Burne reakcije na poskupljenja; Vlada donosi mjere

04.01.2023.

19:09

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Poskupljenje i zaokruživanje

Poskupljenje i zaokruživanje

Foto: Izvor: / Shutterstock

Građani sve burnije reagiraju na val poskupljenja koji je zahvatio Hrvatsku s uvođenjem eura. Nezadovoljni su zaokruživanjem cijena na više, a posebno su ljuti na one kojima je početak naplate u eurima bio izgovor za višestuko poskupljenje. U tome ih, čini se, nije spriječilo ni dvojno iskazivanje cijena koje je obvezno sve do kraja ove godine.

Uz novu valutu tu su i nove cijene. Pogledajte izjave anketiranih građana:

- U pekari u kojoj kupujemo kruh 31. prosinca bio je 12 kuna, 2. siječnja 15 kuna, odnosno 2 eura.

- Frustriraju me cijene od prije već kako su skočile, dakle u prosincu su u dva-tri navrata, zadnji tjedan prije okretanja na euro i sada opet okretanje.

- Sad sam baš nešto fotokopirao, vidim da je i cijena toga porasla.

- Zaokružuju, račun je 3,38, a oni kažu 3,40.

- Bilo je za očekivati da će doći do rasta cijena. Možda će se s vremenom to izregulirati, pa ćemo imati opet cijene realne.

Najviše prigovora prvih je dana bilo na poskupljenje kave u kafićima.

- Recimo da je kava koštala 12 kuna, sada bi ona u kunama koštala 12,6 kn ili 1,60 euro. To je to mizerno zaokruživanje od 1 lipe, što je prema preporuci Vlade bilo da se na taj način i radi, kazao je Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Brojne nepravilnosti građani prijavljuju potrošačkim udrugama.

- Ja mislim da se ostvaruje najlošiji scenarij koji smo mogli zamisliti. Sve ono o čemu pričamo i u javnosti i kroz naše programe, ništa se ne primjenjuje. Imamo situaciju gdje kad odete u frizerski salon muško šišanje koje je bilo 35 kuna sad je 6 eura, to nije poskupljenje to je klasično zaokruživanje, izjavila je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, govorila je o cijeni kruha u Hrvatskoj. Polubijeli kruh koji košta 7 kuna sad je jednostavno zaokružen na 1 euro i to je 53 lipe skuplje, kazala je. 

Ministar gospodarstva Davor Filipović sada najavljuje da će dobro razmisliti o daljnjim potporama poduzetnicima.

- Ne može se očekivati kontinuirano od Vlade da pomaže, da stoji čvrsto uz poduzetnike, a da onda netko poseže svaki mjesec sve više i više, i sve dublje i dublje u džep naših građana. To su stvari koje nećemo tolerirati. To ćemo isto uzeti u obzir kad budemo razmišljali kako kalibrirati novi paket mjera, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Poduzetnici ministra pozivaju da prozove one koji su lovili u mutnom, a ne sve.

- Slažem se, ne trebamo stigmatizirati sve. Trgovce ne možemo, obrtnike, ne možemo sve tvrtke. Moraju se bojati oni koji su evidentno kršili zakon, kazao je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

U svim državama koje su uvele euro - cijene su rasle, ali neznatno. U Hrvatskoj smo euro uveli u vrijeme rekordne inflacije. Statistika o tome koliko je euro pogurao cijene naviše - stići će u veljači. Primjerice, u Njemačkoj su još u studenom pale cijene. No analitičari smatraju da povratak na staro nije izgledan.

- Razdoblje nulte inflacije je iza nas nepovratno, ne možemo se više vratiti na one tržišne pozicije koje su bile prije 10-ak godina, kada je pritisak roba iz istočne Azije bio toliko snažan da cijene više nisu mogle jednostavno rasti, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Ipak nadaju se će u ovoj godini inflacija biti znatno manja te da će se cijene stabilizirati.

Vlada će već sutra uvesti posebne mjerama zbog vala poskupljenja posljednjih dana. O tome se, uoči sutrašnje sjednice, od poslijepodneva intenzivno razgovara na užem kabinetu Vlade.

Matea Šeparović javila je za središnji Dnevnik da "Vlada uzvraća udarac svima koji su iskoristili konverziju iz kuna u eure i na taj način podigli cijene".

- Na stolu je nekoliko opcija paketa pomoći građanima. Jedna je tzv. crna lista, odnosno platforma za praćenje cijena. Razmatra se i o tome da se sve cijene vrate na onu standardnu cijenu od prije 1. siječnja. Razmišlja se i o revidiranju cijena struje, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!