09:01 / 01.03.2021.

Autor: HRT

Stožer: Novooboljela 91 osoba, 11 preminulih

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata još 91 osoba zaražena koronavirusom, a 11 je preminulih. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 2892. Na bolničkom liječenju je 791 osoba, a od toga su na respiratoru 64 pacijenta, navodi Stožer za civilnu zaštitu RH iznoseći podatke u posljednja 24 sata. Znanstvenici pomno prate kojom se dinamikom prenosi zaraza otkako je, uz britanski soj, u Hrvatskoj potvrđen i južnoafrički.

Znanstvenici pomno prate kojom se dinamikom prenosi zaraza otkako je, uz britanski soj, u Hrvatskoj potvrđen i južnoafrički. 

Nakon više od tri mjeseca ublažavaju se epidemiološke mjere. Terase kafića i restorana moći će raditi od 6 do 22 sata, a dopuštaju se i treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, rečeno je u petak na konferenciji Stožera civilne zaštite RH. Opširnije 

Molekularna biologinja i članica Znanstvenog savjeta Vlade RH Andreja Ambriović Ristov izjavila je u emisiji "Studio 4" kako ne trebamo biti iznenađeni što je južnoafrički soj koronavirusa, koji je već prisutan u mnogim europskim zemljama, stigao u Hrvatsku. Istaknula je da zbog novih sojeva ne treba paničariti jer će se i dalje pojavljivati, ali je upozorila da će vjerojatno zahtijevati i veću procijepljenost populacije. Opširnije 

Na Ksaveru u Zagrebu danas se cijepe branitelji s invaliditetom. Iz HZJZ-a rekli su da će danas cijepiti samo naručene osobe. 

U Športskom centru Višnjik u Zadru bez gužvi je počelo organizirano cijepljenje. Osim liječnika obiteljske medicine, na Višnjiku je i tim Zavoda za javno zdravstvo koji pruža administrativnu i stručnu pomoć. Istovremeno traje cijepljenje i u ambulantama opće prakse. Do kraja mjeseca u Zadarskoj županiji planira se cijepiti 8.000 građana. 

Podaci po županijama

Novih deset osoba zaraženih koronavirusom broji Splitsko-dalmatinska županija. Na liječenju u splitskom KBC-u su 62 na Covid-19 pozitivne osobe od kojih su tri na respiratoru.

● Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 17 pacijenata, među kojima dva na respiratoru.

● U Zagrebačkoj županiji je 10 novooboljelih.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 11 novih pozitivnih osoba na koronavirus.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđena je jedna novozaražena osoba, radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječene su 3 osobe.

● Na području Zadarske županije šest je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Novih sedam osoba zaraženo je koronavirusom u Varaždinskoj županiji u zadnja 24 sata. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 45 osoba s težom kliničkom slikom, nijedan pacijent nije na respiratoru.

● Na području Brodsko-posavske županije su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom.

● U Šibensko-kninskoj županiji su 4 novozaražene osobe.

● U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali jedna osoba umrla je s koronavirusom.

● U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 152 uzoraka od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus.

● Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19.

● U Ličko-senjskoj županiji nema novih pozitivnih na koronavirus. Trenutačno je 50 oboljelih, a 10 osoba je izliječeno.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 18 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna.

● Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 50 slučajeva bolesti Covid-19.

● Na području Virovitičko-podravske županije su tri nove osobe pozitivne na koronavirus.

● U Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih.

● U Zagrebu 17 novih slučajeva zaraze.

● U Karlovačkoj županiji nove četiri osobe zaražene Covidom-19.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 11 novozaraženih.

● U  Međimurskoj županiji nema novooboljelih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!