Maldini: Milanovićeve izjave su za pokretanje članka 105. Ustava RH

31.01.2023.

07:38

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/I.Z./HRT

Politolog Pero Maldini

Politolog Pero Maldini

Foto: U mreži Prvog / HR

Koliko je objava korespondencije Žalac i Rimac putem WhatsAppa naštetila Andreju Plenkoviću?

Je li narušen dojam, koji je do sada postojao u javnosti, da nije upleten u korupcijske afere svojih dužnosnika? Koliko je za AP korisno što radi ZM? Plješću li nakon jučerašnjih izjava predsjedniku RH u Rusiji, ali i Srbiji? 

Maldini: Spominjanje nečijeg imena nije nikakav krimen

Politolog Pero Maldini kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je oporba uspjela iskoristiti aferu 'softver' kako bi pokušala kompromitirati predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Sam predsjednik Vlade jučer je spomenuo kako postoji mogućnost da su Žalac i Rimac u svojim porukama upravo spominjale njegovo ime, ali se na neki način ovom aferom opet radi velika šteta pravosuđu i pravosudnom sustavu.

- U smislu njihove neprofesionalnosti i posljedično gubljenja povjerenja u instituciju pravosuđa i institucije uopće, rekao je Maldini.

Dodao je kako je povjerenje prema institucijama vrlo nisko. Maldini je naglasio kako spominjanje nečijeg imena nije nikakav krimen, posebice u neformalnim razgovorima.

- Ako je u tim razgovorima jedna od akterica toga dopisivanja željela pojačati svoju poziciju, onda se zasigurno povezala s imenom Andreja Plenkovića, odnosno sa željom da njen sugovornik osjeti da ima veću moć, poručio je Maldini.

Politolog je istaknuo kako postoje pravosudne istražne institucije koje bi to trebale istražiti. Rekao je da je taj slučaj trenutno u fazi istrage te da optužnica još nije ni sastavljena ni podignuta.

- Ono što je problematično je kompromitiranje te optužnice prije nego što je ona uopće donesena, kazao je.

Pitanje je samo komu je u to u interesu. 

Borčić: U javnoj komunikaciji ne traži se sadržaj nego se sve vrti oko dojma

Komunikologinja Nikolina Borčić naglasila je da se u ovom, kao i u ostalim slučajevima, vidi da se u hrvatskoj javnoj komunikaciji ne traži sadržaj nego se sve vrti oko dojma.

U HDZ-u su u početku koristili tzv. taktiku kontrasta.

- Dakle, to je način kada postupate onako kako inače nikada ne postupate. Primjerice, premijer je šutio, a suradnici oko njega su pokušavali dati nekakvo objašnjenje, tko je ili što AP. Vrlo nevjerodostojno i vrlo neučinkovito. I to je na neki način potaknulo jako puno komentara i rasprava po društvenim mrežama, ali i u javnosti. To je to, hrvatska javnost takve priče želi. Onda su političari i oporba jako dobro iskoristili, poručila je Borčić.

Jučerašnjom izjavom predsjednik Vlade nije niti opovrgnuo, niti potvrdio tu izjavu. No pokušao je skrenuti pozornost na to da autoricama očito AP nije drag.

- I sva sreća da uvijek ima predsjednika da mu posluži kao platforma za usmjeravanje nekog stava u još neku temu koja još više kreira nekakav show i spektakl u javnosti, dodala je komunikologinja Borčić. 

Maldini: Milanovićeve izjave su za pokretanje čl. 105 Ustava RH 

Maldini se osvrnuo i na jučerašnje izjave Zorana Milanovića.

- Kad vidimo da je naš predsjednik jednom dotaknuo dno i da ne može niže, svaki put nas iznenadi time da može, poručio je.

Kazao je kako su izjave predsjednika otišle izvan granica Hrvatske i našeg političkog prostora.

- Ovo bi se komotno moglo okarakterizirati kao međunarodni incident, dodao je.

Maldini je istaknuo da se on, kao građanin Hrvatske, nakon Milanovićevih izjava osjeća jadno i posramljeno. Naglasio je da se Milanovićeve jučerašnje izjave tiču Ukrajine, Rusije, NATO-a, Europske unije i Kosova.

Dodao je kako bi se ljudi na Kosovu i u Srbiji mogli zabrinuti.

- Rusi će reagirati kako će reagirati, a i Bosna i Hercegovina. Niz elemenata koje je on uključio, poigravajući se zapravo svojim objesom, s vrlo ozbiljnim elementima hrvatske vanjske politike, rekao je Maldini.

- U ovim trenutku to je ozbiljna kompromitacija vanjske politike Republike Hrvatske i ugleda Republike Hrvatske. Ovo bi bilo zrelo za postupanje po članku 105. Ustava, koji govori o pokretanju odgovornosti predsjednika Republike. Nažalost, mislim da se to neće dogoditi, jer smo nedavno imali priliku glasovanja u Saboru, pa smo vidjeli da se ne može složiti dvotrećinska većina oko jednog pitanja, a koje je trebalo biti zdravorazumsko, kazao je.

Milanović se stavio na čelo oporbe, što nije njegova zadaća. No oporbi će biti sve teže braniti Milanovićeve izjave. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!