Beroš: U Hrvatskoj 184 novozaražene osobe

11:50 / 10.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Cijepljenje građana

Cijepljenje građana

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Manje je novozaraženih - no virus je i dalje prisutan. Dokaz tomu su 184 nova slučaja, uz nizak udio zaraženih u broju testiranih. Preminulo je, nažalost, još 7 osoba. Na bolničkom je liječenju manje od 500 oboljelih od COVID-a, a kampanja cijepljenja nastavlja se u svim dijelovima naše zemlje - samo jučer je utrošeno gotovo 40 tisuća doza.


-  Protiv COVID-a je u Republici Hrvatskoj dosad cijepljeno 40,8 posto odraslog stanovništva, a za više od 616.000 cijepljenje je završeno. Ukupno je utrošeno 1.986.929 doza cjepiva. Neke županije uvode inovativne načine cijepljenja, npr. Virovitičko-podravska koja od ponedjeljka uvodi COVID autobuse, naveo je ministar Vili Beroš, među ostalim, na sjednici Vlade. 

Bolnice postupno smanjuju kapacitete za zbrinjavanje covid pacijenata i prilagođavaju se uobičajenim aktivnostima i radu. Tako je KB Dubrava, kao središnji centar za prijem i liječenje covid pacijenata, počela u ponedjeljak s radom polikliničke djelatnosti, dnevne bolnice i neinvazivne dijagnostike te se ide ka daljnoj normalizaciji rada te kliničke bolnice, rekao je ministar. Izvijestio je i da je protiv covida u Hrvatskoj dosad cijepljeno 40,8 posto odraslog stanovništva, a s dvije doze više od 616 tisuća građana.

Ukupno je utrošeno 1.986.929 doza cjepiva. Kako bi se dodatno olakšao pristup cijepljenju neke županije uvode inovativne načine cijepljenja pa je Virovitičko-podravska županija za ponedjeljak najavila početak rada covid autobusa, a i neke druge županije će tome pribjeći.

Mobilni timovi za cijepljenje će prema dogovorenom rasporedu obilaziti područja županija i boraviti u manjim mjestima. Ovaj pristup, istaknuo je ministar, orijentiran je prema ruralnim područjima, a ideja je da se stanovnicima manjih naselja, udaljenima od zdravstvenih ustanova, iziđe u susret i dođe do kućnog praga.

- Epidemiološka slika nam je sve bolja, ali to nas ne smije zaslijepiti. Covid 19 naglašava koliko smo svi međusobno ovisni u uspješnoj borbi protiv virusa, koliko je važno da svi zajedno radimo na što bržem oporavku. Cjepivo je jedini put prema stejcanju imuniteta i kolektivne sigurnosti svih građana, rekao je Beroš.

Još je jednom pozvao sve građane, koji nisu do sada, da se prijave na cijepljenje.

- Nitko nije siguran dok nismo svi sigurni, istaknuo je govoreći o pandemiji.

Pozvao je i sve one građane koji su u dvojbi ili strahu od cijepljenja, da se o tome posavjetuju sa stručnjacima. Cijepljenje je dostupno, besplatno, sigurno i učinkovito i sada je pravo vrijeme za stjecanje imuniteta prije jeseni", poručio je Beroš.

"Približavamo se isteku aktualnih mjera"

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je da se približavamo isteku aktualnih mjera te Stožer intenzivno zasjeda i priprema odluku o modalitetu produženja tih mjera do 1. srpnja.

- To je datum kada se očekuje stupanje na snagu i uredbe o digitalnoj potvrdi na razini EU, podsjetio je Božinović.

Napomenuo je i da je Europski parlament jučer prihvatio uredbe o digitalnoj potvrdi te su zastupnici postigli dogovor prema kojemu članice ne bi mogle nametati dodatna ograničenja putovanjima za nositelje tih potvrda.

Hrvatski nacionalni sustav pokazao je punu funkcionalnost, više od 110.000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo devet dana, provjera se provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja, rekao je Božinović.

Iznio je i podatak da je do sada uspješno validirano oko 10 tisuća EU covid potvrda izdanih građanima Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i Hrvatske, čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama.

Svjetska zdravstvena organizacija, kaže Božinović, pozvala je Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalnih covid potvrda.

Što se tiče nadzora, ukupno su inspektori proveli 20.285 nadzora, zbog kršenja mjera izdana su dva prekršajna naloga, devet obavijesti o počinjenju prekršaja, četri usmena rješenja, devet optužnih prijedloga i naplaćeno je osam novčanih kazni na mjestu prekršaja.

Zbog nenošenja zaštitnih maski izdano je 16 pisanih upozorenja, pet prekršajnih naloga i naplaćena je jedna novčana kazna. Utvrđeno je 176 kršenja samoizolacije i za njih će biti podneseno 173 prekršajna i tri optužna prijedloga, izvijestio je Božinović. 

Uklanjaju se šatori ispred KB Dubrava

Više od godinu dana nakon postavljanja, na sjednici Vlade donesena je odluka o uklanjanju vojnog šatora za pacijente s COVID-om ispred KB-a Dubrava.

- Za većinu nas koji smo u ovoj priči od početka, današnji dan je emotivan. Iza nas je težak period u kojem smo pokazali koliko zdravstveni sustav i djelatnici mogu podnijeti. Djelatnici ove bolnice su na svojim leđima iznijeli najteži teret pandemije. Sretan smo što svjedočimo reaktivaciji KB Dubrava i povratku njenoj prvobitnoj funkciji. Srećom, vojni šatori nisu bili upotrebljeni, ali mogli su biti, rekao je Beroš novinarima ispred KB Dubrava.

Nove cijene testova

Od 16. lipnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba. Prema jučerašnjim podacima, 275 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Cijepljenje bez naručivanja


Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poziva sve zainteresirane koji se još nisu cijepili da to učine ovog vikenda, i to bez prethodnog naručivanja. Građani će se moći cijepiti Pfizerovim cjepivom u sportskim dvoranama Gradski vrt i Zrinjevac u Osijeku te na punktovima u Čepinu, Našicama, Đakovu, Belom Manastiru i Valpovu.

- Na svakom punktu cijepit će po dva tima, zainteresirani stanovnici mogu doći bilo kada bez najave i jednostavno se javiti na punkt i istog trenutka će biti cijepljeni, rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, podsjetila je da je cjepivo proizvođača Pfizer odobreno za djecu od 12 godina pa ako ima zainteresiranih, oni svakako moraju doći u pratnji roditelja. 

- Protiv pandemije se ne mogu sami boriti stožer i zdravstveni sustav, nego samo zajedno možemo pobijediti ovog nevidljivog neprijatelja, poručio je Lukić.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić rekla je da su od 27. prosinca 2020. i početka cijepljenja u županiju stigle 156.264 doze cjepiva, a cijepljenje se provodi svakog tjedna na posebno organiziranim punktovima i putem mobilnih timova.

Navela je da je 1. svibnja počelo cijepljenje opće populacije te je tjedno cijepljeno između 12.500 i 13.000 osoba pa je do sada na području županije jednom dozom cijepljeno 40,2 posto odrasle populacije.

Nove lokacije za testiranje

U Primorsko-goranskoj županiji imaju manje od 200 aktivnih slučajeva zaraze. Opatija se pokazala kao poželjna i sigurna turistička destinacija, kojoj je zdravstvena sigurnost gostiju na prvom mjestu. Kako bi gostima olakšali testiranja brzim antigenskim i PCR testom - otvorili su nove lokacije za testiranje u Opatiji i Mošćeničkoj Dragi.

- U Opatiji je ostvareno 120 000 noćenja, od čega je 58 000 domaćih, 42 000 stranci. Turizam se počeo kotrljati, brojke su se pokazale dobrim već za Tjelovo, a sa porastom dolazaka gostiju, naravno da raste i potreba za testiranjem, rekla je Suzi Petričić, direktorica TZ Opatija.


Izvješća županijskih stožera:

● U Karlovačkoj županiji 4 novozaraženih, dvoje preminulih

● U Zagrebačkoj županiji 29 je novozaraženih osoba koronavirusom

● U Zadarskoj županiji 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Međimurskoj županija ima 19 novozaraženih koronavirusom

U Varaždinskoj županiji ima 17 novooboljelih

U Primorsko-goranskoj županiji ima 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je u protekla 24 sata 14 novooboljelih

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježila je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom

● U Brodsko-posavskoj županiji 11 je novooboljelih

● U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je sedam novooboljelih od bolesti COVID-19

● U Sisačko-moslavačkoj županiji tri su nova slučaja zaraze

● U Istarskoj županiji tri su novooboljele osobe

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvije su osobe pozitivne na koronavirus

● U Požeško-slavonskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom

● U Virovitičko-podravskoj županiji dvije su osobe pozitivne na koronavirus

● U Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvije su novooboljele osobe od COVID-a

● U Krapinsko-zagorskoj županiji dva su nova slučaja zaraze

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Koronavirus u svijetu

U svijetu je broj novozaraženih koronavirusom u padu još od početka svibnja. U Europi se na dan evidentira oko 45 tisuća novozaraženih, upola manje nego na vrhuncu pandemije. Od sredine svibnja, međutim, opet raste broj zaraženih u Velikoj Britaniji, iako je u toj zemlji cijepljeno oko 60 posto odrasle populacije, najviše u Europi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!