07:12 / 22.10.2020.

Autor: P.F./V.K./HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Ilustracija Chokniti Khongchum/Pixabay

Foto: Ilustracija Chokniti Khongchum/Pixabay

Foto: - / -

Hrvatska ima 22,73% pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To znači da je svaka peta osoba koja je testirana, pozitivna na koronavirus. Jučer je bila pozitivna svaka šesta.
U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 46 pacijenata. Preminulo je 13 osoba.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U Zagrebu zaraza ušla u više domova za starije osobe    
➡️
Novozaraženih 1424, preminulo 11 osoba   
➡️ 
Nova lokacija za testiranje - na Zagrebačkom Velesajmu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 29850 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 406 preminulo, ukupno su se oporavile 22064 osobe, od toga 629 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 25.620 osoba. Do danas je ukupno testirano 418.821 osoba, od toga 6874 u posljednja 24 sata. Hrvatska ima 22,73% pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To znači da je svaka peta osoba koja je testirana, pozitivna na koronavirus. Jučer je bila pozitivna svaka šesta.

Objava Nacionalnog stožera civilne zaštite o broju novozaraženih u Hrvatskoj kasnila je danas 25 minuta. Internetske stranice su im povremeno bile nedostupne, vjerojatno zbog velikog interesa o današnjem broju.

Gotovo sve županije javljaju o većem broju novooboljelih. U Istarskoj 41 novi slučaj, Karlovačkoj 71, Sisačko-moslavačkoj 57, Krapinsko-zagorskoj 86, a u Osječko- baranjskoj rekordnih 125. Ali najveći broj novozaraženih nezaustavljivo raste u Zagrebu.●  Iz Grada Dubrovnika priopćili su da je potvrđeno da je jedna odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pčelica pozitivna na koronavirus, te je donijeta odluka o zatvaranju odgojne skupine u kojoj je odgojiteljica radila. Na preporuku epidemiologa donesena je odluka o zatvaranju odgojne skupine u kojoj je odgojiteljica radila i to od petka, 23. listopada do petka, 30. listopada.

Donesena je i odluka o određivanju izolacije za djecu te odgojne skupine kao i druge odgojiteljice.

● "Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda" poručili su djelatnici KB-a Dubrava, tijekom posljednjih priprema za COVID odjel. Naime, jutros je zatvoren hitni prijam Kliničke bolnice u Dubravi, hitni pacijenti preusmjeravat će se u druge zagrebačke bolnice. O zatvaranju hitne u bolnici u Dubravi u Dnevniku HTV-a govorio je profesor Ivica Lukšić, dr. med., koordinator bolničkog liječenja bolesti COVID-19 u KB-u Dubrava. Opširnije

U KB Merkur pozitivan je 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji. Na Covid-19 pozitivna su dva transplantacijska kirurga, no što se tiče transplantacija - zastoja nema. Dnevna bolnica kirurgije radi otežano. Pod najvećim mjerama opreza operiran je pacijent koji je u samoizolaciji, a i tri rodilje u samoizolaciji čekaju na porod. Opširnije

Vlada je na zatvorenoj sjednici razriješila dosadašnju članicu Stožera civilne zaštite RH Maju Grba-Bujević, a novim je članom, kao predstavnik Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, imenovan Damir Važanić.

Novi crni rekordni broj novozaraženih u Zagrebu je 705, potvrdio je za web portal HRT-a  Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". To je gotovo polovina jučerašnjeg broja novozaraženih u cijeloj Hrvatskoj. 

- Novih žarišta nema, no u Zagrebu se rasplamsala lokalna transmisija. U gradu je opet prodor u 3 doma za starije i nemoćne osobe, a zaražen je 21 korisnik i 3 djelatnika. Zatvara se hitni odjel u KB-u Dubrava kako bi se na njega proširio Covid odjel, javila je novinarka HRT-a Ruža Ištuk u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Dodala je kako situacija nije dobra u cijeloj Hrvatskoj. Rast novozaraženih je u svim županijama. Poruka je jasna: na nama je hoće li se broj smanjivati li povećavati, rekla je.

- Situacija u društvu je vrlo zahtjevna i kompleksna. Ne sjećam se da smo imali ovako tešku situaciju. Pratim brojke oboljelih, kao i svi drugi građani. Apsolutni prioritet je da zajednički pokušamo smanjiti brojeve i da dođemo do stanja koje neće ugrožavati ni zdravstveni sustav ni zdravle liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Izvješća županijskih stožera:

Na području Virovitičko-podravske županije 24 osobe su novooboljele od Covida-19, a jedna je osoba s područja županije umrla u osječkom KBC-u, izvijestio je u četvrtak navečer županijski Stožer Civilne zaštite. Po sedam zaraženih je u Virovitici i Voćinu, petero u Slatini, dvoje u Špišić Bukovici, a po jedan u Pitomači i Orahovici.

Četrnaest je srednje, sedam starije životne dobi, jedno je dijete i jedan adolescent. Petero ih je asimptomatskih, dvoje imaju teže, a ostali blage simptome bolesti, navode iz županijskog Stožera CZ.

U KBC-u Osijek je s područja Virovitičko-podravske županije umro 63-godišnji muškarac. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica nalazi se 11 osoba.

●  U Međimurskoj županiji 68 nalaza je pozitivno. Trenutno je 348 aktivnih slučajeva: 49 osoba u epidemiološkoj obradi, 84 osobe nepoznate epidemiološke anamneze, 190 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji, osnovnih i srednjih škola te kontakti unutar radnih okolina), 23 osobe iz domova za starije i nemoćne (korisnici i djelatnici), 2 osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji koje borave u drugoj županiji. Hospitalizirana su 23 pacijenta i jedna je osoba na respiratoru.

U mjeri samoizolacije se nalazi 1398 osoba, no epidemiološka obrada još je u tijeku te nisu kontaktirani svi kontakti potvrđenih slučajeva, niti su sve osobe upisane u Centralni repozitorij. Svakim danom svjedočimo velikom broju testiranja u Međimurskoj županiji, uglavnom se uzima više od 200 briseva. Do sada je ukupno uzeto 10 865 uzoraka.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 919 obrađenih testova, danas su 153 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih, 68 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2096 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 42 zaražene osobe u KBC-u Split, od toga njih 4 na respiratoru

●  S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. Tri oboljele osobe su s područja Gospića, po dvije  oboljele osobe s područja Novalje i Plitvičkih jezera te jedna oboljela osoba s područja Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 397 osoba od s područja Ličko-senjske županije, od čega je 148 aktivnih slučaja, 236 osoba je  izliječeno, a 13 je osoba preminulo. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 467 osoba.

● Novih 111 slučajeva zaraze koronavirusom i dvije umrle osobe bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, u kojoj je trenutačno 941 aktivni slučaj zaraze. Među novozaraženima 25 kontakti ranije oboljelih, dva slučaja povezana su s bolničkim ustanovama, jedan s domom za starije. Za 34 nova slučaja zaraze još uvijek je nejasna epidemiološka situacija, a ostali su povezani s radnim mjestom i privatnom proslavom ili su uvezeni slučajevi. Umrle su dvije zaražene osobe, u općinama Brdovec i Pušća.

Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda s područja županije - jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici te jednom iz osnovne škole s područja Samobora, kao i dvama razredima osnovne škole na području Svetog Ivana Zeline.

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a među novozaraženim osobama 8 je zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Bjelovar. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutačno zaraženo 129 osoba koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 979 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 109 slučajeva zaraze koronavirusom, 97 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 413 osoba, a ukupno je testirano 11.197 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 121 uzorak, od kojih su 22 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je potvrđen 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 832, dok je broj aktivnih slučajeva 123. Hospitalizirano je ukupno 18 osoba (3 osobe više nego prethodni dan) od čega 16 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 2 osobe u novogradiškoj. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru.

Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, povećava se i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutačno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 660 osoba (35 osoba više nego prethodni dan).

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Jedna osoba ima prebivalište na području grada Šibenika, jedna osoba trenutačno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je drugdje. Ostalih šest osoba su štićenici Cvjetnog doma u Šibeniku.

Trenutačno je 78 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 163 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

●  U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testiran je 341 uzorak. Od novozaraženih, u 35 slučajeva radi se o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 40 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Tri su osobe hospitalizirane, a još je jedna stavljena na respirator. Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 25 osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

Iz Stožera su naglasili kako se ponavlja situacija da se ne registriraju svi bliski kontakti pozitivnih osoba, odnosno osobe koje bi prema epidemiološkim parametrima trebalo staviti u mjeru samoizolacije što, kako ističu, dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi i da se kontinuirano povećava broj oboljelih.

Na području Zadarske županije 17  je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o 9 muških i 8 ženskih osoba mlađe i srednje životne dobi. Većina novooboljelih obiteljski su kontakti s dosad zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 455 osoba, a istekao je za njih 8233  .

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika oboljelih od COVID-a 19, od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirana su 4 bolesnika.

U Osnovnoj školi Privlaka zbog pojave koronavirusa jedan viši razred, koji broji 16 učenika, prešao na model C nastave.

Za područje Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 125 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, a testirano je ukupno 470 uzoraka.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od bolesti COVID-19, od kojih je 12 na respiratoru. Šest oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U Respiracijskom centru KBC-a preminule su dvije hospitalizirane osobe; žena iz Ivanovca, rođena 1939. godine i žena iz Bilja, rođena 1934. godine. Obje su imale i druga teža oboljenja.

Iz osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite u četvrtak su najavili da će, nastavi li rasti broj zaraženih na dnevnoj razini, Nacionalnom stožeru morati uputiti prijedloge posebnih mjera. Opširnije

• U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, najviše od početka pandemije, a 15 osoba je izliječeno, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 7 muških i 9 ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih 13 ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivne su i 4 muške i 11 ženskih osoba iz Metkovića, od kojih osam ima utvrđenu epidemiološku vezu. Zaraženi su i jedna muška i dvije ženske osobe iz Ploča, od kojih jedna osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu, jedna muška i dvije ženske osobe iz Vela Luke, svi s utvrđenom epidemiološkom vezom, jedna muška i jedna ženska osoba iz Stona s utvrđenom epidemiološkom vezom, jedna ženska osoba iz Orebića s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna muška osobi iz Slivnog s utvrđenom epidemiološkom vezom.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se jedanaest osoba. U samoizolaciji se nalaze 544 osobe. Od jučer obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17.584.

Prema podacima dobivenim od Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, od 140 uzoraka, poslanih u utorak na obradu, obrađena su samo dva, a 138 je još neobrađeno i njihovi rezultati se očekuju, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Navedena dva uzorka, koja su obrađena, su pozitivna. Riječ je o majci i djetetu s područja općine Voćin. Od početka epidemije, na području Virovitičko-podravske županije, 433 osobe su se zarazile koronavirusom. Istodobno, šest žena i četiri muškarca, preminuli su s područja VPŽ-a. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno pet novih slučaja bolesti COVID-19, a 12 osoba je oporavljeno. Trenutačno je aktivno 100 slučajeva  bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 31 osoba.
Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 377 slučajeva bolesti COVID-19.

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježena su 73 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je 41 pozitivna osoba s područja županije.
[EMBED:"2210/pd-221020-tonkozlevac.mp4"
Od 21. listopada u 14 sati evidentirano je 86 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, pozitivnih na koronavirus.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 49 je novih pozitivnih osoba na koronavirus (9 osoba iz Vukovara, 8 iz Županje, 7 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 3 iz Tovarnika, 2 iz Novih Jankovaca, 2 iz Retkovaca, 1 iz Borova Sela, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Cerne, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Komletinaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Markušice, 1 iz Nuštra, 1 iz Petrovaca, 1 iz Sotina, 1 iz Strošinaca i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1390, od kojih je 1110 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutačno su u županiji 23 osobe hospitalizirane zbog bolesti COVID-19.

U Sisačko-moslavačkoj županiji je 57 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 27 osoba s područja grada Siska, 17 osoba s područja grada Petrinje, pet s područja grada Popovače, tri s područja općine Sunja, dvije s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Gline, jednoj s područja grada Hrvatska Kostajnica te jednoj osobi s područja općine Dvor.

• Gradu Zagreb ima novi crni rekordni broj novozaraženih -  705, potvrdio je za web portal HRT-a  Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

- Nije dobro, jako je loše. Imamo 705 novodijagnosticiranih, brojevi su jako porasli. Kad smo upozoravali, nismo slušali i sad nam sve to skupa dolazi na naplatu. Djelatnici padaju s nogu, epidemiolozi su noćas do 2 sata lovili kontakte, nisu stigli sve obraditi. Jučer smo obavili više od 1900 testiranja. Više od toga ne možemo. Danas ćemo vidjeti da nam se pomogne, trebaju nam liječnici kao kruh svagdašnji, rekao je Šostar za Radio Sljeme. Opširnije

Koronavirus u Hrvatskoj:

• 
Ministar zdravstva Vili Beroš održao je i sastanak s ravnateljima najvećih zavoda za javno zdravstvo. Uz prethodno dogovoreno zapošljavanje oko 100 zdravstvenih radnika, uglavnom epidemiologa, sada je najavljeno i raspisivanje natječaja za specijalizante raznih struka. Opširnije

• Stanje još nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gostujući u središnjem Dnevniku. 

- Imamo kontinuirani porast novozaraženih, rekao je te dodao da sada plaćamo danak slobodnog ponašanja i nepridržavanja mjera od prije 10-20 dana. Istaknuo je i da se u samoizolaciji nalazi 8.220 osoba. Opširnije

• Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ponovio je danas ono što je rekao i jučer, a to je da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. Opširnije 

Koronavirus u Europi:

Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročenoj koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto. Najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, a najmanje Srbija, BiH i Sjeverna Makedonija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB). Opšrinije

● Bugarske vlasti naredile su stanovnicima da zaštitne maske nose i na ulicama kako bi spriječile daljnje širenje koronavirusa. Opširnije

● Austrija je zabilježila rekordnih 2435 slučajeva koronavirusa, objavili su listovi Kronen Zeitung i Oesterreich prije objave službenih brojeva. Opširnije

●  Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes primljena je na intenzivno liječenje, nakon što je ovaj vikend testirana pozitivno na virus. Opširnije

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih. Opširnije

●  Gradonačelnica Strasbourga Jeanne Barseghian objavila je da grad odustaje od ovogodišnjeg božićnog sajma, zbog pogoršanja stanja vezanog uz pandemiju koronavirusne bolesti, pojasnivši da neće biti kućica, ali će biti postavljena ukrasna rasvjeta. Opširnije

U Sloveniji je u posljednja 24 sata testiranjem potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord nakon 1503 dnevna slučaja zaraze, koliko ih je bilo dan ranije, objavili su to slovenski mediji. Opširnije

● Češka i Poljska registrirale su u četvrtak rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, objavila su ministarstva zdravstva tih dviju zemalja. Opširnije

• Francuska je prešla milijun zaraženih osoba koronavirusom. Španjolska je također prešla broj od milijun zaraženih koronavirusom, pa su te dvije zemlje daleko ispred svih drugih zemlja EU-a po broju inficiranih. Opširnije

Koronavirus u svijetu:

● 
U Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati. Potvrđeno je gotovo tisuću novih slučajeva, dok je 20 zaraženih osoba umrlo u protekla 24 sata. Opširnije

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana broj novozaraženih koronavirusom je u stalnom porastu. Izuzetno teška je situacija u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, potvrdio je za HRT pomoćnik ravnatelja bolnice Goran Pejaković. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!