Kako se zaštititi od internetskih prijevara?

22.03.2021.

06:01

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/M.M./HRT

Internetske prijevare

Internetske prijevare

Foto: Potrošački kod / HRT

Investicijske prijevare sve su učestalije tijekom pandemije jer građani više vremena provode na internetu, gdje se prevaranti aktivno oglašavaju putem portala i društvenih mreža. Nakon što vidite oglas za brokersku tvrtku ili uslugu, upišite naziv tvrtke ili internetske stranice u pretraživač. Ako se pojave i negativna iskustva ljudi pri takvom trgovanju, nemojte ih zanemariti. Najnoviji oblici prijevara odnose se na ulaganja u kriptovalute, zlato i naftu. Klijentima se obećavaju visoki prinosi na ulaganje u kratkom vremenu.

Brza, laka i sigurna zarada. Primamljivoj ponudi nije odolio ni 68-godišnji Splićanin. Pa je na račun zastupnika grupe za virtualno trgovanje dionicama uplatio gotovo 20 tisuća kuna. No, ubrzo je shvatio da "prilika koja se ne propušta" nije ništa drugo nego - obmana.

- Kad je ugašena internetska adresa i nitko nije odgovarao posumnjao je i dobro zaključio da je prevaren, kaže Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

I nije jedini. Takozvane investicijske prijevare - sve su učestalije.

- Pokušava se građane nagovorit da novac ulože u naftu, zlato, dionice ili što je aktualno da trguju s bitcoin valutom, kaže glasnogovornica Lolić.

A kad u svom naumu uspiju - netragom nestanu.

- U pravilu vi ne znate tko je to, nemate njihovo ime i prezime. Oni nakon što izvrše to djelo ukinu profil, nema mail adrese i jednostavno vi njima ne možete ući u trag, kaže Iskra Maras Jelavić, Splitski potrošač.

Tako je radoznalost u vezi s digitalnim novcem skupo stajala i jednoga 76-godišnjaka. S predstavnikom grupe koja se navodno bavi trgovanjem kriptovalutama, nakon kraćeg nagovaranja ugovorio je ulaganje manjih iznosa te elektroničkom poštom dostavio tražene osobne podatke. I tako varalici - na pladnju pružio - čak 200 tisuća kuna!

- Savjetujemo da se nikad ne javljate na telefon nepoznatim ljudima, brokerima, onima koji se predstavljaju kao investicijski savjetnici koji vam omogućavaju ulaz u svijet kriptovaluta - 99 posto se radi o prevari, kaže Mario Radošević, kriptoanalitičar.

Prevaranti su sve domišljatiji pa je i popis prijevara sve duži. Od takozvane direktorske i prijevare s računima, krađe identiteta lažnim SMS ili porukama elektroničke pošte i telefonskim pozivima do romantične i takozvane nigerijske prijevare gdje se u zamjenu za plaćanje nekih naknada, trošak transfera novca ili ostavinske rasprave obećava neočekivani dobitak ili nasljedstvo.

- Budite sigurni da je to izmišljotina, takvih situacija nema, onaj tko ima para neće tražit tisuće eura od vas, kaže Maras Jelavić.

No, ako prijevaru ipak niste uspjeli prepoznati i izbjeći - svakako je prijavite.

Biti korak ispred njih nije nemoguće. Za početak osigurajte podatke, zaštitite računala i mobitele, pažljivo birajte zaporke i ne otvarajte sumnjive tekstove.

Građani malo znaju o trgovini kriptovalutama. Što bi morali znati kako ne bi povjerovali lažnim trgovcima kojima je cilj prijevara, u Potrošačkom kodu objasnio je Tino Šokić, stručnjak za kibernetičku sigurnost i privatnost podataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!