12:57 / 13.08.2018.

Autor: D.M./HRT

Karačić: Greška je svakako u procjeni

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata (arhivska fotografija)

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata (arhivska fotografija)

Foto: - / -

Tragediju u Zaprešiću komentirala je i Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata i Mario Drlje iz Hrvatske udruge pacijenata.
Tragediju u Zaprešiću, smrt osamnaestogodišnjaka, ali i trenutni ustroj Hitne pomoći komentirali su nam Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata i Mario Drlje iz Hrvatske udruge pacijenata.

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći

-
Ministarstvo zdravstva u Zaprešić poslalo inspekciju

- Gradonačelnik Zaprešića: Ovaj nemili događaj pokazao je da trenutni koncept ne funkcionira

- Reakcija zagrebačkog župana na tragediju u Zaprešiću

"Već godinama u Hrvatskoj postoji organizacija Hitne medicine s tzv. Timom 2 koji ne uključuje liječnika na intervenciji, već samo medicinskog tehničara i vozača. Kada se poziva hitna medicinska služba, dispečeri po opisu stanja unesrećenog šalju Tim 1 ( s liječnikom) ili Tim 2 ( bez liječnika)", objašnjava nam Karačić.

"Hitna medicinska služba u pravilu ne odbija pacijente, ali dogodi se ponekad da slučaj ne shvate dovoljno ozbiljno, pa pošalju Tim 2. Ili se dogodi primjerice da je liječnik sa svojim Timom 1 na intervenciji gdje ne bi trebao biti, a nema se vremena dovoljno da se vrate do drugog unesrećenog, pa možemo ponekad govoriti i zloupotrebi Tima 1", dodaje.

"Greška je svakako u procjeni. Sljedeći propust je svakako što Tim 2 koji su također stručnjaci za hitnu medicinu iako bez liječnika, nisu imali nikakvu potrebu opremu, pa niti čak defibrilator, koji je gotovo praksa da postoji na svakom koraku. Ne smiju davati niti terapiju koju smije ordinirati samo liječnik, ili paramedik (zanimanje za takvim studijem u Hrvatskoj ne postoji, a očito da je nužan)", ističe Karačić.

"Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije svakako treba odgovoriti na dva pitanja. Gdje je bio liječnik s Timom 1, a kad su već poslali Tim2, zašto im je trebalo 15 minuta za lokaciju za koju treba nekoliko minuta i zašto nisu imali opremu u vozilu, barem defibrilator?", pita se. U međuvremenu, zavod za hitnu medicinu medijima je dostavio priopćenje u kojem objašnjavaju tijek jučerašnjih događaja.

"Ovo je alarm za sustav i organizaciju hitne medicinske pomoći i nije prvi takav slučaj. Često imamo praksu u manjim mjestima da netko pozove hitnu pomoć koja nema dva tima s liječnikom i onda kad taj tim ode na neku intervenciju, a u međuvremenu se dogodi teška prometna nesreća, onda jedino preostaje da na teren izađu bez liječnika i bez opreme", rekla je za HRT.

Mario Drlje iz Hrvatske udruge pacijenata kaže da je slučaj potrebno detaljno analizirati i vidjeti je li bilo propusta u organizaciji. "Ukoliko je bilo propusta u organizaciji, odgovorne treba pozvati na odgovornost", rekao je Drljača.

"Po našem mišljenju ni najmanji propust u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu ne smije se opravdavati nedostatkom liječnika jer ukoliko se doista želi to  riješiti, to je po nama moguće u relativnom kratkom roku", zaključuje.
Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!