08:05 / 18.06.2021.

Autor: HRT

Od 1. srpnja veće otvaranje, ali samo za one s Covid-potvrdama

Nacionalni stožer civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je zabilježeno 113 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva iznosio 700. Među njima su 313 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 25 bolesnika. Preminule su 3 osobe.

Od 1. srpnja veće otvaranje

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u petak kako 1. srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

Glavne značajke su još veće otvaranje, na način da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na Covid-19, imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera, kazao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavivši nove mjere od 1. srpnja.

Pogodnosti za one s EU digitalnom covid potvrdom

Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu - za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao niti ograničenja trajanja okupljanja.

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

Božinović je naglasio da se za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran Covid status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

Služenje na terasama kafića samo gostiju koji sjede

Od 1. srpnja ugostiteljskim objektima uvodi se obveza služenja samo onih gostiju koji sjede, kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba.

Okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji, pa ćemo tražiti od lokalnih stožera da takve situacije organiziraju i preveniraju i spriječe nekontrolirana okupljanja, istaknuo je Božinović.

Vraćanje normalnim aktivnostima

Na privatnim svečanostima i okupljanja u ugostiteljskim objektima, EU digitalne covid potvrde neće biti potrebno imati na događajima na kojima sudjeluje do 30 osoba, a sudionici će biti dužni pridržavati se epidemioloških mjera.

Tamo gdje sudjeluje više (od 30) osoba, kada govorimo o svadbama, svi će morati imati EU digitalne covid potvrde, a to znači da više nema ograničenja broja ljudi koji mogu biti nazočni, istaknuo je Božinović.

Logika je da se može otvoriti i ono što je do sada bilo zatvoreno, istaknuo je Božinović.

Dodao je da će publika moći sudjelovati na sportskim natjecanjima samo uz EU digitalne covid potvrde. Time će se, naglasio je, omogućiti sigurna epidemiološka situacija te povratak normalnim aktivnostima što većem broju ljudi, cijepljenima, onima s negativnim testovima i onima koji su preboljeli Covid-19.

Novozaraženih 113, umrle tri osobe

Njemačka će od 25. lipnja dopustiti ulazak u zemlju cijepljenim putnicima izvan EU-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!