06:22 / 04.06.2021.

Autor: HRT

U Hrvatskoj 88 novooboljelih, preminulo 11 ljudi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz/Zeljko Lukunic/Nel Pavletic/Luka Stanzl / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata zabilježeno je 88 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a 11 osoba je preminulo. Ukupan broj ljudi u Hrvatskoj koji su trenutačno pozitivni na koronavirus je 1682. Među njima je 649 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta.

Od početka epidemije do danas zabilježeno je 357.197 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 8067 preminulo. Oporavilo ih se 347.448, a od toga 340 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9 106 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2 034 875 osoba, od toga 2 675 u posljednja 24 sata. Zaključno s 3. lipnja utrošeno je 1 855 003 doza cjepiva. Dosad je 1 317 038 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 537 965 primilo obje doze. Na dan 3. lipnja utrošeno je 7 689 doza cjepiva, navodi Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH. 

Zasad i dalje cijepljenje uz prethodno naručivanje


Iz zagrebačkog stožera poručuju kako se građani još neko vrijeme neće moći doći cijepiti bez prethodne najave.

Od Zvonimira Šostara, ravnatelja NZJZ-a "Andrija Štampar", doznajemo kako je interes u Zagrebu za cijepljenje i dalje velik te da je epidemiološka situacija u gradu dobra. Dodao je i kako takvom aktivnošću ne žele ugroziti epidemiološku situaciju. Pozvao je sve građane da se i dalje naručujuza cijepljenje preko platforme "Cijepise", obiteljskih liječnika ili besplatnog telefona.

Ovo je tjedan u kojem se distribuira najveći broj doza cjepiva - oko 360 tisuća diljem Hrvatske. Cjepiva ima, no mogli smo ovaj tjedan čuti kako interes pada. Epidemiolozi kažu kako to varira od županije do županije. 

U splitskom KBC-u otvoren je i novi Odjel za intenzivnu koronarnu skrb Klinike za radiologiju. Klinički centar postupno počinje funkcionirati kao prije pandemije. No, novi sojevi virusa prijete pa je i dalje važno poštovati mjere. 

Moguće je da je interes za cijepljenje manji jer je zasad veliki dio populacije već primio cjepivo, a količine cjepiva stižu u većim količinama nego prethodnih mjeseci, pa je tu taj nesrazmjer, kazala je u HTV-ovom Studiju 4 d. Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a. 

Epidemiolozi kažu i kako je bolja epidemiološka situacija, pa su se možda građani i opustili. Pozivaju sve da se i dalje cijepe jer, kako kažu, interes od oboljenja je još uvijek prisutan.

Nastavlja se i izdavanje digitalnih Covid potvrda, koje je do sada zatražilo više od 45.000 građana. Izdaje ih Središnji registar cijepljenih osoba, a ako netko od cijepljenih građana nije zabilježen u registru, iz Ministarstva zdravstva pozivaju da se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju, javi liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje, kako bi se obavio naknadni upis.

Zbog sve bolje epidemiološke situacije, hrvatska obala na karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti više nije označena crvenom bojom. Karta pokazuje dvotjednu incidenciju zaraze na 100 tisuća stanovnika i smatra se najvažnijim pokazateljem sigurnosti, a naša obala sada je označena žutom bojom. 

Izvješća iz županijskih stožera u posljednja 24 sata: 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 4 nove pozitivne osobe
U Brodsko-posavskoj županiji 6 novooboljelih osoba
U Požeško-slavonskoj županiji 4 nova slučaja zaraze
U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučajeva zaraze
U Krapinsko-zagorskoj županiji 5 novozaraženih, jedan preminuli
U Gradu Zagrebu 19 novooboljeih
U Splitsko-dalmatinskoj županiji 10 novooboljelih, dvoje preminulih
U Varaždinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze, a umrle su dvije pozitivne osobe
U Međimurskoj županiji nema novih zaraženih koronavirusom
U Ličko-senjskoj županiji su dvije novooboljele osobe 
U Primorsko-goranskoj županiji je 12 novozaraženih
U Virovitičko-podravskoj županiji su četiri novooboljele osobe
U Zadarskoj županiji je 11 novooboljelih
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji su dvije novozaražene osobe 
U Osječko-baranjskoj županiji je pet novooboljelih, a jedna osoba je preminula
U Istarskoj županiji je jedna novooboljela osoba, a jedna  je preminula
U Zagrebačkoj županiji je 19 novooboljelih osoba
U Sisačko-moslavačkoj županiji je pet novooboljelih
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novooboljelih

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!