Premijer: Predsjednik se ponaša neprimjereno i na neustavan način

16.03.2023.

Zadnja izmjena 15:45

Autor: HTV/HRT/Hina/D.S.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Porez na ekstraprofit bit će iskorišten strogo namjenski i usmjeren onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekao je premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje je li moguće da i tvrtke s ekstraprofitom dobiju pomoć iz najnovijega Vladina paketa mjera.

- Naša je zadaća da u ovakvim okolnostima u kojima smo se našli pomognemo maksimalno koliko je moguće svima, energetska kriza je horizontalna i nikoga ne zaobilazi, ne znamo koliko će trajati i svi se moraju ponašati odgovorno, osobito u kontekstu primitaka različitih potpora i subvencija, te ponašati se tako da cijenom svojih proizvoda budu primjereni trenutku, rekao je premijer Andrej Plenković govoreći o subvencijama koje se tiču energije za poduzetnike.


S obzirom na to da velik dio tereta subvencija i pomoći iz Vladinih paketa mjera, pa i najnovijega, ide na teret HEP-a, jedno od pitanja bilo je i koliko će još dugo ta javna tvrtka moći izdržati jer je već u minusu od 600 milijuna eura. Plenković je odgovorio da će država, kao HEP-ov vlasnik, naći načina ne samo da mu financijski pomogne, nego i omogući investicije i razvojni iskorak.


Na pitanje zabrinjava li ga situacija zbog bankrota banke u SAD-u i problema u kojima se našla švicarska banka Credit Suisse, u smislu da bi moglo doći do nove financijske krize koja bi se mogla preliti i na Hrvatsku, Plenković je rekao da Vlada prati situaciju, s interesom i bez podcjenjivanja tih vijesti.


- Isto tako gledamo situaciju, kakvo je stanje na našem tržištu, što se događa u Europskoj uniji, mislim da je situacija u ovom trenutku stabilna, ocijenio je.

O slučaju župana Dekanića: Institucije djeluju bez pritiska 


Na pitanje novinara vjeruje li i dalje da je župan Damir Dekanić bio suvozač u automobilu u trenutku prošlogodišnje prometne nesreće, odgovorio je pitanjem: Kada sam ja to rekao?


- Kao što vidite, institucije djeluju bez pritiska Vlade i pritiska HDZ-a na njih, ustvrdio je.


Prozvao je Domovinski pokret, koji otvoreno govori da je radio tjedni pritisak na Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i policiju te poručio da je to nedopustivo.


- Na tijelima države je da utvrde o čemu se radi, a na njemu (Dekaniću op. a.) je da govori istinu, rekao je.


O izjavi predsjednika Zorana Milanovića da to što se dogodilo sa županom Dekanićem "vodi do vrha", premijer je rekao:


- Što se tiče insinuacija da to ima veze s bilo kim od nas, to je netočno. Ako se nešto dogodilo drugačije od onog što je župan tvrdio, dogodilo se tada, u neposrednom razdoblju nakon nesreće. 

Premijer: Predsjednik djeluje protuustavno


Premijer je odgovorio na izjave predsjednika Zorana Milanovića poručivši da predsjednik djeluje protuustavno.


- U nizu krivih informacija koje on govori, ponovno je rekao da djelujem protuustavno. Moram podvući crtu i podsjetiti tko godinama djeluje protuustavno, a to je Milanović, smatra Plenković.


- Zadaća predsjednika po Ustavu je da brine o djelovanju institucija. On se ponaša potpuno neprimjereno i na neustavan način. Nastoji stalno rušiti Vladu, i to na najbrutalniji način, vrijeđajući članove Vlade, rekao je Plenković i dodao da je tretman Vlade prema predsjedniku odgovor na njegovo protuustavno ponašanje.


- Nema potrebe da se s njim vodi bilo kakav ozbiljan politički dijalog, ni da se sastajemo u formalnim okvirima, zaključio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!