07:44 / 16.06.2021.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT/V.G.

Županije potiču građane na cijepljenje - besplatno kupanje, ulaz na koncerte...

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 146 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 801. Među njima je 349 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su dvije osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358.823 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8.162 preminule, ukupno se oporavilo 349.860 osoba od toga 110 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 4.774 osobe. Do danas je ukupno testirana 2.092,201 osoba, od toga 5.485 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. lipnja utrošene su 2.196,552 doze cjepiva. Dosad je 1.427,566 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 768.986 primilo obje doze. Na dan 15. lipnja utrošeno je 31.678 doza cjepiva.

HZJZ o AstraZeneci

AstraZenecino cjepivo sigurno je za sve dobne skupine, pogotovo za starije od 60 godina - poručuje Krunoslav Capak.

- Apsolutno, to je bio čisto komunikacijski problem koji je EMA demantirala. Baš osobe starije od 60 godina treba cijepiti AstraZenecom. AstraZeneca ne preporuča osobama koje pate od rijetkog poremećaja koji se zove kapilarno curenje, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Cijepiti se treba, rekao je predsjednik Milanović, ali i kritizirao rad nacionalnog Stožera.

- Imamo 2000 mrtvih na milijun stanovnika, to je svjetski vrh. Dakle, to je i dalje manje nego što su neke druge katastrofe donosile. To je na razdoblje na više od godinu dana, Njemačka ima 1000 mrtvih na milijun stanovnika, Finska 400, Švedska koja nije poduzimala mjere ima 1400. Neka mi to neki stručnjak objasni, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Sve informacije vezane uz koronavirus turisti u Splitsko-dalmatinskoj županiji moći će pronaći preko internetske platforme.

- Platforma automatski prepoznaje korisnikovu lokaciju i prikazuje mu sve najbliže hitne službe, rekao je Dejan Grepo, iz webLAB-a.

Županije motiviraju građane na cijepljenje

Upravo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji postotak cijepljenih niži nego u ostatku zemlje. Od ponedjeljka masovno cijepljenje u Splitu umjesto u Spaladium areni u dvorani na Gripama.

- Pozivamo sve mlade da se cijepe upravo da bi zaštitili sebe, a i druge odnosno da bi prestala cirkulacija virusa, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Na području Karlovačke županije organizirani su jednodnevni punktovi za cijepljenje. Srijedom u Dugoj Resi.

- Ja bih pozvala zaista sve građane koji se žele procijepiti da se mogu javiti i bilo koji drugi dan u tjednu, rekla je Melita Trgovčić, ravnateljica Doma zdravlja Duga Resa.

Za one neodlučne Krapinsko-zagorska županija nudi besplatno osvježenje u pet kupališta.

- Ljudi koji su se cijepili 7.6. i svi koji će se cijepiti do 15. 7. mogu iskoristiti tu besplatnu ulaznicu, a zapravo će moći podignuti voucher, rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Oni koji su cijepljeni dvjema dozama mogli su zaplesati danas na koncertu u Zagrebu.

- Može opet biti lijepo ako se svi cijepimo, ako svi budemo odgovorni, ako svi sudjelujemo u tome da se epidemija zaustavi, rekla je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Koronavirus u svijetu

Europska unija objavila je da je u Europskoj uniji prijeđen prag od primijenjenih 300 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19.

- Svakog dana sve smo bliže cilju: imamo dovoljno doza da idući mjesec postignemo 70 posto cijepljenih odraslih osoba u EU, napisala je Ursula Von der Leyen na svom računu Twittera.


Stanje epidemije zbog Covida-19, koje je u drugom valu u Sloveniji proglašeno 18. listopada prošle godine, više se neće produžavati, izjavio je Franc Vindišar, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Danska je u ponedjeljak ukinula obvezno nošenje maski na gotovo svim javnim mjestima, a njemački ministar zdravstva također zagovara postupno ukidanje maski. 

Više od 70 posto odraslih u američkoj saveznoj državi New Yorku primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, što je omogućilo ukidanje posljednjih restrikcija, rekao je u utorak guverner Andrew Cuomo.

A englesko-švedski proizvođač lijekova AstraZeneca objavio je da njegova terapija monoklonskim protutijelima, AZD7442, nije pomogla u prevenciji bolesti Covid-19 kod osoba koje su bile izložene koronavirusu. 

- Iako lijek nije ispunio glavni cilj u sprječavanju pojave simptoma, ohrabreni smo zaštitom koju je terapija AZD7442 pružila sudionicima s negativnim PCR testom, izjavio je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj AstraZenece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!