Problem kontejnera u Splitu: Radi li se od muhe - slona?

21.02.2023.

17:36

Autor: Zoran Kukilo/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kontejneri u Splitu

Kontejneri u Splitu

Foto: HTV / HRT

Odluka splitske gradske vlasti da postavi kontejnere za prekrcaj otpada iz gradske jezgre u Spinutu, izazvala je veliko nezadovoljstvo stanovnika tog splitskog kotara. Građani ne prihvaćaju argumente gradonačelnika Puljka kako je riječ o zatvorenim kontejnerima koji neće utjecati na kvalitetu života. Žele povlačenje te odluke Gradskog vijeća i pripremaju potpisivanje peticije.

Pretovarna stanica s nekoliko zatvorenih kontejnera postala je posljednjih dana glavna temu u Splitu. Dugo se o njoj raspravljalo na sjednici gradskog vijeća, organiziran je i skup građana, a i sinoć se satima pregovaralo u gradskoj upravi. Puljak je začuđen tolikim negodovanjem.

- Ljeti se grad mora pojačano čistiti. On se čisti malim kamiončićima koji moraju ostavljati otpad privremeno na nekom mjestu i kasnije se taj otpad odnese na Karepovac i taj otpad je samo jedan dan star. Dakle, tu nema neugodnih mirisa, nema nikakvih problema, to su kontejneri koji su zatvoreni, naglašava Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Takozvani pres-kontejneri izgledaju ovako - pretovarna stanica smještena je sada u blizini plaže Bačvice, no u ljetnim gužvama kroz luku gubi se mnogo vremena pa je prikladnija ova zapuštena lokacija u Spinutu. Pres-kontejneri su i u kvartovskim reciklažnim dvorištima poput ovoga na Pujankama pa se nitko ne buni, kaže direktor Čistoće Ivica Karoglan.

- 'Ovdje se radi o transferu u roku od 24 sata i kraće. Znači, on neće ostati sutra ili prekosutra na temperaturi od 50 stupnjeva. On ide ili u jutarnjim satima ili popodnevnim, rekao je Karoglan.

Svi ovi argumenti ne zanimaju mnogo stanovnike Spinuta.

Mladi, nezavisni predsjednik kotara Luka Kovač Levantin poručuje da pretovarna stanica ne može biti na čestici koja je u sportsko- rekreacijskoj zoni.

- Tako da smo kao gradski kotar Spinut organizirali izvanrednu sjednicu otvorenu za javnost da saslušamo njihovu problematiku i što to njih smeta. Došli smo do zaključka i donijeli odluku da smo protiv navedene točke na vijeću koja je izglasana i iza tog stojimo, naglašava Luka Kovač Levantin, predsjednik GK Spinut.

Radi li se od ''muhe slon'' ili stanovnici Spinuta imaju razloga strahovati - procijenite sami. Od sutra prikupljaju potpise za peticiju protiv pres-kontejnera u svom kotaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!