10:12 / 01.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Karna: Bez mjera pomoći i poreznog rasterećenja ugostitelji neće preživjeti

Zdravko Karna

Zdravko Karna

Foto: Studio 4 / HRT

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna u emisiji "Studio 4" rekao je da je većina ugostitelja u ponedjeljak otvorila svoja vrata, a kakvog će financijskog efekta to imati - tek treba vidjeti. Ističe kako još nisu donesene odluke pod kojim uvjetima treba otvoriti što je zbunjujuće za ugostitelje, kao i da su mnogi u strahu jer ne znaju nastavljaju li se gospodarske mjere potpore i za one koji danas neće otvoriti svoje lokale.

- Restoranima se svakako još ne isplati otvarati, hladno je, sumnjam da će ljudi u većem broju objedovati na tereasama. Ima odluka da mu ne smiju biti bočne staklene ograde na terasama, to su fiksne ograde. Ima nekih nelogičnosti, ako smo već na otvorenom, zašto ne bi mogli raditi bez obzira na tu ogradu. Nije problem sam Stožer kao takav, mislim da je stvar u nelogičnostima odluka koje ugostitelje smetaju. Zatvarani smo među zadnjima, otvarani među prvima. Mogli su bolje promisliti o nekim odlukama da budu transparentnije i logičnije, rekao je Karna.

Rekao je kako je prosjek pada prometa ugostiteljima, dok su radili u ograničenim uvjetima, bio 36 posto. Karna smatra kako Vlada donosi odluke najbolje što može, ali se požalio da su potpore za ugostitelje u Europi ipak nešto bolje nego u Hrvatskoj.

- U godinu dana, mi smo šest mjeseci bili zatvoreni, a šest smo radili s velikim ograničenjima. Mi smo tu negdje u sredini, nisu nigdje ugostitelji dobili puno veća financijska sredstva. Ono na što se žalimo s pravom, mi u prvom lockdownu nismo dobivali nikakve potpore za fiksne troškove, dok su u drugim dijelovima Europe otpočetka išle neke mjere. Pragovi za dobivanje potpora u Europi su niži - kod nas su 40-60 posto, dok su u Europi već od 25-30 posto, rekao je Karna dodajući da je i prije pandemije sektor ugostiteljstva bio u krizi.

Porezna rasterećenja

Karna je otkrio da je 42 posto ukupnih ugostiteljskih objekata, odnosno njih 9000, trenutno u blokadi.

- Nije nam jasno ako je ugostiteljski sektor već bio apostrofiran kao mjesto gdje se širi zaraza, da se nisu našla sredstva da se pomogne ljudima riješiti tu likvidnost, i dalje to očekujemo. Drugo, što je u svim europskim zemljama riješeno i gdje smo mi na zadnjem mjestu, je porezno rasterećenje. U svim zemljama gdje nije bilo za ubrizgati u gospodarstvo su donesena porezna rasterećenja gdje su PDV-i od 8-9 ili 10posto, kod nas je i dalje 25 posto. To je jedina tema o kojoj se može razgovarati u smislu oporavka ovog sektora, bez toga će biti samo veći broj ljudi u blokadi, poručio je Karna.

- Da bi zadržali djelatnike, moramo im povećati plaću. Situacija nije bajna i ne vidim kako će se to kratkoročno riješiti, ali nadam se da Vlada ima sluha i da razmišlja o tome, ako ništa zbog sezone koju treba odraditi, dodaje.

Ključan je nastavak mjera pomoći, bez toga se neće moći preživjeti, poručio je Karna.

- Dok god su neka ograničenja, Vlada mora i dalje podržavati s mjerama i za fiksne troškove i za zaposlenike. Realno je očekivati da ćemo imati pad prometa od 40-50 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. 

Građani požurili na kavu u kafiće

HRT-ova novinarka Silvana Skojačić jutros je među prvima imala priliku popiti kavu na terasi jednog zagrebačkog kafića i provjeriti kakva je situacija.

- Ljudi se vraćaju starim navikama, ispijanju kavice na Cvjetnom trgu. Izgubili smo oko 40 posto stolova, nije velika, ali je osjetna razlika. Očekujemo gužvu, zasad je dobro, rekao je konobar.

- Super, odličan osjećaj. Kava je dobra, ali društvo još bolje. Kako stručnjaci misle, tako je i bilo. Svuda po Europi je drugačije. Mislim da nema jedinstvene formule, ali bitno je da barem sad možemo uživati. Ja se nadam da će ići na bolje, rekao je jedan Zagrepčanin koji je jutros popio kavu na suncu u centru Zagreba.

- Ovaj ambijent je prelijep i nadamo se da će potrajati, dodao je njegov prijatelj.

Ana Marušić rekla je kako su Zadrani počeli naveliko osvajati osunčane terase. Zadovoljni su što ponovno imaju gdje sjesti i popiti kavu. Ugostitelji pak nisu sigurni da će ono što im terase mogu donijeti biti dovoljne za likvidnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!