlja s kapitalnim investicijama. Najvažnija je poduzetnička zona, odmah uz autocestu A 3.

- Nalazimo se u proizvodno poslovnoj zoni u Okučanima gdje smo počeli graditi komunalnu infrastrukturu. Vrijednost projekta je 12 milijuna kuna, uz potpore Ministarstva razvoja Republike Hrvatske mi ćemo to završiti. Naravno priželjkujemo i završetak pročistača otpadnih voda na području općine Okučani, rekao je Aca Vidaković, načelnik općine Okučani.

Okučani su multikulturalno mjesto. U šali govore kako su svoj novi dom tu pronašli Hrvati iz 125 župa bivše države. No, prošlost ostavljaju iza sebe. Suživot je neizbježan, govore. U Vrbovljanima, naselju s većinskim srpskim stanovništvom, obnavlja se dom:

- Prije svega zbog stanovništva Vrbovljana a i same srpske zajednice koja je tu većinska. Općina Okučani je sufinancirala s milijun kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja sa 500.000 kuna, rekao je Siniša Martinović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine.

U posljednjih 10 godina 1000 je stanovnika manje na tom području.

- Mi se borimo da bi mladim obiteljima dali ono što im je najosnovnije - dječji vrtić. Cijena kod nas je samo 300 kuna. Imamo 42 djece upisano u naš dječji vrtić. Mladim obiteljima koje žele živjeti na našem području dajemo potporu 35.000 kn pri kupnji prvog objekta, dodao je Vidaković.

I sve to na 120 kilometara od Zagreba, 70-ak od Slavonskoga Broda i 50 kilometara od mađarske granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!