MVEP: Veleposlanik treba poslušati naputak ministarstva vanjskih poslova RH

12.05.2022.

14:31

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ministar Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare

Ministar Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare

Foto: HTV / HRT

Hrvatska Vlada bezuvjetno podupire nastojanje Finske u pristupanju NATO-u, dok predsjednik Republike ima uvjetovano stajalište - želi da Hrvatska uvjetuje primitak Finske i Švedske promjenom izbornog zakona u BiH, a prije je izjavio da će hrvatskom veleposlaniku Mariju Nobilu narediti da u suprotnom uloži veto na širenje Sjevernoatlantskog saveza. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da će hrvatski veleposlanik u NATO-u poslušati naputak ministarstva pri odlučivanju o primitku Finske i Švedske u savez.


Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na upit novinara tvrdi da će veleposlanik braniti nacionalne interese. Kazao je među ostalim da Hrvatska ne želi postati incidentna država, već država koja dijeli vrijednosti za koje se opredijelila kako članstvom u EU tako i članstvom u NATO-u.

Stalni predstavnik pri NATO-u dobiva naputke iz MVEP-a, to je uobičajena procedura i tako će biti u ovom slučaju, navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!