Za sada nema dojava o većoj šteti od potresa

17.08.2021.

07:18

Autor: T.V./HRT

javljanje Tamare Marković iz Petrinje

javljanje Tamare Marković iz Petrinje

Foto: HTV / HRT

Noćas u 1.58 zabilježen je prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje, magnitude 4,2 prema Richteru. Osjetio se u široj okolici Petrinje, Siska i Zagreba. Samo 29 minuta poslije dogodio se je još jedan, slabiji potres.


Pavić: Bez većih šteta od noćašnjeg potresa u Petrinji

- Nije bilo veće štete od jakog potresa koji je nešto prije 2 sata u noći snagom od 4.2 prema Richteru zatresao Banovinu s epicentrom kod Petrinje, izvijestio je glasnogovornik Nacionalnog stožera za sanaciju šteta nakon potresa Mladen Pavić. Pavić je naveo da su vatrogasci imali nekoliko poziva uplašenih građana, ali je utvrđeno da osim podrhtavanja tla drugih šteta na objektima nije bilo.

Kazao je i da je oko 2.35 sati iz preventivnih razloga obustavljen promet na željezničkoj pruzi Sunja-Velika Gorica, ali je nakon pregleda pruge utvrđeno da nema oštećenja, pa je promet oko 5 sati ponovno uspostavljen.

Najnovijim potresom nastavljen je kontinuitet potresa od 29. prosinca prošle godine kada je Petrinju pogodio razoran potres od 6.2 stupnja prema Richteru.

- U tom su razdoblju dosad bila ukupno tri potresa snage 5 stupnjeva, 13 je potresa bilo snage veće od 4 stupnja, 97 potresa bilo je snažnije od 3 stupnja, a 170 snažnije od 2 stupnja, rekao je Pavić.

- Stanovnici Petrinje kažu kako su ovaj noćašnji potres osjetili poprilično jako. Naime, bio je ovo jedan od onih potresa koji ih je nakon nekoliko mjeseci uspio dići iz kreveta. Ovo podrhtavanje nije se osjetilo samo ovdje u Petrinji i Sisku već i u Zagrebu pa sve do Kutine, Varaždina i Samobora. Vatrogasci petrinjske javne vatrogasne postaje potvrdili su nam da za sada nisu imali intervencija, ali da ih uplašeni građani zovu za manju štetu na dimnjacima ili napuknuća na već ranije oštećenim objektima. Ali treba reći kako veće štete za sada nema, javila je u Dnevniku u podne HTV-ova novinarka Tamara Marković.

Građane Petrinje noćašnji je potres jako uplašio.

- Lupilo je naglo zaškripalo i treslo zgradu k'o da je na vodi, ali vrlo kratko i onda za pola sata bilo još jedanput. To je nezamislivo, rekao je jedan Petrinjac.

- Jednostavno čovjek se uplaši. Ružno, bilo je ružno, dodala je jedna Petrinjka.

- Vrlo neugodan kad vas u noći probudi i onda ne znate jel' da skačete ili da čekate drugi. Ružno, tužno ali takva je naša stvarnost, poručila je njezina sugrađanka.

Fiket: Ovo je bio dosta jak potres, za očekivati je naknadne potrese

- U 1.58 seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4, 2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio 5. do 6. stupnja europske makroseizmičke ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te u Zagrebu, vidim po javljanjima građana da se osjetio i diljem RH. Nakon toga je bilo još naknadnih potresa od kojih je najjači bio u 2.27 kada su seizmografi Seizmološke službe zabilježili slab potres s epicentrom kod Petrinje, magnituda je bila 2,8 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru je bio 3. do 4. stupnja europske makroseizmičke ljestvice, rekao je seizmolog Tomislav Fiket.

Fiket je u "Jutarnjoj kronici" Hrvatskoga radija najavio moguća naknadna podrhtavanja tla.

- Ovo je bio dosta jači potres  od onih koji se u zadnje vrijeme događaju, pa je za očekivati da će biti još naknadnih potresa, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!