Tomašević: Danas počinje odvoz glomaznog otpada u Zagrebu

11:10 / 17.08.2021.

Autor: T.V./HRT

 gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Danas počinje odvoz glomaznog otpada u Zagrebu, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavivši da je pronađeno privremeno rješenje dok se ne nabave drobilice.  

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima u predvorju Gradske uprave drži konferenciju za medije.

- Sinoć se dogodio potres magnitude 4,2 kod Petrinje koji se osjetio i u gradu Zagrebu. Osim jedne prijave štete koja se trenutačno obrađuje, u Zagrebu nije bilo drugih prijava. Za nekoliko dana imenovat ćemo i novog v.d. pročelnika Ureda za upravljanje hitnim situacijama pa ćemo i taj segment imati pokriven, rekao je Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet.

Izvijestio je da su ovaj tjedan mobilni timovi počeli obilaziti građane koji imaju žutu naljepnicu nakon potresa, njih 4072.

- Ponovno će se kontaktirati i prijavitelji s crvenom oznakom do kojih nismo uspjeli doći u prvom navratu, kazao je.

Što se obnova škola tiče naglasio je da bi njihova obnova mogla biti i brža te da su urgirali da se češće održavaju koordinacije na kojima će i oni sudjelovati.

Dolenec: Želim istaknuti javnost javnih savjetovanja


Danijela Dolenec izrazila je podršku i razumijevanje građanima koje je noćas uznemirio potres. Izrazila je spremnost i odlučnost gradske vlasti da u takvim situacijama adekvatno i pravovremeno reagiraju.

Podsjetila je da su 16. srpnja uputili dvije odluke na javno savjetovanje koje je završilo u nedjelju u ponoć.

- Ishod tog javnog savjetovanja bit će u obliku zaključka javno dostupno. No dozvolite da ih na ovoj konferenciji kratko sažmem jer želim podcrtati koliko su nam javna savjetovanja važna, rekla je Dolenc.

Prvo javno savjetovanje se odnosilo na odluku o davanju u zakup i korištenje javnih površina. Kaže da su u javnom savjetovanju komunicirali s više zainteresiranih strana te najavila uvođenje javnih natječaja za manifestacije u gradu, prije svega za održavanje Adventa i Uskrsa.

Na javnu raspravu o prijedlogu promjene modela davanje u zakup površina javne namjene, kojim Gradska uprava želi dokinuti podzakup i dosadašnji model Adventa uvođenjem javnog natječaja, stiglo je 27 prijedloga.

Organizatori su tražili da podzakup i dalje ostane, istaknula je dodavši da takav prijedlog neće prihvatiti, ali će razmotriti njihove prijedloge o mogućim kriterijima javnog natječaja. Dodala je da su građani apelirali da se Zagreb ubuduće odgovornije odnosi prema javnim površinama te je najavila da će se prijedlozi obaju odluka naći na sjednici Gradske skupštine 27. kolovoza. 

Drugo javno savjetovanje se odnosilo na ukidanju mjere roditelj-odgajatelj. Dolenec je poručila kako je važno da se zaustave prijave novih korisnika za korištenje mjere roditelj-odgajatelj dok se mjera sveobuhvatno ne analizira. “Mi ćemo Skupštini predložiti da taj rok bude doista 6. rujna”, rekla je Dolenec.


Izvijestila je i da je na javnu raspravu o izmjeni te mjere došlo 48 prijedloga, a dio njih predlaže da se rok produži.

- Traženo je produženje i do godine dana, odnosno do 2024. godine, rekla je Dolenec dodavši da će Grad Zagreb Skupštini predložiti da se privremeni moratorij uvede od 6. rujna.

Sudionici rasprave, dodala je, predložili su i određena poboljšanja te mjere, koja će se razmotriti jednom kada se završi njezina evaluacija. 

Tomašević: Pronađene lokacije za privremeno skladištenje glomaznog otpada


Nakon manjeg ispitivanja tržišta, pronađena je lokacija za privremeno skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu, gdje će se otpad skladištiti sljedećih 75 dana, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Istaknuo je da bi se time trebalo dobiti dovoljno vremena za završetak postupaka javne nabave za najam, a nakon toga i kupnju drobilice i sređivanje ostalih tehničkih uvjeta da proradi sustav u kojem će Čistoća, umjesto privatnih tvrtki čiji je natječaj obustavljen, oporabljati tu vrstu otpada.

Čistoća od danas ponovo odvozi glomazni otpad - prvo će krenuti uklanjati otpad s ulica, zatim iz reciklažnih dvorišta, a potom će se aktivirati usluga prikupljanja glomaznog otpada s kućnog praga, kazao je. 

Na pitanje može li građanima garantirati da više neće dolaziti do obustave odvoza te vrste otpada, Tomašević je poručio kako se nada da će ovo biti zadnji put. 

- Nije ovo prva situacija obustave odvoza otpada, upravo kada su bili periodi produženja ugovora bilo je obustave odvoza. Nadam se da će to biti zadnja situacija, poručio je. 

Izvijestio je kako je na javni natječaj za kupnju dvije drobilice za sada stiglo pet ponuda, a postupak najma drobilica, čija je procijenjena vrijednost nabave oko 200 tisuća kuna, još traje. 


Upitan hoće li Čistoća trebati ishoditi dozvolu za drobljenje otpada, makar i u unajmljenim drobilicama, Tomašević je odgovorio kako se čeka da postupci javne nabave završe. Nada se da će dobivanje tih dozvola trajati kraće od dva mjeseca, a upravo zbog toga su pronađena privremena rješenja u tranzicijskom periodu. 

Ne želi komentirati ironična priopćenja

Na upit novinarke da komentira C.I.O.S.-ovo priopćenje o glomaznom otpadu, Tomašević je poručio kako “ne želi komentirati ironična priopćenja”.

Također je potvrdio da je na novi ubrzani postupak javne nabave za zbrinjavanje biootpada jučer uložena žalba.

- Ne znam kako će završiti, ali to definitivno usporava proces. Mi trenutno nemamo angažirana privatna poduzeća, ali na neki način izdržavamo, kazao je Tomašević.

Financijska konsolidacija i analiza Grada i povezanih društava

Najavio je kako je sa četiri banke s kojima je ugovoren kredit za likvidnost dogovoreno da se krene u financijsku konsolidaciju i financijsku analizu Grada i povezanih društava.

Analizu će provesti neovisna revizijska tvrtka KPMG Croatia, i to za Grad Zagreb, Zagrebački Holding, ZET i Zagrebački velesajam.

Zagrebački gradonačelnik je govorio i o novim imenovanjima.

- Imenovao sam v.d. pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirelu Šentiju Knežević na razdoblje do završetka javnog natječaja. Ona je dosad bila pomoćnica u Uredu za zdravstvo i sad će biti v. d. pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, rekao je.

Najavio je sjednicu gradske Skupštine za 26. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!