07:07 / 30.10.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.
U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba.

➡️ Otvoreno: Može li Hrvatska preživjeti još jedan 'lockdown'?   
➡️ Novi predsjednik UV KB-a Dubrava: Zadatak nije skidati glave    
➡️ Plenković: Ulazimo u najtežu fazu borbe s epidemijom   

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 46.547 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 531 preminula, ukupno se oporavilo 30.910 osoba od toga 1.677 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba. Do danas su ukupno testirane 485.281 osoba, od toga 9.287 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije organizirao je sastanak s vodstvom svih domova zdravlja u županiji na kojem se raspravljalo o organiziranju zdravstvene službe u vrijeme epidemije kako bi se pomoglo KBC-u Split u slučaju potpune popunjenosti te bolnice. Dogovoreno je da će Covid bolesnike primati i bolnica u Kninu. Opširnije

Blizu smo ili smo čak na samom vrhuncu epidemije. Ali to znači i da je sad najopasniji trenutak i da moramo biti oprezni, izjavio je u Dnevniku HTV-a Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade. Možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva, upozorio je. Opširnije● Ispred KB Dubrava liječnici i medicinsko osoblje prosvjedovali su jer ne žele, kako kažu biti jedina Covid bolnica. Pitaju se gdje će njihovi pacijenti koji nisu oboljeli od kornavirusa, i navode kako je riječ i o ležećim pacijentima, a promjena vlasti neće puno toga promijeniti. Svaka bolnica mora dati svoj obol, kažu. Opširnije   

Situaciju vezanu uz pandemiju komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

- Ovo je borba za zdravlje, ali prije svega za mentalno zdravlje čovječanstva. Mislim da one koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu. Od izraza policijski sat čovjeku se koža naježi. Ne pratim iz dana u dan što se događa, ali vidim da ljudi gube mentalno zdravlje. Oni koji to rade morat će se nositi s posljedicama tih odluka. Ne želim čuti policijski sat. Ustavni sud je rekao svoje, ovaj način donošenja odluka stvara pravni nered, ustvrdio je Milanović. Opširnije  Sindikat policije od Ministarstva pravosuđa i uprave traži da utvrdi mogućnost rada državnih službenika od kuće. Ne donese li se ta uputa u najkraćem roku, doći će do kolapsa državne uprave i prestanka obavljanja osnovnih funkcija države. Opširnije

Znanstvenik Ivan Đikić rekao je da nismo izgubili kontrolu, ali da ne kontroliramo virus.

- Početkom rujna nismo na vrijeme reagirali. Vjerujem da se širenje virusa moglo spriječiti da smo ranije reagirali, bili oprezniji i radili na edukaciji građana. Rekao je kako je u redu da su se građani opustili, ali da se vlade nisu smjele opustiti već su trebale nastaviti raditi na pripremama za jesen.   Opširnije   ● Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine s Oxforda rekao je da se cjepivo u fazama 1 i 2 pokazalo da nije štetno za zdravlje ljudi, te da stvara imuni odgovor. U fazi 3, testiranje je prošireno na 30 tisuća.

Dodao je i kako cijepljenje u početku neće biti globalno, već samo za najugroženije skupine i zdravstvene djelatnike koji su direktno u dodiru s oboljelima, te da će za njih cjepivo biti dostavljeno do Božića. Opširnije     Epidemiolog Branko Kolarić gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekao je da imamo 10 puta više zaraženih nego prije nekoliko tjedana, te da bi nas taj podatak trebao alarmirati. 

Istaknuo je i kako očekuje da ćemo do kraja godine imati jedno ili dva registrirana cjepiva, te da bi se moglo krenuti sa cijepljenjem u ožujku/travnju sljedeće godine.  

Dodao je i kako je najrizičniji bliski fizički kontakt te da kad bi se barem mjesec dana toga pridržavali da bi se zaraza smanjila. Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je inicijativu Ministarstva zdravstva za osnivanjem pozivnih centara za praćenje kontakata oboljelih od Covida-19 i predložila da se u traganje za kontaktima uključi i 1200 zdravstvenih radnika sa Zavoda za zapošljavanje. Opširnije  

U Splitu je održan sastanak Stožera četiri dalmatinske županije kako bi se što bolje organizirala zdravstvena služba. Ako se u KBC-u Split popune kapaciteti, oboljeli od koronavirusa razmještat će se po drugim županijama.

- Sve kapacitete i ljudske resurse iskoristiti. Pozvali smo umirovljenike, angažiraju se i studenti kako ne bi došlo do teže situacije nego je danas, rekao je Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ, dodavši kako improvizacija u tim trenucima nije rješenje.Sve je veća potreba za testiranje, zato će se od utorka u Zagrebu testirati PCR testovima i brzim antigenskim testovima. Rezultati će se dobivati unutar pola sata, a sve s ciljem kako bi se rasteretio zdravstvenu sustav.

Također, apelira se na građane koji imaju simptome, a još uvijek čekaju na nalaze, da se ponašaju kao da su zaraženi kako bi zaštitili ne samo svoje bližnje nego i zdravstvene djelatnike. Podaci po županijama

U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 853 novooboljelih osoba. Opširnije   U Virovitičko-podravskoj županiji 46 je novozaraženih. Od petka su podatke počeli prikupljati i liječnici obiteljske medicine, no njihovi podaci još nisu stigli, pa je poznato od kuda dolaze 34-ero inficiranih po podacima epidemiologa iz Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok. Prema podacima Policijske uprave Virovitičko-podravske, na našem se području 588 osoba nalazi u samoizolaciji. Njih 152 se liječi u kući. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 14 pozitivnih COVID-19 pacijenata, od kojih njih 12 dolazi s područja VPŽ, a dvoje je, iz Osijeka i Rijeke. Istodobno, u KBC Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije koji se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 107 novooboljelih od koronavirusa. Po 11 novooboljelih dolazi s područja grada Krapine i općine Tuhelj, 8 iz općine Lobor, 7 iz općine Đurmanec, a po 6 iz grada Zaboka i općine Marija Bistrica. Po 5 novozaraženih je iz općina Konjšćina, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće, 4 su iz općine Radoboj, a po 3 iz gradova Donja Stubica i Zlatar te Bedekovčine, Hrašćine, Gornje Stubice, Huma na Sutli, Mača, Petrovskog i Stubičkih Toplica. Po 2 novooboljela imaju Pregrada, Jesenje, Sveti Križ Začretje te Zlatar Bistrica, a po jednog Oroslavje, Desinić i Mihovljan. Kao pozitivan na koronavirus u proteklom tjednu evidentiran je 51 korisnik domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja.

U Varaždinskoj županiji evidentirano je 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S obzirom da su na bolničkom liječenju 73 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 67 na kisiku, a 6 na respiratoru, Opća bolnica Varaždin je bila primorana otvoriti sekundarnu lokaciju pa je u tu svrhu izoliran dio bolničkog kapaciteta u Klenovniku gdje su već i smještena 4 pacijenta s težom kliničkom slikom. Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada je 60 pozitivnih djelatnika i dodatnih 66 djelatnika u mjeri samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 1082 obrađena testa 343 su pozitivna na Covid-19. Ukupno 1888 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 70 osobaod kojih je 7 na respiratoru. Preminula je jedna osoba stara 93 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

U Šibensko-kninskoj županije 27 osoba je pozitivno na koronavirus; devetero korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, 10 osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, tri osobe s prebivalištem na području Pirovca, dvije osobe s prebivalištem na području Knina te jedna osoba s područja Vodica. Također, zaražene su i dvije osobe koje trenutno borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje, kao i jedna osoba koja ima prebivalište u Šibeniku, a boravi u drugoj županiji gdje se i zarazila. Preminula je jedna osoba starije životne dobi. Hospitalizirano je 18 osoba.

●  Na području Zadarske županije 63 su nova slučaja zaraze koronavirusom. S područja grada Zadra je 36 novozaraženih osoba, osam ih je s područja Općine Poličnik, četiri iz Općine Vir, po troje iz općina Ražanac i Sukošan, dvoje novooboljelih bilježe Biograd na Moru, Bibinje i Sv. Filip i Jakov, a po jednoga grad Nin te općine Polača i Posedarje. Trenutno je u Zadarskoj županiji 387 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 727 osoba.

U Osječko-baranjskoj županiji 181 osoba je pozitivna na koronavirus, a tri su preminule. Uz COVID-19 svi su imali i druga teža oboljenja. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 109 osoba,  od kojih je 14 na respiratoru. Osam oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U samoizolaciji nalazi se ukupno 3.426 osoba.

S područja Ličko-senjske županije 12 je novooboljelih osoba od COVID-19, a jedna je osoba preminula. Šest oboljelih je s područja Gospića, četiri s područja Novalje te dvije iz Senja.  U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (75 godina), preminula osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 314 osoba.

U Međimurskoj županiji registrirano je 123 novopozitivnih osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 897 osoba. Hospitalizirano je 43 pacijenata od kojih se 5 nalazi na respiratoru. Evidentirana je i jedna preminula osoba, pozitivna na COVID 19, starosti 92 godine.

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su preminule. Hospitalizirano je 45 osoba. U samoizolaciji se nalazi 16 osoba.

U Zagrebačkoj županiji je 246 novooboljelih osoba. Novozaraženih je najviše u Velikoj Gorici (38), Rugvici (35), Samoboru (30) i Zaprešiću (26) te Jastrebarskom (21). Samoizolacija je propisana učenicima 10 razreda osnovnih škola i 2 razreda srednje škole.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 31 osoba, od kojih su četiri na respiratoru, odnosno neinvazivnoj ventilaciji.
U samoizolaciji se nalaze 1103 osobe.

 U Primorsko-goranskoj županiji utvrđeno je 135 novih slučajeva koronavirusa. U županiji je trenutno aktivan 981 slučaj bolesti Covid-19.Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 127 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminula je jedna osoba. U jednom privatnom domu za starije i nemoćne osobe na području Brodsko-posavske županije pozitivna su 22 korisnika te 9 zaposlenika. Dio korisnika čija je klinička slika to zahtijevala je hospitaliziran u slavonskobrodskoj bolnici. Hospitalizirano je ukupno 36 osoba, a jedna je osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije je 939 osoba.

U Istarskoj županiji ispitano je 286 uzoraka od kojih je 38 pozitivno na koronavirus. Kod 11 osoba radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Zagreb (3), Republika Slovenija (4)). Za 20 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 718 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 76 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, a jedna osoba je preminula. Hospitalizirano je 26 osoba, a u samoizolaciji nalaze se 892 osobe.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Trideset je s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, dvije novozaražene osobe s područja su grada Čazme, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Daruvar i Grubišno Polje te općina Veliko Trojstvo, Nova Rača i Berek. U samoizolaciji su 503 osobe.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 63 osobe su pozitivne ne koronavirus. Riječ je o 27 osoba s područja grada Siska, 25 osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Lipovljani i jednoj osobi s područja općine Dvor.

U Požeško-slavonskoj županiji 7 je novooboljelih osoba. Trenutno je aktivno 146 slučaja, 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

Koronavirus u svijetu

U Srbiji je u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo pet osoba, a registrirano je 1.545 zaraženih, dosad ukupno 45.137, objavile su u petak srbijanske zdravstvene vlasti. U porastu je i broj pacijenata na bolničkom liječenju s jučerašnjih 1.012 na 1.048 u petak  od kojih je na respiratoru 47.
Opširnije

Drugi val Covida-19 snažno je pogodio Europu, posebice Belgiju, sjedište EU-a i NATO-a, no pandemija se također razmahala i u Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj, javljaju agencije. Opširnije

Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nešto manji nego dan ranije, no zaraza se ipak nastavlja širiti što potvrđuje više od 1400 novih slučajeva tijekom 24 sata. Opširnije   

● Građani Moskve koji se žele cijepiti protiv Covida-19 možda će to moći već idući mjesec, bude li do tada isporučena velika količina doza, rekle su gradske vlasti, dan kad je u zemlji broj zaraženih rekordno visok i premašuje 18.000 slučajeva. Opširnije  

 Njemačka vlada na preporuku središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch cijelu je Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja. Opširnije  

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6368 testova potvrđeno 1798 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 23 ljudi, objavila je vlada na Twitteru. I dalje se zabrinjavajuće povećava broj bolesnika u bolnicama i onih s težim stanjem, pa je trenutno hospitalizirano 703 pacijenata, od čega ih je 122 na intenzivnim odjelima. Opširnije   

● Francuska je ušla u drugi 'lockdown', a Francuzi će moći izlaziti samo u trgovinu, ići na liječničke preglede i na posao ako nije moguć rad od kuće. Opširnije  

U Sloveniji rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac. Opširnije  

● Njemačka je u protekla 24 sata zabilježila 18.681 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak Institut Robert Koch. Opširnije   

Prva pošiljka cjepiva protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja, najavio je mađarski premijer Viktor Orban. Opširnije   

● Sjedinjene Države srušile su novi jednodnevni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, sa zabilježenih više od 91 tisuću novih slučajeva i novim rekordima hospitaliziranih u mnogim saveznim državama, pokazuju podaci novinske agencije Reuters. Opširnije   

Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci. Opširnije  

● Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od Covida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugoženijim članicama Europske unije. Opširnije   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!