Hoće li Dubrovnik zadržati titulu "živoga" grada?

28.05.2023.

21:31

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Zvučno zagađenje u Dubrovniku

Zvučno zagađenje u Dubrovniku

Foto: HTV/IMS / HRT

Pritisak koji svake godine sa sobom donosi turistička sezona osjete i građani Dubrovnika. Stanovnici povijesne jezgre već godinama upozoravaju na nedopustivu buku iz pojedinih ugostiteljskih objekata, a ugostitelji to opovrgavaju.

Kod nekih lokala izmjerene nedopuštene razine buke


U jednom lokalu iza nas, uklonjeni su vanjski stolovi, ukinuto je pravo na korištenje javne površine na 7 dana, nakon što su redari mjeračem buke izmjerili 73 decibela, međutim dopušteno je 55 decibela.

U svom istupu za javnost, vlasnik objekta tvrdi kako samo žamor ulice na Stradunu premašuje 70 decibela, stoga ovu odluku smatra neopravdanom.

No i dalje je činjenica da se stanovnici jezgre bune upravo zbog buke.

- Stvar je jednostavna, dvadeset godina građani upozoravaju da je grupa problem broj 1. Mi ne tražimo ništa više, nego samo provođenje zakona. Zakoni Republike Hrvatske i EU su definirali nekakve mjere. Ako smo država prava moramo se toga držati. Svi trebaju biti jednaki pred zakonom. Svi su se sada uzbunili, ali to je zakon, ako se zakon nekome ne sviđa neka ga promijeni u saboru, rekao je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.


Praktična rješenja


- Grad Dubrovnik ima mehanizme da napravi u svom gradu što hoće. Kao što vidite, jako je puno gostiju, građani su odlučili da je grad prebučan i počele su se provoditi mjere. Mislim da će se komunikacijom između ugostitelja građana i grada naći neko riješenje. Grad je ispred svih nas, ustvrdio je Đani Banovac, predsjednik Gradskog kotara Ploče iza Grada.

Grad Dubrovnik počeo je strože primjenjivati odluku za buku koja je na snazi od rujna prošle godine.

- Treba se vratiti na komunikaciju. Okrenuli smo se apartmanizaciji i turizmu. Sve što se oko nas događa je posljedica naših prijašnjih odluka. Skupa ćemo sjesti i naći ćemo načina. Dubrovnik se uvijek uspio othrvati ovakvim problemima. Mislim da je to jako mali problem i gosti ga ne osjećaju. Mi ćemo iznaći rješenje i za nas i za njih, nastavio je.

- Imamo načina i instrumenata, samo moramo grad učiniti dostojnim naših sugrađana, zaključio je.

Ostaje za vidjeti hoće li Dubrovnik zadržati titulu "živoga" grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!