19:50 / 28.02.2021.

Autor: Danijela Minić, Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Red na cijepljenje dočekali i bolesnici na dijalizi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Red na cijepljenje dočekala je i jedna od najrizičnijih skupina kroničnih bubrežnih bolesnika - oni na dijalizi. Na Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega riječkoga KBC-a prvu dozu Pfizerova cjepiva dobio je i 69-godišnji Karlo.

- Nije me uopće bilo strah. Zasad je odlično, a vidjet ćemo poslije kako će biti, rekao je dijalizirani pacijent Karlo Hunčak.

Nema ozbiljnijih nuspojava nakon prvoga cijepljenja.

- Nakon prvog cijepljenja na mjesto uboda savjetujemo pacijentima da si popodne stave malo hladnog obloga, istaknula je mag. sestrinstva Davorka Švegar s Odjela za kontrolu bolničkih infekcija KBC-a Rijeka.

Odziv iznimno dobar. Od oko 140 pacijenata na dijalizi s područja Primorsko-goranske županije cijepljen je 81.

Uhodanim timovima riječkoga KBC-a iznimnom suradljivošću olakšali su i sami pacijenti.

- Osjećam se ja prirodno non stop. Nema straha. Jedan je život, poručio je dijalizirani pacijent Ante Milavić.

Cijepljenje se održalo na jednom punktu, a sanitetskim prijevozom osiguran je i dolazak pacijenata s najudaljenijih područja - otoka i iz Gorskog kotara.

- Ovom akcijom dobivamo, kad gledamo s javnozdravstvenog aspekta, barem dva važna cilja. Jedno sigurnost za te bolesnike, a drugo veliku korist za zdravstveni sustav u cjelini, rekao je prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Od početka epidemije od Covida je oboljelo sedmero dijaliziranih u Primorsko-goranskoj županiji.

- Ta skupina bolesnika pod iznimnim je rizikom za razvoj vrlo ozbiljnih, pa i najozbiljnijih neželjenih komplikacija povezanih s Covid infekcijom, dodao je prof. dr. Sanjin Rački, pročelnik Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC-a Rijeka.

I dok će sutra cijela Hrvatska malo odahnuti zbog otvaranja terasa lokala, popuštanja nema na jugu zemlje. Dubrovačko-neretvanska županija i dalje ima najviše oboljelih - 66 je novih slučajeva, no 18 je utvrđeno brzim antigenskim testom. Načelnik Konavala poziva sugrađane na odgovorno ponašanje jer pred vratima je turistička sezona o kojoj ovisimo.

- Da dočekamo mjesec travanj i svibanj, da nema pozitivnih i da nam sezona krene barem jednim dijelom, iako se bojim da je i ove godine sezona upitna, naglasio je načelnik općine Konavle Božo Lasić.

- Poziv na socijalizaciju na otvorenim prostorima je najbolje moguće, ako se ono provodi sukladno već onim poznatim mjerama na odgovarajućoj distanci, poručio je prof. dr. sc. Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Popuštanje ne znači i opuštanje. I za one koji čekaju cjepivo i za cijepljene. Jer cijepljenje, ističu mjerodavni, ne isključuje nijednu propisanu epidemiološku mjeru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!