Prosvjedi u 20 gradova: Dječji doplatak je pravo svakog djeteta

22.04.2023.

16:56

Autor: Danijela Herceg/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

 Zadar: Prosvjed inicijative "ZA djecu" -  pravo na dječji doplatak za svu djecu

Zadar: Prosvjed inicijative "ZA djecu" - pravo na dječji doplatak za svu djecu

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

U 20 gradova diljem Hrvatske organizirani su prosvjedi s kojih su okupljeni zatražili izmjene Zakona o doplatku za djecu. Prosvjede je organizirala Građanska inicijativa „ZA djecu" iz koje poručuju da dječji doplatak nije socijalno primanje, nego treba biti pravo svakog djeteta. 


Davor Vikert iz Građanske inicijative "ZA djecu", za Regionalni dnevnik je rekao da se sve ove godine prima socijalni dodatak, a ne dječji doplatak. 

- Glavna poruka bi trebala biti ta da dječji doplatak napokon postane dječji doplatak, a ne socijalna kategorija kao što je to do sada. Sve ove godine mi primamo socijalni dodatak. Želimo postignuti da se ukine cenzus, da iznos dječjeg doplatka po djetetu bude 100 eura, da djeca s teškoćama 1. i 2. stupnja imaju doplataka od 150 eura, a djeca s 3. i 4. stupnjem 200 eura, pojasnio je. 

Vikert je kazao da podizanje cenzusa ne rješava problem. 

- Ove godine razlika između siječnja i travnja je 50 tisuća djece koji su ostali bez dječjeg doplatka odnosno dizanja cenzusa. Od 2015. do današnjeg datuma 186 tisuća djece nije primilo dječji doplatak. Od 750 tisuća djece do 19 godina samo 189 tisuća djece prima dječji doplatak, rekao je. 


"Ne mislimo stati"


Iz inicijative poručuju da ne žele prazna obećanja te da žele sastanak i da se hitno riješe njihovi zahtjevi. 

- Krenuli smo s peticijom kojom je prikupljeno preko 100 tisuća potpisa i zato smo krenuli s prosvjedima koji se održavaju u 20 gradova diljem Hrvatske i slali smo dopise Klubovima zastupnika u Saboru. Nadam se da će neko jedanput shvatiti da dječji doplatak stvarno mora biti dječji doplatak i ne mislimo stati, ovo su samo prvi koraci, rekao je Vikert. 

"Očekujem da reagiraju oni koji su na vrhu"


- Roditelji ponovno ove godine nisu primili dječji doplatak zbog dohodovnog cenzusa koji želimo da se ukine. Dohodovni cenzus u nekim slučajevima prelazi mizernih par desetaka centi, rekla je Renata Turujlija iz Zagreba.


- Očekujem da reagiraju oni koji su na vrhu, a to je Vlada Republike Hrvatske, kazala je Ivana, prosvjednica iz Rijeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!