Kalmeta oslobođen, Mikulić, Boban i Kezele osuđeni

19.09.2019.

06:56

Autor: HRT

default error photo
Nakon dvije godine suđenja objavljena je nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima optuženima za korupciju.
Božidar Kalmeta oslobođen je optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Krivima za to proglašeni su Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele.

Nakon dvije godine suđenja ovo je nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku
Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima optuženima za korupciju

Uskokov tužitelj Saša Manojlović najavio je žalbu na oslobađajući dio presude bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti i njegovim suoptuženicima.

Kezele, Mikulić i Boban osuđeni na godine zatvora 

Kezele je osuđen na tri i pol godine zatvora, Mikulić na tri godine, a Boban na dvije. U kaznu će im biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. U obrazloženju presude stoji da su 19 milijuna kuna uplaćenih na račun Remorkera podigli u gotovini. Od toga su 14 milijuna predali Josipu Sapunaru i podijelili.

Prema presudi Mikuliću se oduzima nezakonito stečena imovinska korist od 2,6 milijuna kuna, Kezeleu 730.000, a Bobanu kuća u Vižinadi vrijedna 450.000 eura.

Sud: Nije bilo dokaza koji bi potkrijepili Uskokovu optužnicu

Sutkinja Gordana Mihela Grahovac kazala je da je Kalmeta nepravomoćno oslobođen na temelju dokaza, a ne očekivanja javnosti i napisa u medijima, ističući da nije bilo dokaza koji bi potkrijepili Uskokovu optužnicu.

Kalmeta je nakon presude izjavio kako želi zahvaliti odvjetniku i svima koji su mu svih godina davali potporu. Na pitanje novinara kako se osjeća, rekao je da je zadovoljan presudom ali da se osjeća potpuno prazno.

Sud: Kalmeta nije organizirao skupinu za izvlačenje novca

Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao skupinu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Sud: Kalmeta oslobođen i za dio optužnice u vezi s filmom "Prometna renesansa Hrvatske"

Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", od marketinške agencije Fimi media kojoj se, u drugom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Kalmeta je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona.

Uskok u optužnici, potvrđenoj 2016. tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga optužen je i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" oštetio Ministarstvo kojem je bio na čelu, za 600.000 kuna.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i  njezina dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!