07:05 / 01.03.2021.

Autor: HRT

Građani iskoristili lijepo vrijeme i blaže mjere

Građani su iskoristi lijepo vrijeme - i blaže mjere

Građani su iskoristi lijepo vrijeme - i blaže mjere

Foto: Ivona Zadro / HRT

Nakon više od tri mjeseca dočekali smo blaže epidemiološke mjere. Terase kafića i restorana od danas će moći raditi od 6 do 22 sata. To ipak zbog lošije epidemiološke situacije nije slučaj i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje terase ostaju zatvorene. Od danas se dopuštaju i treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Mnogi Zadrani jedva su dočekali popuštanje mjera pa su na svojim omiljenim terasama ispijali i po nekoliko kava danas.

Nadoknađivali sve ovo propušteno vrijeme, a dobro je poznato da je sjedenje na terasama kafića uz omiljeno piće u Dalmaciji dio životnog stila.

Ugostiteljima cijelo ovo vrijeme nije bilo lako. Pomogle su im različite mjere zbog kojih je dosta ugostitelja uspjelo zadržati djelatnike.

Nakon popuštanja mjera, tko ima mogućnost, moći će raditi. Ali jedan dio ugostitelja, rekli su nam u zadarskom cehu, još uvijek važe isplati li im se otvoriti objekt. Osobito kad je riječ o restoranima, jer još nije dovoljno toplo za, primjerice, večere na otvorenom.

Sezona je pred vratima, mnogi se boje da će se svesti na vraćanje izgubljenoga. Koliko će uspjeti držati glavu iznad vode pokazat će vrijeme.

Ugostitelji i njihovi gosti slažu se u jednom - iako su mjere ublažene i dalje trebamo biti itekako oprezni i pridržavati se svih propisanih mjera. To je jedini način da terase kafića ostanu otvorene.

Šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da se prema novoj odluci gosti mogu posluživati na terasama, od 6 ujutro do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata.

Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak. Stolovi moraju biti udaljeni tri metra jedan od drugoga kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od najmanje metra i pol.

Iako je bilo najavljeno da neće biti glazbe u ugostiteljskim objektima, udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom pa će glazba biti dopuštena uz uvjet da ne bude glasna.

- Na inicijativu Ministarstva kulture, ako glazbe ne bi bilo, onda ne bi funkcionirali mehanizmi autorskih prava glazbenika, pjevača, i tako dalje, pa se razmatra mogućnost da se ipak dopusti glazba, ali da se ograniči brojem decibela. To je isključivo puštanje muzike na radiju, CD-ima i tako dalje, komentirao je u subotu Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a u telefonskom razgovoru za HRT4.


Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Na ulazu mora biti dezinficijens.

Također, prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku. Što se sporta tiče, dopušteni su samo treninzi bez kontakta među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 četvornih metara u dvorani. O tome mora biti izvješena obavijest.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se građani ne smiju opustiti, ako se već popušta s mjerama. Pozvao je građane da budu odgovorni, da se drže epidemioloških mjera te da se cijepe.

HRT-ova novinarka Silvana Skojačić jutros je među prvima imala priliku popiti kavu na terasi jednog zagrebačkog kafića i provjeriti kakva je situacija.

- Ljudi se vraćaju starim navikama, ispijanju kavice na Cvjetnom trgu. Izgubili smo oko 40 posto stolova, nije velika, ali je osjetna razlika. Očekujemo gužvu, zasad je dobro, rekao je konobar.

- Super, odličan osjećaj. Kava je dobra, ali društvo još bolje. Kako stručnjaci misle, tako je i bilo. Svuda po Europi je drugačije. Mislim da nema jedinstvene formule, ali bitno je da barem sad možemo uživati. Ja se nadam da će ići na bolje, rekao je jedan Zagrepčanin koji je jutros popio kavu na suncu u centru Zagreba.

- Ovaj ambijent je prelijep i nadamo se da će potrajati, dodao je njegov prijatelj.

Ana Marušić rekla je za "Studio 4" kako su Zadrani počeli naveliko osvajati osunčane terase. Zadovoljni su što ponovno imaju gdje sjesti i popiti kavu. Ugostitelji pak nisu sigurni da će ono što im terase mogu donijeti biti dovoljne za likvidnost.

Puljani su jedva dočekali da se otvore terase kafića. Teško je pronaći slobodno mjesto, a tome pridonosi i toplo vrijeme. Konobar jednog kafića HRT-ovoj novinarki Klari Dujmović rekao je da u pola sata napravi i  proda do 50 kava.

Ugostitelji pozdravljaju otvaranje terasa i kažu da je to velik iskorak no isto tako kažu da će za njihov oporavak trebati puno više jer terase donosi tek četvrtinu prihoda. Ono što bi njima trebalo je otvaranje objekata u potpunosti.

- Dobro se potrefilo. Dobro vrijeme, društvo i mogućnost, rekao nam je jedan Puljanin.

- Jedan veliki odmor samo to. Popili smo jednu, čekamo drugu. Samo da se ne zatvore opet, kaže drugi Puljanin.

- Otvaranje terase je iskorak dalje, ali ne znači kao otvaranje objekata. Definitvno ne. Oporavak će trajati puno više nego do sada, poručio je pulski ugostitelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!