Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?

04.01.2023.

22:27

Autor: M.M./Otvoreno/HRT

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena?

Foto: Otvoreno / HRT

Kojim se mehanizmima može stati na kraj divljanju cijena? Hoće li inspektori drakonski kažnjavati trgovce? Ili su krivi proizvođači i distributeri koji su iskoristili prelazak na euro za lov u mutnom? Hoće li nakon objave crnih lista kupci sami izbjegavati skupe trgovine? Ili je samoregulacija tržišta u Hrvatskoj iluzija? Zašto su isti proizvodi jeftiniji u susjednim zemljama?

Galerija
Damir Habijan, HDZ, Foto: Otvoreno/HRT
Katarina Peović, Radnička fronta, Foto: Otvoreno/HRTVesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti, Foto: Otvoreno/HRTDavorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata , Foto: Otvoreno/HRT

Katarina Peović, Radnička fronta, rekla je da veći problemi tek dolaze.

- Ako je Vlada u Zakonu o euru uspostavila kriterije tako da se ne smiju dizati cijene, a nema kazni za to, onda se postavlja pitanja na koji način će se to regulirati. U Sloveniji su dvije godine prije uvođenja eura i dvije godine nakon uvođenja eura pratili cijene proizvoda i usluga - 68 proizvoda i 36 usluga. Imali su ogromnu količinu ljudi, udruga i državnih tijela koja su provodila taj nadzor. Pitanje je što ćemo mi učiniti kad smo već ušli u eurozonu i to u godini rekordne inflacije što je nezapamćeno u eurozoni, rekla je. 

Vlada će iskoristiti sve mehanizme i alate koji su joj na raspolaganju, rekao je Damir Habijan, HDZ. 

Na pitanje voditelja koji su to mehanizmi, rekao je da se strpimo do sutrašnje sjednice vlade kada ćemo čuti koje će konkretno mjere i odluke vlada donijeti.

- Ono što je vlada radila za vrijeme COVID krize to će napraviti i sutra novim mjerama. S druge strane dolazimo do nekih poslovnih subjekata koji su iskoristili ovu situaciju, a uvelike su koristili mjere vlade koje je država osigurala. Država u ovoj situaciji ne može sve sama, istaknuo je.

Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata rekao je da su oni još u svibnju/lipnju, kada se donosio Zakon o euru, predložili rješenja za koja bi bilo dobro da su se napravila jer se, kako je rekao, ne bi dogodilo ovo što danas gledamo.

- Da se poduzimalo ono što se trebalo onda se nitko ne bi čudio niti bi bio jako iznenađen.
 U vođenju države koriste se racio analize, ozbiljne procjene, izračuni, a ne očekivanja hoće li ili neće netko biti bezobrazan. Mi smo predložili da se uvedu crne liste. To je alat kojeg su koristile druge zemlje. Predlagali smo i da se penaliziraju svi oni koji su ostvarili ekstra zaradu, rekao je, te istaknuo da će biti jako teško razlučiti što je posljedica prelaska na euro, a što zbog inflatornih pritisaka.

Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti rekla je da ne smijemo zaboraviti da su cijene rasle cijelu prošlu godinu, a najviše u svibnju/lipnju prije uvođenja dvojnog iskazivanja cijena.

- Mi smo cijelo vrijeme upozoravali da je neodgovorno u vrijeme ovako visoke inflacije uvoditi euro. I ova poskupljenja su samo točka na i, na sve što se događalo cijelu prošlu godinu, rekla je naglasivši da svi love u mutnome.

- U sve se ušlo nespremno i naravno da na terenu imamo kaos, rekla je. 

'Oproba nije konstruktivno djelovala'

Habijan je rekao kako oporba niti oko uvođenja eura niti oko ulaska u Schengen nije konstruktivno djelovala. 

- Mjera zamrzavanja cijena određenih proizvoda - pojedini oporbeni političari govorili su da će doći do nestašice, da će trgovci propasti... ništa se od toga nije dogodilo. Sve primjedbe koje je oporba imala nisu se obistinile. Vlada je u ovih 6-7 godina pokazala da se u svim kriznim situacijama zna nositi.

- Inspektori su na terenu, provode se izvidi. Mora netko dokazati zašto su pojedine cijene porasle. Ako ne može onda je povećanje neopravdano, rekao je.

'Na pragu smo još veće krize i recesije'

Peović smatra da smo na pragu još veće krize i recesije gdje će se spojiti negativni efekti ulaska u eurozonu.

- Doći ćemo u situaciju da se jedini način konkurentnosti postiže snižavanjem cijene radne snage, otpuštanjem radnika, povećavanjem radne obveze i pritiskom na radnu većinu, a ne konkurentnim gospodarstvom, rekla je, te dodala:

- Slovenska minimalna plaća je na razini naše prosječne plaće. Mi smo u odnosu na usporedne zemlje apsolutno stagnirali. Sa svim zemljama sa kojima smo se nekada mogli uspoređivati, bili bolji od njih, mi smo sada iza njih, istaknula je. 

Jesu li crne liste rješenje?

Vučemilović je rekla da su naše plaće veće od Mađarske, Bugarske i Rumunjske. 

Poručila je gospodinu Habijanu da nije istina da nisu konstruktivno djelovali.  

- Svi su sugerirali da se uvedu crne liste. 
Ne možete reći da mi samo kritiziramo. U raspravi je bilo konstruktivnih prijedloga niti jedan niste uvažili, rekla je.

Na pitanje jesu li crne liste rješenje Vidović je rekao kako se s time zakasnilo, te da nema smisla naknadno to uvoditi.

- Štogod Vlada sutra predložila to je ništa. Ne može se ništa u tom smislu napraviti, to je prodavanje magle, rekao je Vidović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!