11:11 / 10.08.2021.

Autor: P.F./HRT

Tomašević: Najveći problem Zagreba su financije, tražimo dugoročno rješenje

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za novinare u predvorju Gradske uprave.  Rekao je da su najveći problem Zagreba financije, a uoči rebalansa gradskog proračuna koji se očekuje u rujnu, istaknuo je da se traži dugoročno rješenje za financijsku konsolidaciju grada i tvrtki u njegovom vlasništvu.

- I dalje razgovaramo s bankama i Ministarstvom financija. Rebalans gradskog proračuna je planiran u rujnu, kredit od 400 milijuna kuna je privremeno rješenje. Moramo doći do dugoročnog rješenja koje će dovesti Zagreb i gradska poduzeća u financijsku konsolidaciju, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Najavio je da će se o planu ušteda i podizanju prihoda grada konkretnije govoriti sljedeći tjedan.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tomašević je demantirao navode da je u gradu stopiran odvoz glomaznog otpada. Glomazni otpad, koliko ja znam, se redovito odvozi. On se obrađuje u suradnji s privatnim poduzećima koja imaju ugovore, a u tijeku je javna nabava za novi ugovor za zbrinjavanje glomaznog otpada, kazao je.

Osvrnuo se i na natječaj za zbrinjavanje biootpada vrijedan 36,5 milijuna kuna koji je Zagrebački holding raspisao prošlog petka. Istaknuo je da se na natječaj mogu javiti svi subjekti, a da procijenjena vrijednost natječaja ne znači da će to zapravo biti prava cijena.

- Ja se nadam da će to biti manja, kazao je Tomašević. Na upit je li moguće da na natječaju opet bude izabrana tvrtka u vlasništvu Petra Pripuza, kazao je da se ništa ne može prejudicirati jer je natječaj u tijeku.

Uoči današnjeg gostovanja NK Dinama u Poljskoj, Tomašević je osudio navijačke nerede i tučnjavu koja se dogodila prošlog tjedna u Dubravi, kazavši da je to zabrinjavajuće i da ne može nikoga veseliti.

Nadam se da neće biti novog nasilja, poručio je navijačima Dinama. 

Javni poziv građanima za prijavu u školske odbore

Na početku konferencije izvijestio je kako je jučer na web stranicama grada objavljen Javni poziv za školske odbore u kojima su dva od tri predstavnika grada Zagreba.

- Pozivam sve građane koji ispunjavaju i smatraju da bi mogli dati doprinos u upravljanju školama da se na njega jave. Danas će ići moje pismo prema predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti na čijem se teritoriju nalaze osnovne i srednje škole da predlože svoje članove koji bi bili članovi školskog odbora kao jedan od tri predstavnika grada Zagreba u školskim odborima, rekao je Tomašević.

Rok je do 27. kolovoza, a prijave će razmatrati povjerenstvo od sedam članova, četiri predstavnici gradske uprave te tri vanjska člana koji su stručnjaci u obrazovanju.

Izvijestio je kako je donio odluku kako je novi vršitelj dužnosti pročelnik gradskog ureda za strategijsko planiranje Darko Šiško, dosadašnji zaposlenik tog ureda. On će biti do završetka javnog natječaja, a najduže šest mjeseci.

Rekao je da su smanjene naknade za školske odbore kao i za sva upravna vijeća gradskih ustanova za nešto više od 50%. Dosad su bile nešto više od 500 kuna neto po sjednici, a sada će biti oko 250 kuna neto po sjednici.

Ukidanje besplatnog parkinga oko bolnica i zdravstenih ustanova 

Podružnica Zagrebačkog holdinga Zagrebparking tražila je Tomaševića da se obustavi primjena odluke bivšeg gradonačelnika od listopada prošle godine kojom je ukinuta naplata parkiranja ispred svih zdravstvenih ustanova u gradu zbog Covida-19.

- Prihvatit ću taj prijedlog Zagrebparkinga s obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna, da nema pritiska na zdravstvene ustanove, a i efekti takve mjere su upitni. Radi se o 3500 parking mjesta, propušteni prihodi su oko 14 milijuna kuna dok istodobno financijska situacija grada Zagreba, pa tako i Zagrebparkinga nije dobra, rekao je Tomašević.

- Oko 5 milijuna ide a javnu garažu Sv. Duh koja se ne naplaćuje, a u isto vrijeme troškovi održavanja te garaže su 100.000 kuna mjesečno. Ona od kad je otvorena u veljači ne naplaćuje se, a troškovi su visoki tako da ćemo uvesti ono što je bilo i predviđeno da se naplaćuje, ali i ispred drugih zdravstvenih ustanova gdje se nije naplaćivao parking, dodao je.

Govorio je i o problemu i rješavanju lopoča na Jarunskom jezeru koji se mora riješiti dugoročno, a odgovarao je i na pitanja novinara vezano uz obnovu Zagreba nakon potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!