17:16 / 29.04.2022.

Autor: Morana Baričević/I.B./Regionalni dnevnik/IMS

Pomorski "kruh sa sedam kora" još je teži zbog globalnih kriza

Pomorski "kruh sa sedam kora"

Pomorski "kruh sa sedam kora"

Foto: HTV / HRT

Pomorski "kruh sa sedam kora" postaje još teži zbog globalnih svjetskih kriza poput pandemije i agresije na Ukrajinu. Zbog čega je posao, ali i život pomoraca, iznimno stresan. Sve su to teme na Kongresu Sindikata pomoraca koji se ovih dana održava u Dubrovniku.

Gotovo 27.000 hrvatskih pomoraca plovi svim svjetskim morima. Među njima je i Julijana Aleksić - posljednjih 12 godina radi na privatnim i komercijalnim jahtama.

- Mentalni sklop zaista treba biti ono fleksibilan ono od istoka do zapada od sjevera do juga. Ako niste u glavi fleksibilni i mentalno jaki... ne znam, cure, dečki dođu, probaju par mjeseci, godinu dana jednostavno dođu, okrenu se i odu, kaže.

Taj, ionako težak i specifičan poziv, u vrijeme pandemije imao je dodatne izazove - otežani ili potpuno onemogućeni iskrcaji i ukrcaji pomoraca te repatrijacije nakon više mjeseci. Sad su opet na udaru nove globalne krize.

- U Crnom moru ima nešto hrvatskih pomoraca, oni uglavnom još operiraju po drugim lukama, ne po ukrajinskim lukama sa svojim brodovima i tamo je promet uspostavljen, to je postavljena ratna zona. Smatra se kako ratna zona sad dodaje neke nove standarde za život i rad pomorca, rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Ali i nove opasnosti.

- Profesionalni pomorci su upravo to - naučeni izboriti se u teškim okolnostima, a Hrvati imaju izvrsnu reputaciju kao vrhunski profesionalci i zato su mnogi među najbolje plaćenim pomorskim časnicima na svjetskom tržištu, kaže glavni tajnik ITF-a Stephen Cotton.

Stoga bi i čelnici svih država svijeta trebali biti svjesni važnosti uloge pomoraca, ali i drugih transportnih radnika, koji i u vrijeme velikih kriza održavaju opskrbne lance sirovina, prehrane i medicinske opreme, rečeno je na Kongresu u Dubrovniku čija je prošlost, ali i sadašnjost neodvojiva od pomorstva.

- Otprilike svaki 230. stanovnik Dubrovnika vam je ili časnik ili zapovjednik na brodu, rekao je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Tradicija bez koje se ne može...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!