Gimnazijalci učili o potresima na praktičnoj simulaciji

17:58 / 05.05.2022.

Autor: Ivana Brailo Drnas/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Gimnazijalci učili o potresima

Gimnazijalci učili o potresima

Foto: HTV / HRT

Klimatske promjene, ekstremni vremenski uvjeti i seizmička ugroženost krajnjeg juga Hrvatske - teme su Znanstveno-stručnog skupa u Dubrovniku, u organizaciji Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Skup je privukao gimnazijalce koji su o potresima učili na praktičnoj simulaciji. 

Dubrovački gimnazijalci potrese su izazivali na različite načine te učili o gibanjima toplih i hladnih struja.

- Naučili smo o utjecaju klimatskih promjena na svijet i sve što se događa oko nas, o važnosti našeg utjecaja kako to spriječiti i usporiti klimatske promjene, govori Nina Miloslavić, učenica Gimnazije Dubrovnik.

- Naučili smo nešto novo o potresima i evo, udarali smo čekićem i mjerili brzinu potresa izazvanog udarcem čekića, rekao je Luka Malečić, učenik Gimnazije Dubrovnik.

Upravo se Dubrovnik, kao seizmički najaktivnije područje u Hrvatskoj, pokazao kao idealno mjesto za održavanje znanstvenog skupa, kojim bi se širu javnost upoznalo s opasnostima, ali i načinima prevencije u slučaju potresa - kvalitetnijom gradnjom i spremnošću žurnih službi.

- Znamo iz povijesti da su se u Dubrovniku događali veliki potresi, da je Dubrovnik bio više puta oštećen i razaran zbog potresa i to su scenariji koje možemo očekivati negdje u budućnosti, naglašava doc.dr.sc. Josip Stipčević, profesor na Geofizičkom odsjeku PMF-a. 

Iako velik dio stanovništva klimatske promjene još ne smatra neposrednom opasnošću, kao, primjerice, potrese, prijetnja je, tvrde stručnjaci, itekako stvarna.

- Nažalost, izmjerene temperature u Dubrovniku pokazuju da one rastu, povećava se broj toplijih dana, ali i broj toplijih noći i to je upravo ono što je zabrinjavajuće, govori izv.prof.dr.sc.Ivana Bulić, izvanredna profesorica na Geofizičkom odsjeku PMF-a. 

- Tu nam prijeti također razvoj ekstremnih meteoroloških prilika, bolje rečeno, neprilika. Naime, možemo očekivati jake, čak olujne vjetrove, intenzivnu oborinu, pojavu tuče, rekla je. 

Cijeli je Mediteran već sad označen kao takozvana "vruća točka" na klimatološkim kartama. Iako se primiče znatno sporije od potresa, globalno zatopljenje moglo bi, u nedostatku ekološkog aktivizma, za sobom ostaviti još veću pustoš.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!