"Problemu nasilja u društvu i obitelji treba pristupiti na sistematičan način"

06.01.2023.

09:37

Autor: Studio 4/HRT

Obiteljsko nasilje

Obiteljsko nasilje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Samo prošle godine od 26 ubojstava u Hrvatskoj, čak 13 bile su žene. Do listopada 65 žena teško je ozlijeđeno. Nakon nezapamćenog zločina u zagrebačkom naselju Kozari putevi, gdje je muškarac usmrtio jednoipolgodišnje dijete i teško ranio bivšu partnericu - ponovno se zgražamo, ponovno se prisjećamo crne statistike femicida i opet tražimo razloge zašto takvim tragedijama ne možemo ili ne znamo stati na kraj.

U Studiju 4 gostovala je Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika Hrvatske. Osvrnula se na tragediju u Kozari putevima, rekla je da kada se dogodi ovakva teška tragedija, počinjemo se baviti ključnim pitanjima poput "Tko je kriv" i "Zašto se to dogodilo", a nakon izvjesnog vremena zaboravimo na ono što bi trebali činiti da se takve stvari ne događaju.

- Činjenica da je obitelj bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb, ne znači da su napravljeni određeni propusti, rekla je.

Radilo se o intervencijama od prije 2 godine, rekla je objašnjavajući kako ne znamo što se događalo u razdoblju od 2020. do danas.

- Nedopustivo je da se u ovakvim situacijama fokusiramo uglavnom na sustav socijalne skrbi i traženje krivca u sustavu. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se problemu nasilja u društvu i obitelji pristupi na jedan sistematičan način, rekla je.

Predviđen je nadzor nadležnog Centra, Karačić je rekla da se zna na koji način se to provodi - inspektori će u instituciji napraviti uvid u spise i sva postupanja koja se odnose na tu obitelj, nakon toga će dati svoje mišljenje. Ne očekuje da će se tu dogoditi nešto revolucionarno.

- Žalosti, ali i zabrinjava struku da se izjavama s najviše razine imputirati i dovodi u sumnju postupanje Centra za socijalnu skrb. S druge strane slušamo da je počinitelj imao zabranu pristupa i bio osuđivan. Gdje su tu druge službe, upitala je.

Policija je imala saznanja da je riječ o ocu koji je imao problema s agresivnim ponašanjem, majku su saslušali, no nisu mogli napraviti ništa, a mjera opreza ne može biti izrečena ako partnerica ne podigne tužbu, koja u ovom slučaju nije bila podešena. Karačić je rekla da je to i pitanje samozaštite, te procjene žrtve da li se zaista smatra ugroženom.

- Teško je o tome govoriti na ovakav način, to treba poznavati slučaj, odnose i događanja kako bi se moglo analizirati što se trebalo ili moglo učiniti, rekla je.

Karačić je rekla da ovakve situacije šokiraju sve, ne samo struku.

- Mi u sustavu koji se bavi ovakvom problematikom smo šokirani, izražavamo žaljenje što su ovakve posljedice i što se to uopće dogodilo. Mi moramo vratiti povjerenje u struku, a to je pitanje onih koji vode politike u socijalnoj skrbi i u području obiteljsko-pravne zaštite. Povjerenje u struku nije poljuljano zbog toga što struka nema kapacitete i znanja da radi na ovakvoj tematici, nego zbog toga što se nekima koji nisu stručnjaci daje više prostora i veće povjerenje od strane nositelja politika za ovakvu problematiku. To destabilizira sustav socijalne skrbi jer imamo diskontinuitete u razvoju metoda i tehnika rada gdje se sve stavlja pod upitnik. Zapravo se i struka proziva kao nekompetentna, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!